Køge - demensvenlig kommune

Håndsrækningen - et nyt symbol til mennesker med demens

Demens er svært at se. Derfor har Danmark fået et nyt symbol til mennesker med demens, der skal gøre det tryggere for borgere med demens at færdes i det offentlige rum.

Køge Kommune samarbejder med Alzheimerforeningen og Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark om at sætte særligt fokus på demensvenlighed.

I Køge Kommune bor ca. 800 borgere med demens – mænd og kvinder i alle aldre. Det nye demenssymbol skal sammen med en lang række andre initiativer og tilbud gøre det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at være en del af hverdagslivet.

Demenssymbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark som en håndsrækning, der kan bæres på tøjet for at vise, man har demens. Symbolet skal give omverdenen bedre mulighed for at hjælpe og udvise tålmodighed. For det er lige netop det, man på den ene eller anden måde kan have brug for, når man har demens.

Tre demensvenlige råd

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har tre simple råd, du kan følge, hvis du oplever, der er behov for konkret hjælp.

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

Læs mere om hvordan du bliver Demensven her

Faktaboksen

90.000 danskere lever med demens, og ca. to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde. Selvom mange danskere har demens inde på livet, er det dog langt fra alle, der kender til de tidlige stadier af demens, eller som ved, at man godt kan have demens og på mange måder have et liv som alle andre, hvor fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser og en almindelig indkøbstur stadig er en del af hverdagen.

Demenssymbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der har eksisteret siden 2017 og består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL –Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

Symbolet kan sammen med en række andre materialer – bl.a. en nøglering, en nål og klistermærker – rekvireres gratis hos Køge Kommunes Demensteam eller bestilles online på www.demensvenligtdanmark.dk.

Læs mere om det nationale demenssymbol her

Læs mere om Køge Kommunes tilbud til demente her

Demenskit

Kontakt Demensteamet
Opdateret af Velfærdsforvaltningen 02.08.21