Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Tilbud til mennesker med demens og deres pårørende

Køge Kommune har en række forskellige tilbud og indsatser til mennesker med demens og deres pårørende. Tilbuddene omfatter rådgivning og aktiviteter samt skærmede plejeboliger og daghjem. Her på siden kan du læse om hvad de forskellige tilbud omfatter.

Demensteamet i Køge Kommune

Demensteam Køge tilbyder demensfaglig rådgivning til mennesker med demens, deres pårørende og kommunens personale. Vores rådgivning tager afsæt i borgerens egne initiativer og sammen findes frem til løsninger til gavn for borgeren. Rådgivningen er helhedsorienteret og med afsæt i at have en sund og aktiv hverdag.

Vi tilbyder støtte og vejledning alle hverdage i dagtimerne.

Demensteamet samarbejder med frivillige, patient- og idrætsforeninger om aktiviteter for mennesker med demens og pårørende.

Tilbud og indsatser til mennesker med demens og deres pårørende i Køge Kommune

Køge er udnævnt som demensvenlig kommune.
Det betyder, at Køge Kommune samarbejder med Alzheimerforeningen, Ældresagen og Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark om at sætte særligt fokus på demensvenlighed.

Målet er, at alle mennesker med demens og deres nære pårørende skal have mulighed for et godt og meningsfuldt liv med rette hjælp og støtte.

Du har også mulighed for at være demensvenlig, det kræver blot et smil, en hjælpende hånd og lidt tålmodighed til de mennesker med demens, som du møder på din vej.

Du kan læse mere om demensvenlighed og demenssymbolet på Demensvenligt Danmarks hjemmeside.

Køge Kommune tilbyder skærmede plejeboliger til mennesker med demens samt aflastning i form af daghjem til hjemmeboende mennesker med demens.

Læs mere om tilbuddene på siderne Plejebolig og Aflastning af pårørende.

Sundhedscenterets kursus for pårørende: Lær at tackle hverdagen som pårørende

På kurset får du inspiration og redskaber til at tackle de problemer og udfordringer, der ofte følger med, når man er pårørende; fx dårlig samvittighed, manglende overskud, følelsen af isolation og samarbejdet med social og sundhedsvæsenet.

Emnerne på kurset er aktuelle for pårørende, uanset hvilke sygdomme dine nærmeste har. Emnerne er bl.a. hvordan passer du bedre på sig selv, ændrede roller, fysisk aktivitet og humør, hjælp til at kommunikere med den syge og sundhedsvæsenet.

For at deltage skal både du og din pårørende være minimum 18 år og bo i Køge Kommune.

Læs mere på vores Sundhedscenters hjemmeside: str.koege.dk

Demensteamets tilbud til pårørende

Demensteamet udbyder halvårligt kursusforløbene ”Livet med demens i eget hjem” og ”Livet med demens i plejebolig” for dig, der er pårørende til et menneske med demens i eget hjem eller i en plejebolig.

Tilbuddet er til ægtefæller, voksne børn, svigerbørn, venner eller andre nærtstående.

Du kan som pårørende få større viden og forståelse for demens og for, hvordan du som pårørende kan styrke samværet og kommunikationen. Formålet er desuden, at du som pårørende opnår forståelse for din egen ændrede livssituation, får indsigt i egne muligheder for problemløsning og redskaber til at mestre din situation. Kursusforløbet giver dig også en mulighed for at danne netværk med andre, der er i en lignende situation.

Demensteamets netværksmøder for pårørende

Demensteamet inviterer til netværksmøderne ”Cafémøder for pårørende” til dig, der er pårørende til et menneske med demens i eget hjem eller i en plejebolig. Cafémøderne er for pårørende, der ønsker at mødes med ligestillede i et socialt fællesskab med erfaringsudveksling. Det er relationerne, der i sig selv er ressourcen og støtten, som hjælper til at kunne mestre sin situation. Cafémøderne er selvledet med støtte fra en demenskoordinator, der vil sørge for lokale samt kaffe og te.

Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstegn, der skyldes ødelæggelse af hjernecellerne. Demenssymptomer må derfor ikke forveksles med almindelige tegn på alderdom. Væskemangel, ubehandlet depression, stress og lignende kan give symptomer, som ligner demens.

Sygdomstegn:

  • Koncentration svigter.
  • Gradvis tab af sprog og forståelse.
  • Svigtende evne til at formuleres sig.
  • Vanskeligheder ved almindelige gøremål.
  • Følelsesmæssige forandringer.
  • Kontaktbesvær.
  • Besvær med at forstå og håndtere pengesager.
  • Forandring af adfærd.

Læs mere på hjemmesiden Nationalt Videnscenter for Demens (åbner i nyt vindue)

Fakta ark om demenssygdomme

Nationalt Videnscenter for Demens har produceret fakta-ark til borgere med demens og deres pårørende. Her kan du læse meget mere om demens.
Find fakta-arkene på videnscenterfordemens.dk (åbner i nyt vindue)

Ældre Sagen Køges Demenscafé - Café Smilet

Besøg caféen som Ældre Sagen i Køge afholder en gang om måneden i samarbejde med Køge Kommunes Demensteam.
Alle er velkomne. Mød op, sammen med en pårørende eller besøgsven, til hyggeligt samvær, kaffe, fællessang og evt. underholdning. Alle kan være med, og der er plads til både snak, sang og latter.
Se hvor og hvornår på Ældre Sagens hjemmeside: Café Smilet - Demenscafé (åbner i nyt vindue)

Alzheimerforeningen Østsjælland

Se kontaktoplysninger til lokalforeningen, samt en aktivitetskalender over aktiviteter og tilbud i Region Sjælland på Alzheimerforeningens hjemmeside: Østsjælland - Alzheimer (åbner i nyt vindue)

Demensteam Køge

Møllebo Plejecenter, Nørre Boulevard 101-103 4600 Køge

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje