Skip til hoved indholdet

Asbest

Fra den 1. januar 2025 træder nye regler i kraft om asbestholdigt arbejde. Fra denne dato må arbejde med asbestholdige materialer kun udføres af virksomheder med autorisation til dette. Arbejdstilsynet anbefaler, at du ikke selv nedtager dit asbestholdige tag.

Når du håndterer asbestholdigt affald, skal du være særligt opmærksom på arbejdsmiljø og nærmiljø. Arbejdstilsynets regler gælder for ethvert arbejde, hvor der er risiko for udsættelse for asbeststøv. 

Nedenfor kan du læse om hvad du som bygherre skal gøre for at overholde særligt de miljømæssige krav til asbestholdigt affald. De miljømæssige krav er i høj grad koblet til arbejdsmiljømæssige krav, jf. Arbejdstilsynets bestemmelser.


Bygherren er ansvarlig

Bygherren er ejeren af en ejendom. Du er som bygherre ansvarlig for:

  1. At al arbejde med asbestholdige materialer på din ejendom sker inden for lovens rammer, uanset om du selv eller andre udfører selve arbejdet. Reglerne gælder for alle, både private og professionelle, som håndterer asbestholdigt affald.
  2. At der udføres de nødvendige miljø- og arbejdsmiljømæssige foranstaltninger – ellers kan du blive holdt ansvarlig for evt. forurening med asbestfibre på din eller dine naboers ejendom.
Anmeld asbestholdigt affald her Læs genbrugspladsernes krav til asbestaffald Anmeld støvende og støjende bygge- og anlægsarbejde her

Er der asbest i mit hus?

Man kan ikke uden videre se på et materiale, om det er asbestholdigt eller ej. Asbestholdige materialer blev anvendt i dansk byggeri i perioden 1920-1986. Derfor kan asbest forekomme i mange bygningsdele fra denne periode. 

Asbest-Huset.dk kan du læse mere om hvor i dit hus, der kan være brugt asbestholdige byggematerialer.

Har du ikke selv oplysninger om, hvornår bygningen er opført eller renoveret, kan du ofte finde oplysningerne på Den Offentlige Informationsserver, i Bygnings- og Boligregistret og på det offentlig tilgængelige FilArkiv

Hvor kan der findes asbest?

  • Bygninger opført før 1920 kan indeholde asbest, da asbestholdige materialer kan være indbygget senere ved fx renovering.
  • Er huset fra før 1977, er der med stor sandsynlighed anvendt asbest i fliseklæb. Det er ikke muligt med det blotte øje at se, om der er asbest i en fliseklæb. Hvis fliserne er opsat i den periode, hvor der blev brugt asbest, men der i øvrigt ikke foreligger oplysninger om hvilket produkt, bør der være mistanke om asbest.
  • Er huset fra før 1986, er der stor sandsynlighed for, at der er anvendt asbest i tagbeklædningen. I sjældne tilfælde kan asbest være anvendt helt frem til 1988. Typisk kan tagpladerne kendes ved at være bølgede.
  • Tage fra mellem 1930-1986. Tagbeklædning med asbest kan også være fladt, som cementskiffer-plader. Cementskiffer blev anvendt i perioden 1930 til 1986. Pladerne er kendetegnet ved, at de er i farverne grå, sortblå, rød og grøn og har en hård og jævn overflade.
  • Er huset fra 1965-1980 og er der tagpap på huset, kan det med stor sandsynlighed indeholde asbest. Tagpap med asbest ligner til forveksling almindeligt tagpap.
  • Yderbeklædning fra 1963-1986. Asbest kan være anvendt som yderbeklædning i perioden 1963 til 1986.

Ovenstående liste er ikke udtømmende, og der kan forekomme asbest i mange afskygninger og materialer. 

Beskyt overfladen. Hvis du selv renser dit eternittag, må det kun foregå ved at anvende en blød vandstråle under almindeligt vandværkstryk og med en blød børste. Du må ikke bruge rensemidler. Du må ikke anvende hverken højtryksrenser, en stiv kost/børste/stålbørste eller elektriske slibemaskiner, da det kan frigøre og sprede asbestfibrene.

Rens spildevandet. Hvis du selv renser dit tag, skal du opsamle slammet fra rensningen i et passende filter. Filteret skal være tilsluttet dit nedløbsrør, så vandet med slammet kan løbe igennem, inden vandet ledes bort til enten regnvandskloak (som udledes direkte i vandmiljøet), spildevandskloak (som afledes til renseanlæg) eller faskine (nedsiver til jorden). Filteret og slammet fra rensningen af dit tag skal bortskaffes til et godkendt modtageanlæg eller genbrugspladsen.

Professionel tagrensning. Køge Kommune anbefaler, at du vælger et professionelt firma til at klare tagrensningen, og at rensningen sker i et lukket system med filtrering af spildevandet. Du skal sørge for, at firmaets udstyr har en dispensation udstedt af Arbejdstilsynet, samt at de udfører arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt korrekt i overensstemmelse med Arbejdsmiljøloven.

Asbestaffald skal anmeldes til kommunen

Asbestaffald skal altid anmeldes til kommunen. Du skal gøre det senest 14 dage før du går i gang med arbejdet. Har du ved en undersøgelse fået påvist at der er asbest i dit bygningsaffald, eller skal du fjerne dit eternittag, skal du anmelde dit affald til Køge Kommune. Det gør du via www.bygningsaffald.dk. Når vi har behandlet din anmeldelse, får du en anvisning fra Køge Kommune så du kan aflevere affaldet på et godkendt affaldsanlæg.

Mindre mængder asbestaffald

Du kan aflevere mindre mængder asbestaffald uden anvisning på en af ARGO’s genbrugspladser. Pladspersonalet på genbrugsstationen vurderer, hvornår der er tale om mindre mængder asbest, ligesom de altid har ret til at afvise et læs. En hovedregel er max. 15 tagplader pr. kunde. 

Sådan bortskaffer du dit asbestaffald

Du skal aflevere asbestaffaldet i specialcontaineren i overensstemmelse med de til enhver tid gældende modtageregler. Asbestholdigt affald skal deponeres og må aldrig genbruges.

Asbest- og eternitaffald skal emballeres som følger, inden du tager afsted til genbrugspladsen:

  1. Støvende, asbestholdigt affald skal fugtes, inden det emballeres (for at binde støvet). 
  2. Asbest og eternit skal pakkes i to lag klar plast.
  3. Indpakningen må ikke gå i stykker.

Kravet om emballering af asbest og eternit skyldes, at medarbejderne hos affaldsvirksomhederne ikke må udsættes for sundhedsskadeligt støv. 

Læs genbrugspladsernes krav til asbestaffald og læs modtagereglerne hos Audebo Miljøcenter

Anmeld støjende og støvende aktiviteter

Vær opmærksom på, at der er anmeldepligt for støjende og støvende bygge- og anlægsarbejde. Firmaer og private skal anmelde støvende og støjende arbejde til kommunen senest 14 dage før de begynder. Så hvis du fx river et hus ned eller foretager renovering m.m. som medfører støj og støv, skal du anmelde det til Køge Kommune. Læs Køge Kommunes miljøkrav til arbejdet og benyt vores skema til anmeldelse af støjende og støvende bygge- og anlægsarbejde.

Hvis der er tale om rensning af almindelige hustage med godkendt udstyr, som foregår på hverdage i dagtimerne, er der som udgangspunkt ikke anmeldepligt. Større afrensningsprojekter af min. en uges varighed skal dog anmeldes til kommunen, jf. ovenstående.

Alt asbestarbejde skal anmeldes til Arbejdstilsynet, evt. via www.virk.dk.

Hvis du er bekymret for, om nedtagning af dit eget eller naboens tag med asbest sker korrekt, skal du kontakte Arbejdstilsynet på telefon 70 12 12 88.

Hvis der, pga. brand eller forkert håndtering af asbestholdigt affald på en naboejendom, sker spredning af asbest til din ejendom, skal det håndteres som en forsikringssag. Kommunen har ikke lovhjemmel til at påbyde en borger eller virksomhed at fjerne affald på andres ejendom.

Du kan læse Arbejdstilsynets bestemmelser om asbest her.

Affald

Torvet 1, 4600 Køge

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje