A- og B-boringer
Hvad er en A- og en B-boring og hvordan ansøger man omkring om etablering af en boring
Det følger af boringsbekendtgørelsen, at boringer kategoriseres som enten en A-boring eller en B-boring. De tekniske krav til udførelse af A- og B-boringer er ens. Opdelingen har bl.a. betydning for, om der skal søges tilladelse, eller om boringerne blot skal anmeldes.
Opdelingen i A- og B-boringer er blandt andet betinget af, om boringerne er permanente eller midlertidige, herunder om der i boringerne efterlades installationer. Som udgangspunkt omfatter
A-boringer alle boringer, som er udbygget med filter- eller forerør eller andre installationer, for hvilke der skal søges tilladelse hos kommunen. B-boringer omfatter midlertidige boringer og boringer uden filter- eller forerør eller andre installationer, som ikke kræver tilladelse.
Bekendtgørelsens opdeling er beskrevet nedenstående:
Kategori A-boringer omfatter følgende boringer:
1) Boringer til vandindvinding, jf. kapitel 4 i lov om vandforsyning m.v., samt undersøgelsesboringer, prøveboringer og boringer til kortlægning af vandressourcer m.v.
2) Boringer til permanent grundvandssænkning.
3) Boringer til grundvandssænkning, som kræver tilladelse efter § 26 i lov om vandforsyning m.v.
4) Permanente pejleboringer.
5) Moniteringsboringer.
6) Miljøtekniske boringer, hvor der efterlades filter- eller forerør.
7) Miljøtekniske afværgeboringer.
8) Boringer til tilledning af vand til undergrunden.
9) Boringer til vertikale jordvarmeanlæg, jf. bekendtgørelse om jordvarmeanlæg.
10) Andre boringer, hvor der efterlades installationer.
Kategori B-boringer omfatter følgende boringer:
1) Boringer til midlertidig grundvandssænkning der ikke kræver tilladelse efter § 26, stk. 2 og § 27 i lov om vandforsyning m.v.
2) Miljøtekniske boringer, hvor der ikke efterlades filter- og forerør.
3) Geotekniske boringer.
4) Råstofboringer.
5) Andre boringer, hvor der ikke efterlades installationer.
Hvis der er tvivl angående etableringen af en ny boring, om den er indenunder kategorien; en A- eller B-boring, kan du/I altid skrive til mailen: Grundvand@koege.dk
Flere relevante informationer
Midlertidig grundvandssænkninger kan både være under kategorien A- og B-boringer. For at en boring, med formål at være en midlertidig grundvandssænkningsboring, kan betragtes som en B-boring, skal følgende krav være opfyldt:
- der oppumpes mindre end 100.000 m3/år
- varigheden er mindre end 2 år
- der oppumpes mere end 300 m væk fra et vandforsyningsanlæg.
Hvis disse krav ikke er opfyldt, så betragtes boringen for at være en A-boring og dermed skal en anøsgning sendes ind til kommunen. Hvis boringer overholder disse krav betragtes boringen som en B-boring og skal blot anmeldes til kommunen. Både ansøgningen og anmeldelsen skal ske til mailen Grundvand@koege.dk.
Hvis der ikke angives geo-referencepunkt (koordinater til boringens placering på et kort) for den enkelte boring, skal ansøgningen vedlægges en skitse, hvoraf hver borings placering med angivelse af nummer tydeligt fremgår. Sagsbehandlingen kan ikke igangsættes uden en klar angivelse af hver enkelt borings placering.
Der kan være tilfælde, hvor en boring er udført som kategori B-boring, men hvor der efterfølgende opstår et ønske om at opretholde boringen til overvågning af grundvandet. Dette kan kun ske hvis kommunen meddeler tilladelse hertil efter reglerne for en A-boringer. Hvis ønsket opstår skal en ansøgning sendes ind til os på mailen Grundvand@koege.dk.