Skip til hoved indholdet

Bakterier i badevandet

Når der er bakterier i badevandet, fraråder vi altid, at du bader i vandet. Der er mange kilder til bakterier i vand og den største fællesnævner er REGNvand. Der er ikke bakterier i selve regnvandet – men regnen falder på alle overflader og bliver så inficeret undervejs i regnvandssystemerne (dræn, åer, grøfter, regnvandskloakker) inden det ender i det kystnære hav.

Køge Kommune fraråder generelt badning hvis:

  • Der har været kraftig regn i løbet af de sidste 48 timer
  • Du er mindre end 200 meter fra et udløb (åer eller regnvandsledninger, som løber ud på stranden)
  • Vandet lugter, er plumret og du ikke kan se dine tæer, når du er i vand til knæene
  • Der er oliefilm eller anden unaturlig forurening i vandet
  • Der er opsat skilte ved indgangene til bade stederne om badning frarådes/forbudt
  • Der i medierne advares om forurening med blå-grønalger eller andet på kysterne langs Køge Bugt
  • Kommunen på hjemmesiden advarer mod badning

Generelt under og efter badning

  • Orienter dig om badevandsforhold på Køge Kommunes hjemmeside
  • Undlad at drikke vandet
  • Skyl dig evt. under bruseren efter badetur

Bakterieforurening sker lokalt

En bakterieforurening sker lokalt, og har derfor ingen betydning for vandkvaliteten ved andre badesteder. En bakterieforekomst på Søndre Strand og Ølsemagle Revle har således ikke noget med hinanden at gøre, og det er umuligt at vide, hvor forureningen præcist kommer fra.

Hyppigste årsager til bakterier i badevandet

Befæstede arealer generelt

Ved regnvejr bliver tage, veje, fortove, fliser med hundeefterladenskaber, mågeklatter osv. skyllet ud i regnvands-systemet og direkte ud i havet.

Fejlkoblinger

Ejendomme i separat-kloakerede områder, hvor spildevand ved en fejl er koblet på regnvandskloakken.

Midlertidige toiletter (boliger i forbindelse med ombygning, håndværkerbyer, omrejsende cirkus/tivoli/events) koblet på regnvandskloakken.

Dyr

Dyr (køer, heste osv. med græsning eller dræn ned mod en å) og aktiviteter forbundet med at holde dyr såsom;

Udkørsel af gylle/gødning på jorde med dræn ned mod en å og forkert placerede møddinger på ejendomme med mindre dyrebestande.

Landejendomme

Overløb fra nedsivningsanlæg eller septiktanke.

Aktiviteter i naturen

Tømmetoiletter på mindre både/campingvogne som tømmes i naturen/på havet/i havnen

Skibe: Tømning af toilettanke inden for 2 sømilegrænsen til land

Naturbrugere (shelter, vandrere, cyklister, løbere som nødforretter tæt på dræn/åer)

Andre kilder på eller i nærheden af prøvetagningsstedet

Store mængder af havfugle

Døde dyr, f.eks. sæl

Efterladenskaber på stranden

Overløb fra renseanlæggene

Det, at renseanlæggene i Køge er skyld i bakterieforekomsterne ved vores lokale strande er en fortælling/myte som er opstået i folkemunde og som er meget svær at aflive igen.

Historien er sandsynligvis opstået i forbindelse med pressedækningen af Københavns store udledninger af spildevand fra fælleskloakerede områder i forbindelse med kraftige regnskyl.

Overløb kan forekomme fra Køge Egnens Renseanlæg (KER) og Borup Renseanlæg (BR), men som nævnt ovenfor er der mange andre kilder til bakteriel forurening af badevandet end overløb fra renseanlæggene.

 Hvis du vil læse mere om overløb, kan du se mere længere nede på siden her. 

Opsummering

Der kan altså være mange muligheder for inficering af regnvandet og dermed også havet og vores badevand.

Både KLAR Forsyning og Køge Kommune arbejder på at formindske kilderne, f.eks. ved løbende at opspore fejlkoblinger af spildevand på regnvands-systemet.

Men som du kan læse ovenfor, er der også mange kilder, som vi ikke har indflydelse på, og vi vil derfor fra tid til anden opleve at badevandet kortvarigt ikke vil være egnet at bade i.

Hvis spildevand fra Køge Egnens Renseanlæg (KER) og Borup Renseanlæg (BR) var væsentligt forurenet med bakterier, skulle man forvente, at der til enhver tid var problemer med bakterier i Køge Bugt. Det er ikke tilfældet og derfor vurderer vi, at spildevandet fra KER og Borup renseanlæg generelt ikke forårsager problemer med bakterier.

Overløb fra renseanlæggene

Køge Egnens Renseanlæg (KER)

Køge Egnens Renseanlæg (KER) oplever meget sjældent overløb (ca. en gang årligt og oftest i vinterhalvåret - I 2024 er det det dog sket 3 gange i januar/februar).

Det skyldes, at der helt unikt for vinteren 2023/2024 var udfordringer i hele landet med store nedbørsmængder, mættet opland og høj grundvandsstand. Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns Kommune blev særligt påvirket af høj vandstand i Køge Bugt. Alle faktorer har betydning for mængden af vand i kloaksystemerne, som bliver sendt til renseanlæggene.

Badevandskvalitet Ølsemagle Nord, Ølsemagle Syd og Nordstranden

Vi har ikke fundet sammenhæng mellem bakterieforekomster ved strandene/ marinaen og overløb fra Køge Egnens Renseanlæg (KER).

I februar 2024 oplevede KER et større overløb og vind og vejrforhold var samtidigt ugunstige – (kraftig østenvind og sydøstlig strømretning). Køge Kommune valgte derfor, for en sikkerheds skyld, at fraråde badning ved Køge Marina i 5 dage, for at sikre at vandet fra overløbet var tilstrækkeligt fortyndet.

Borup Renseanlæg

Borup Renseanlæg (BR) håndterer kun 1/10 af den spildevandsmængde som Køge Egnens Renseanlæg håndterer.
BR udleder også til Køge bugt men via Kimmerslev Møllebæk og Køge Å.

BR har generelt flere overløb – typisk i vintermånederne og kun i kort tid ad gangen/mindre mængder vand. BR er udfordret af, at de kloakerede områder, som afleder til renseanlægget, er fælleskloakeret – dvs. at både regnvand og spildevand bliver sendt til rensning i anlægget inden udledning. I perioder med meget regn kan renseanlægget ikke følge med.

KLAR forsyning arbejder på flere fronter med at mindske overløbene f.eks. ved mindske mængden af regnvand som ledes til renseanlægget og ved at øge renseanlæggets oplagringskapacitet, så antallet af overløb mindskes.

Badevandskvalitet Søndre Strand (og sammenhæng med Borup Renseanlæg/Køge Å)

Køge Kommune overvåger i badesæsonen bakterieforekomsten i udmundingen af Køge Å, da badestranden Søndre Strand ligger forholdsvis tæt på.

Køge Kommune får taget prøver ved kontrolstationer i ”Køge Å” og ved ”Hullet i molen” til Valkyrien/Søndre Strand samtidig med prøver ved stranden.

Vi har indtil nu ikke kunne sammenkoble bakteriefund i åen med bakterieforekomst i ”Hullet i molen” eller ved ”Søndre Strand”. Fund af bakterier ved Søndre Strand kan således ikke forklares hverken med høje bakterieforekomster i åen eller med evt. overløb fra Borup Renseanlæg.

Baderådene

Generelt frarådes badning efter kraftige regnskyl, da der kan forekomme ekstra store mængder af tarmbakterier i badevandet.

Det er vigtigt, at den badende altid forholder sig til badevandsforholdene inden badning og ikke til en badevandsprøve og analyse taget på et tilfældigt tidspunkt.

Dvs. at man ikke bader, når vandet lugter, er snavset, grumset, misfarvet eller forurenet med f.eks. olie og som før nævnt, hvis det lige har regnet kraftigt.

Om sommeren, når der kan forekomme algeopblomstring, er baderådet udvidet med;

Bad ikke, hvis vandet er uklart og du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene.

I vand til knæene svarer til cirka 0,5m.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje