Skip til hoved indholdet

Tandregulering

Børn og unge i Køge Kommune, der har brug for tandregulering, kan efter undersøgelse blive tilbudt behandling hos Tandplejen.

Tilbud om tandregulering

Køge Kommunes tandpleje vurderer løbende alle børn og unges tandstilling, således at eventuelle tandstillingsfejl kan blive behandlet. Undersøgelsen af tandstillingen er en del af de regelmæssige undersøgelser i børne- og ungdomstandplejen. 
 
Opdages der tandstillingsfejl, tilses barnet af en specialtandlæge i tandregulering. 
Specialtandlægen vurderer, om barnet har behov for tandregulering.  
Herefter indkaldes barnet og forældre til en orienterende samtale. Herefter kan I vurdere, om I ønsker at tage imod tilbuddet.

Tilbud gives kun én gang.

Tilbuddet om tandregulering gives på det mest gunstige tidspunkt for en vellykket behandling. Hvis I først har sagt nej til tilbuddet, vil der ikke være mulighed for behandling på et senere tidspunkt.

Pris

Tandregulering ved den kommunale tandplejes tandreguleringsklinik er gratis.

Hvis jeres barn benytter fritvalgsordningen ved en privat tandlæge, yder Køge Kommune et tilskud på 65% til de under 16 årige og 100% til de 16-17 årige til tandregulering ved en privat specialtandlæge i tandregulering. 

Tilskuddet skal efter loven beregnes ud fra den pris, som den kommunale tandpleje selv kan udføre behandlingen for. 

En vellykket behandling kræver

  • At bøjlen bliver brugt og passet som der er givet information om. 
  • At man kommer til sine tider, så behandlingen ikke forlænges unødigt. 
  • At man kontakter tandplejen hurtigst muligt, hvis bøjlen går i stykker. 

Før og efter tandregulering

Inden en tandreguleringsbehandling, vil barnet få taget aftryk af tænderne, røntgenbilleder og fotos af tænder og ansigt. Specialtandlægen skal bruge materialet for at udarbejde en behandlingsplan. 

Bøjletyper 

Der findes to typer bøjler, fast bøjle og løs bøjle. Vi tilbyder altid den bøjle, som er bedst for barnets tænder.  
 

  • Faste bøjler: Fast bøjle bruges blandt andet, når der er brug for at rykke tænderne i forhold til hinanden, for at få det rigtige bid og/eller skabe plads til alle tænder. Den faste bøjle sidder med specielle elastikker på små ”knapper”, der er sat fast på tænderne. Barnet kan selv vælge farve på elastikker. 

  • Løse bøjler: Aftagelige bøjler bruges for eksempel til at rette kæbestillingen ved for smal gane eller overbid. Det er nødvendigt at tage et aftryk af tænderne for at lave en løs bøjle. Aftrykket bruges til at støbe en gipsmodel, som bøjlen laves på. Banet kan selv vælge bøjlens farve. 

For at få det bedst mulige resultat af en tandregulering, skal både tænder og bøjle passes rigtigt. Børn og unge bliver løbende indkaldt til tjek på tandreguleringsklinikken for, at behandlingen går, som den skal.

Den første tid med bøjle 

Det kan gøre ondt at få en fast bøjle på. Tænderne kan være ømme, og der kan komme sår på indersiden af læber og kinder. Symptomerne bør forsvinde indenfor en uge.
I den første tid med bøjle, kan det være nødvendigt, at du holder dig til blød kost. 

Vedligeholde og hygiejne 

  • Fast bøjle: Hvis dit barn har en faste bøjle, er det ekstra vigtigt, at tænderne børstes grundigt. Vi anbefaler tandbørstning med fluor tandpasta to gange dagligt, og at I ellers følger de instruktioner, tandplejen giver jer. Kan I ikke holde tænderne rene, når bøjlen er kommet på, er vi nødt til at stoppe tandreguleringen, da der ellers kan komme skader på tænder og tandkød.  

  • Løs bøjle: Hvis dit barn har løs bøjle er det vigtigt, at I passer godt bøjlen, da den let går i stykker og er dyr at fremstille. Bøjlen skal derfor altid opbevares i den udleverede æske, når barnet ikke har den i munden. Hvis bøjlen alligevel går i stykker, kan vores tekniker måske reparere den med det samme, hvis I hurtigst muligt kontakter Tandreguleringsklinikken. 

Når dit barn får bøjlen af 

Efter den faste bøjle er det altid nødvendigt at bruge en holdebøjle til at holde fast på det opnåede resultat. Specialtandlægen vurderer, hvor lang tid du skal bruge holdebøjlen 
Holdebøjlen består af en metaltråd, der limes fast på bagsiden af fortænderne og en holdebøjle/skinne til overkæben. 

Tandreguleringsklinikken Boholtevej

Boholtevej 89, 4600 Køge

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje