Referater fra møder i kollektiv trafikborgergruppe 2025
Referat af møde den 6. februar 2025
Deltagere
Minna Pedersen (Alkestrup)
Lasse Buus (Bjæverskov)
Per Nielsen (Bjæverskov)
Max Hvornum (Ejby)
Dorthe Ingvorsen (Ejby)
Karsten Andersen (Ejby)
Henrik Fisker (Herfølge)
Tina Therkildsen (Ladager)
Søren Brask (Lellinge)
Erling Larsen (Lille Skensved)
Per Levring (Hastrup/Køge Nord)
Bjarne Larsen (Seniorrådet/Lille Skensved)
Kira Kofoed Skov (Campuskoordinator)
Isabell Nielsen (Elevrepræsentant, Køge Handelsskole)
Lene Møller Nielsen (Teknik- og Ejendomsudvalget)
Niels Rolskov (Teknik- og Ejendomsudvalget)
Andreas Bech (Teknik- og Ejendomsudvalget)
Kadri Rood (Trafikplanlægger, Køge Kommune, Vej, Park & Byrum) - referent
Per Birch (Sektionsleder, Køge Kommune, Vej, Park & Byrum)
Søren Mahler (Afdelingsleder, Køge Kommune, Vej, Park & Byrum)
Sted
Kantinen på Køge Rådhus
Dagsorden
- Velkommen
- Status og nyheder
- Spørgsmål fra medlemmer
- Andre spørgsmål og diskussion
- Næste møde
1. Velkommen
Velkommen v/ Lene Møller Nielsen, præsentationsrunde med navn og by/organisation.
2. Status og nyheder
Oplæg v/ trafikplanlægger Kadri Rood: Oplæg v/ trafikplanlæggeren Kadri Rood:
Økonomi og trafikbestillinger 2025
Det samlede budget for bus er ca. 62 mio. kr., tilskud til Movia lidt over 50 mio. kr. Tilskuddet til Movia er faldet, men der er stadig et efterslæb fra 2022 (betalt i 2024).
Udover tilskud til Movia er der diverse andre faste poster, herunder ca. 1 mio. kr. pr. år for generelle forbedringstiltag og ca. 250.000 kr. til markedsføring.
Der forventes en positiv efterregulering fra Movia for 2024 (betales i januar 2026), derefter forventes budgettet at komme i plus.
I forbindelsen med trafikbestilling i oktober 2024 blev der bestilt 10-minutters drift mellem Ølby St. og Køge Nord St. via CAMPUS fra 9-13. Træder i kraft medio 2025.
Trafikbestilling 2025: budgettet kommer først i overskud i 2026, men der bør i 2025 kigges på fremtidsudsigter, fx nye boligområder, Køge Marina.
Passagertal
Passagertal har stabiliseret sig og 2025 forventes at være på niveau med 2024. 101A er stadig rygraden i kommunens bustrafik. Passagertal fra 2024 overgik den konservative prognose i budgettet. Der blev vist illustrerende grafer med tal opdelt pr. måned og pr. buslinje.
Status på stoppesteder
Der var 0,5 mio. kr. i budgettet til forbedringer i 2024, i år er der 1 mio. kr.
I løbet af 2024 fik Alkestrupskolen en buslæskærm og der blev forbedret stoppesteder på Hestehavevej i Herfølge, på Højelsevej i Lille Skensved, på Slimmingevej osv. Nogle stoppesteder, som var trafiksikkerhedsmæssigt dårligt placeret, blev flyttet.
Planer for 2025 er ikke fastlagte endnu, men der er flere ting på listen:
- Evt. stoppesteder på Køge Station – afhænger af DSBs tidsplan for ombygning.
- Midler til cykelparkering og –opladning i kommunens budget, kan man samtænke med stoppestedsforbedringer?
- Analyse af stoppesteder, kategorisering og anbefalet niveau – hvilke større stoppesteder mangler faciliteter?
- Movias Mobilitetsplan har fokus på mindre knudepunkter, er der synergier?
- CAMPUS har ønsket en ekstra læskærm.
- Oprydning efter linje 103 og nye placeringer til det inventar.
Status på BRT-lignende tiltag
Køge Kommune søgte Trafikstyrelsens pulje i 2022 baseret på en mulighedsstudie fra 2021. Tilsagn for tilskud i starten af 2023.
4 af de i alt 5 delprojekter er færdige eller næsten færdige (Niels Juels Gade, Nørre Boulevard ved Møllebo Omsorgscenter og Græsmarksvej samt Stensbjergvej ved KIP), busprioritering i signalanlæg er på vej og skal laves i 2025.
Markedsføring af den kollektive trafik
Arrangement for indvielse af elbusser på Køge Torv i 2024.
Buskampagne fra 2023 blev gentaget, budskaberne var natbusser i weekenden og busser til stationerne.
Andet
- Regionens forsøgspulje på 12 mio. kr. – intensiv dialog, men Køges projekt for shuttlebus igennem STC og Egedesvej var for dyrt til at kunne rummes i puljen.
- Pulje for bus på bestilling – gode erfaringer med Nærbus i Faxe, men Trafikstyrelsen har fokus på landkommuner, Roskilde og Lejre fik afslag. Der blev i samarbejdet med Movia vurderet, at sandsynligheden for at opnå tilskud er lav for Køge Kommune, derfor ansøges der ikke nu, men vi holder øje med både finansieringsmulighederne, samt resultater i andre kommuner.
- Samkørselsforsøg sammen med Stevns og Faxe blev afsluttet medio 2024, men projektet blev ikke videreført i denne omgang. Flere deltagere på uddannelsesinstitutioner mod slutning, men kører oftest sammen uanset. Giver kommunen tilskud til bilkørsel parallelt med busser? Samkørsel gavner de få, som har meget langt til uddannelse, med for bred og dyr indsats i forhold til hvor det. Movia laver storskalaforsøg, politisk interesse på den nationale plan. Måske kommer det på sigt ind som et busprodukt eller en tværkommunal platform.
- Cykelpulje. Køge Kommune fik tilsagn om tilskud til 2 projekter i 2024: forbedringer i kryds langs Ringvejen og Københavnsvej, samt stien til Solrød langs S-banen. Der er blevet afsat egenfinansiering til det første projekt, som kommer i gang i år, men ikke til Solrød-stien. I år ansøger vi igen til stien fra Lille Salby til Køge, som har prioritet over Solrød-stien.
- Elcykelopladning med statstilskud: Køge midtby, Strandstien og Marinaen – 5 lokationer. Målrettet mest til fritidscyklister og cykelturister, men åbne for alle.
- Østbanen er færdigrenoveret og kører med en ny køreplan, hvor der er 15-minutters drift til Hårlev og halvtimesdrift til Faxe Ladeplads og Rødvig, begge uden skift.
- Tureby St. – passagertal ligger stabilt, var sat for højt i budget 2024 og justeret tilbage, men reelt ikke et fald.
3.+4. Spørgsmål og kommentarer fra medlemmer
Diverse kommentarer fra de fremmødte:
- Busser til Campus er meget overfyldte om morgenen: Vi mangler ekstraafgange, som stoppede, fordi ingen busoperatører bød ind på ekstrakørselsudbud. Vi arbejder sammen med Movia på at få ekstrakørsel tilbage hurtigt muligt.
- Trafikbestilling 2024 for 10-minutters drift via Campus: hvorfor 9-13 og ikke 8-14? Der er allerede 10-minutters drift indtil kl. 9 og igen fra 13, den nye bestilling lukker hullet i mellem.
- Stort ønske på Campus, at der kommer ekstra afgange på linje 246 mod Borup om eftermiddagen, en gang i timen er meget lidt: Det er noteret for politisk prioritering.
- Campus ønsker låne- eller delecykler på Køge Nord St. og Ølby St.: Der har været en dialog med Donkey Republic og der er interesse, men der skal også være en business case for udbyderen. Kræver relativt stor årlig bevilling fra kommunen. Vi fortsætter med at undersøge mulighederne.
- De unge ville sætte stor pris på natdrift i skoleferier, herunder sommerferie: Natbusser kører fredag og lørdag nat hele året rundt. Der skal regnes på hvor meget det ville koste, hvis det skal udvides.
- Hvilke buslinjer har natdrift? A-linjer: 101A og 102A, samt R-linjer: 245R og 260R har natdrift fredag og lørdag nat.
- Køge Nord St.: P-pladser: Der er en bevilling for anlæg af ca. 220 ekstra parkeringspladser. De kommer på S-banesiden, fordi arealer på fjerntogsside er reserverede for byudvikling. Der blev undersøgt muligheden for midlertidig grusparkering, men det blev dyrt og ville have brugt for stor en del af bevillingen fra de permanente pladser.
- Biler holder ofte ulovligt ved Køge Nord St., skal parkeringsvagter sendes forbi? Kommunen ønsker ikke at eskalere situationen med manglede p-pladser, da udvidelse med ca. 220 pladser er på vej.
- Er der blevet undersøgt muligheden for anlæg for vedvarende energi (fx overdækning med solceller) ifm. de nye parkeringspladser? Nej, det er der ikke, fordi det er dyrt at anlægge.
- Bedre skiltning til bilister når de ankommer til Køge Nord St.: Helt klart en ting vi skal arbejde på, når de nye parkeringspladser kommer.
- Busbetjening af boliger i Køge Nord (herunder Plushusene): 101A har en stram køreplan og kan ikke sendes på en omvej med alle dem, som vil hurtigst muligt til Køge Nord St. fx fra Campus. Men ønsket er noteret for politisk prioritering og der bliver undersøgt, hvordan man kunne betjene Nordlyset.
- Vil den kommende fabrik som Novo Nordisk bygger generere større behov for busbetjening? Der er generelt meget udvikling i gang på STC og på Egedesvej. Der kigges på mulighederne for bedre busbetjening, herunder muligheden for at involvere virksomheder i området.
- Tilgængelighed på Køge St. og Køge Nord St., elevatorerne er ofte ude af drift, nogle gange hærværk. Ingen ventefaciliteter på Køge St., dårlig skiltning: Driftes ikke af kommunen, men af DSB og Banedanmark. Kommunen prøver at tage kontakt og se, om vi kan samarbejde bedre. DSBs kommende ombygning på Køge St. hjælper forhåbentligvis også.
- Problemer med rettidighed og korrespondance mellem bus og tog.
- Kolde metalsæder i buslæskærmene.
- Kan underføring på Køge St. ikke genåbnes? Nej, broen blev anlagt så man kunne lukke underføringen. Hvis man er dårligt gående eller bruger kørestol, er der alligevel brug for en elevator, uanset om man skal over eller under sporene. Det er vigtigt, at elevatorerne er i drift.
- Utrygt på Køge St., kan DSBs tryghedsvagter ikke gå en runde? Der går en gang imellem vagter på stationen. Ombygning af stationsforpladsen vil forhåbentligvis også forbedre trygheden.
- Tilgængelighed på Tureby St. stadig et problem, selv om trappen er blevet lavet: Banedanmark har en bevilling for 2024-2027 til at undersøge forbedringsmuligheder og tilgængelighed på en række stationer. Tureby St. er med på listen med hindringsfri sporovergang.
- Bussen har kørt forbi folk ved stoppestedet på Tureby St. Hvorfor sker det? Kommunen spørger Movia, om det er noget de kan se på bussernes GPS-data.
- Vil bussen fortsætte med at køre ind til Tureby St.? 3-årigt forsøg, men kører fint, så der er håb for at det fortsætter.
- 20-minutters ventetid på Køge St., hvis man vil videre sydpå med Lokaltoget: Det er den første periode med Lokaltogs nye køreplan, vi holder øje og kontakter evt. Lokaltoget.
- Spørgsmål om Nærbus-forsøget i Faxe og hvordan man evt. kunne implementere det i Køge: Det er en overvejelse, når buslinjer 241, 243 og 244 (”skolebusser”) skal i udbud om et par år – hvis Nærbus er et produkt til almindelig trafikbestilling på det tidspunkt, kan der overvejes, om en af busserne kan blive kørende på bestilling mellem skoleafgangene.
- Kan det være et krav, at de også kører sent? Nærbus i Faxe kører til relativt sent og de overvejer natdrift i weekenden. Helt klart en mulighed, men der skal kigges på økonomien når den tid kommer.
- Regionens forsøgsprojekter og virksomhedsbus: konsekvenser for andre pendlere? Hvis der skulle komme interesse fra virksomhederne, kan det måske frigive nogle eksisterende linjer til bedre betjening af områder, som mangler betjening lige nu. Det er bestemt ikke et ønske at afvikle den almindelige busdrift og kun køre på virksomhedernes præmisser.
- Hvad betyder nye boligområder og hotel på Køge Marina for kommunens busruter? Ingen konkrete planer for at udvide drift, fordi budgettet har været i underskud siden COVID-krisen. Nu da budgettet begynder at komme ud af underskuddet, beder forvaltningen Movia om at beregne på de ønsker, vi har modtaget, og der følger en politisk prioritering i løbet af 2025.
- Kollektiv trafik borgergruppe vil være aktivt med til prioriteringen og derfor ønskes der et møde før budgetforhandlingerne og ikke efter: Det er noteret.
- Campus har brug for at mødes, når skoleåret er kommet i gang og de kan se, hvilke udfordringer de har: Betjening af Campus kan diskuteres på et separat møde, hvis ikke det passer med tidsplanen for budgetprocessen.
5. Næste møde
Det næste møde afholdes før kommunens budgetforhandlinger. Dato og invitation følger senere.
-oo0oo--