Køge Kommunes Handicappolitik 2021
Tryghed, tillid og fællesskab - Køge Kommunes Handicappolitik 2021
Forord
Sundhed, job og uddannelse er helt centrale temaer, der binder os sammen som mennesker. Borgerne i Køge Kommune har nu en handicappolitik med fokus på netop disse temaer. Alle Køge Kommunes borgere har en vigtig rolle at spille i fællesskabet. Politikken tager udgangspunkt i at sikre den lige adgang til de mange fællesskaber på kryds og tværs af kommunen.
Handicappolitikken medtager det hele levede liv. Planen er, at politikken skal bygges ind som en del af tankegangen i alt, hvad vi gør. Når vi bygger nyt. Når vi kommunikerer. Når vi indretter sportsfaciliteter, bygger nye veje, nye institutioner med videre. Politikken skal så at sige sikre et stærkt fundament for, at vi i Køge Kommune tænker hele vejen rundt, når vi udvikler nyt. Kun på den måde kan vi sikre lige adgang for alle.
Vi ønsker, at handicappolitikken udmønter sig i ægte værdier, der sikrer, at Køge Kommune møder borgeren, der hvor han eller hun er. Det skal være nemt at få adgang til den hjælp, man har ret til. Det skal være gennemskueligt, hvordan det bliver muligt at leve et godt og aktivt liv, hvor tryghed, tillid og fællesskaber er nøgleord. Vi forpligter os til at skabe de bedste veje for borgerne, så borgerne ikke farer vild i systemet.
Køge Kommune er et bredt fællesskab bestående af både frivillige, organisationer, foreninger, idrætsliv, erhvervsliv, uddannelser og kommune. Med handicappolitikken har vi kigget hinanden i øjnene, og aftalt, at vi arbejder for i fællesskab at skabe et åbent og tilgængeligt lokalsamfund, hvor borgere med handicap kan forfølge ønsker og mål for et meningsfuldt liv.
Med den nye handicappolitik fastsætter vi vision, værdigrundlag og pejlemærker for indsatsen på handicapområdet i årene fremover. Handicappolitikken giver således borgere, civilsamfund og kommune et godt udgangspunkt for at skabe ambitiøse og fælles løsninger i et åbent og tillidsfuldt samarbejde.
Handicappolitikken er hele Køge Kommunes politik, og derfor inviteres alle i Køge Kommune til at være en del af det videre arbejde med at føre handicappolitikken ud i livet.
Tak til alle, der har bidraget - og god arbejdslyst!
Lissie Kirk, formand for Socialudvalget
Pernille Sylvest, formand for Børneudvalget
Indledning
Vision og værdigrundlag
Visionen for Køge Kommunes handicappolitik er, at Køge Kommune skal være et samfund, hvor mennesker med handicap har mulighed for at leve et aktivt liv, der giver mening for den enkelte uanset handicap og uanset, hvor i livet man befinder sig.
Samfundet beriges og styrkes af den mangfoldighed, der opstår, når alle borgere deltager aktivt i samfundslivet.
Mennesker med handicap er lige så forskellige som alle andre og har forskellige behov, ønsker og mål for livet. Samtidig ændres behov, ønsker og mål gennem livet, og det er forskelligt, hvad der bidrager til et meningsfuldt liv, når man er barn, ung teenager, voksen eller bor på plejehjem.
Værdigrundlaget for handicappolitikken er derfor, at vi kun kan lykkes med visionen, hvis vores løsninger skabes gennem et åbent og tillidsfuldt samarbejde, der altid tager afsæt i den enkeltes ønsker, behov og mål for et meningsfuldt liv.
Vision
Køge Kommune skal være et samfund, hvor mennesker med handicap har mulighed for at leve et aktivt liv, der giver mening for den enkelte, uanset hvor i livet man er.
Værdigrundlag
Den enkeltes ønsker og mål for et meningsfuldt liv er altid udgangspunktet.
Ambitiøse og fælles løsninger skabes i et åbent og tillidsfuldt samarbejde.
Rammen for handicappolitikken
Handicappolitikken bygger på nationale og internationale principper på handicapområdet og på dialog og samarbejde med personer med handicap og deres familier i Køge Kommune om, hvad der er centralt for, at mennesker med handicap får mulighed for at leve det liv, der giver mening for den enkelte.
På den baggrund er der udarbejdet syv temaer for politikken:
- Deltagelse og tilgængelighed
- Sundhed - mentalt og fysisk
- Job og uddannelse
- Tryghed og tillid som bærende værdi i mødet
- Børn og familie
- Overgange
- Netværk og fritid
Målgruppe
Målgruppen for handicappolitikken tager udgangspunkt i FN’s Handicapkonvention og målgruppedefinition, som omfatter en mangfoldighed af borgere og pårørende, fx:
- personen med bevægelseshandicap med behov for, at byen er tilgængelig,
- personen, der har brug for ekstra støtte til at uddanne sig og til at få et job,
- beboere på botilbud med brug for omsorg og omfattende hjælp,
- forældre og andre pårørende, der yder en kæmpe indsats for i samarbejde med kommunen at sikre gode og trygge rammer for deres familiemedlemmer,
- dem der, på grund af en ulykke, pludselig skal have hjælp for at klare det, de tidligere mestrede selv.
Målgruppe (FN’s definition)
”Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.”
Sammen om handicappolitikken
For hvert tema i politikken udarbejdes handleplaner, der omsætter politikkens vision, værdigrundlag og målsætninger til konkrete tiltag. Handleplanerne er et dynamisk redskab, der udvikler sig i takt med ændringer i samfundet samt ønsker og behov på området.
Handicappolitikken skal realiseres gennem et samarbejde mellem personer med handicap, pårørende, politikere, civilsamfundet, kommunens medarbejdere og virksomheder.
Principper og begreber
De otte generelle principper fra FN’s Handicapkonvention (artikel 3):
- Respekt for menneskets naturlige værdighed og personlige autonomi
- Ikke-diskrimination
- Fuld og effektiv deltagelse og inklusion i samfundslivet
- Respekt for og accept af forskellighed og mangfoldighed
- Lige muligheder
- Fysisk og digital tilgængelighed
- Ligestilling mellem mænd og kvinder
- Respekt for børns udviklingsmuligheder og identitet
De danske grundprincipper:
- Ligebehandling
- Kompensation
- Sektoransvar
- Solidaritet
Det relationelle handicapbegreb
Funktionsnedsættelse + Barriere = Handicap
Funktionsnedsættelse + Kompensation = Lige muligheder
Funktionsnedsættelsen bliver først til et handicap i mødet med barrierer i omgivelserne. Derved bliver det muligt at kompensere for handicappet og derigennem at skabe lige muligheder for alle.
Handicappolitikkens temaer
Tema 1: Deltagelse og Tilgængelighed
Handicappolitisk ambition: Lige adgang til hverdags- og samfundslivet
Den handicappolitiske vision for temaet Deltagelse og tilgængelighed er at sikre lige adgang til hverdags- og samfundslivet for borgere med handicap. Gennem dialog, samarbejde og konkrete handlinger skal vi i fællesskab øge den fysiske og digitale tilgængelighed i Køge Kommune.
Indsatsområder
Ledsagelse, personlig hjælp og hjælpemidler
Alt afhængig af hvilke barrierer den enkelte oplever i forbindelse med deltagelse i hverdags- og samfundslivet, skal det afhjælpes med den rette støtte som fx ledsagelse, personlig hjælp og hjælpemidler.
Fysisk og digital tilgængelighed
Med brugernes erfaringer og oplevelser som omdrejningspunkt skal tilgængeligheden til det offentlige rum, liberale erhverv og foreninger øges, så flere personer med handicap kan deltage i og bidrage til samfundslivet.
Hjem og bolig
Et hjem er ikke bare en bolig. Derfor er adgang til og mulighed for en bolig, der passer bedst til den enkeltes behov og den enkelte familie, vigtig for oplevelsen af tryghed og livskvalitet.
Tema 2: Sundhed – mentalt og fysisk
Handicappolitisk ambition: Lige adgang til sund og aktiv hverdag med høj trivsel
Den handicappolitiske vision for temaet Sundhed – mentalt og fysisk er at sikre lige adgang til en sund og aktiv hverdag med høj trivsel. Med denne ambition skal vi sammen skabe mere lighed i sundhed. Det gælder både den fysiske og den mentale sundhed.
Indsatsområder
Bevægelse i hverdagen
Gennem design og dialog skal det gøres lettere at være fysisk aktiv, når man lever med et handicap. Der skal være lettere adgang til fysiske hverdagsaktiviteter i fx foreningslivet, kommunale tilbud og i det offentlige rum.
Sygdom og ensomhed
Gennem forebyggelse og opsporing af sygdom og ensomhed skal der skabes mere lighed i sundhed for personer med handicap både mentalt, fysisk og seksuelt.
Identitet, normalitet og sorg
Livet med et handicap giver ofte anledning til refleksion over identitet og normalitet, når man oplever barrierer i forhold til det, man gerne vil. Identitetsproblematikker og sorg skal mødes og tages alvorligt.
Tema 3: Job og uddannelse
Handicappolitisk ambition: Flere i uddannelse og beskæftigelse
Den handicappolitiske vision for temaet Job og uddannelse er, at flere personer med handicap kommer i uddannelse og beskæftigelse. I fællesskab skal vi skabe flere og ambitiøse muligheder for uddannelse og job.
Indsatsområder
Muligheder for uddannelse og job
Personer med handicap har mange ressourcer at bidrage med på arbejdsmarkedet. Gennem nytænkende samarbejde med erhvervsliv og offentlige arbejdspladser skaber vi flere inkluderende job- og uddannelsesmuligheder.
Uddannelses- og jobstøtte
Gennem et fokus på inklusion og den rette støtte eller hjælpemidler kan mange personer med et handicap gennemføre en uddannelse eller varetage et job. Derfor skal vi styrke viden og dialogen om forskellige støttebehov og –muligheder, der kan øge inklusionen.
Styrkede skole- og specialtilbud
Den mangfoldighed, der er blandt personer med handicap, skal afspejle sig i mulighederne for at få en uddannelse eller et job. Afhængigt af den enkeltes behov, kan vejen til en uddannelse eller job ske gennem inklusion i de almene tilbud eller gennem specialiserede tilbud. Køge Kommune har derfor fokus på at sikre god kvalitet i såvel almen- som specialtilbud.
Tema 4: Tryghed og tillid
Handicappolitisk ambition: Tryghed og tillid som bærende værdi i mødet
Den handicappolitiske vision for temaet Tryghed og tillid er, at tryghed og tillid bliver den bærende værdi i mødet. Dialogen og samarbejdet mellem personer og familier med handicap og kommunale medarbejdere skal bygge på tryghed og tillid.
Indsatsområder
Det gode møde
Det gode møde, hvor man mødes med ordentlighed og proaktiv rådgivning, er afgørende for et tillidsfuldt og trygt samarbejde. De gode møder opnås gennem ligeværdig dialog, gensidig forventningsafstemning og gennemsigtighed.
Ressourcer og netværk
De fælles løsninger skal altid tage udgangspunkt i de ønsker og mål, som personen med handicap har for et meningsfuldt liv. Derfor skal vi være ambitiøse sammen og bruge de ressourcer og det netværk, der kan understøtte de bedste løsninger.
Kvalitet og faglighed
Kommunens arbejde skal afspejle høj kvalitet, hvor afgørelser og støtte hviler på et solidt fagligt grundlag i samarbejde med borgerne. Derfor er kommunen opsøgende på nyeste viden, kommunikerer i et klart forståeligt sprog og anvender systematiske metoder.
Tema 5: Børn og familie
Handicappolitisk ambition: Plads til det gode børne- og familieliv
Den handicappolitiske vision for temaet Børn og familie er at skabe plads til det gode børne- og familieliv. For familier med handicap inde på livet er det vigtigt, at støttemuligheder og samarbejdet tager udgangspunkt i et helhedsorienteret syn på barnets og familiens behov.
Indsatsområder
Familieorienteret støtte
Alle børn og unge skal have en barndom med mulighed for at udvikle sig. Familien spiller en afgørende rolle heri. Med den rette familieorienterede støtte, der tager højde for både forældres og evt. søskendes situation, vil familien have tid og overskud til at understøtte barnets udvikling.
Sigt efter stjernerne sammen med familien
Samarbejdet med familien skal tage udgangspunkt i et ressourcefokus på såvel barnet og familien, og vi skal sammen turde at være ambitiøse og se muligheder fremfor begrænsninger.
Tidlig forebyggelse og indsats
Tidlig forebyggelse og rettidig etablering af den rette indsats er centralt for børns trivsel, udvikling og muligheder senere i livet. Køge Kommune anvender systematiske metoder og nyeste viden til forebyggelse, og samarbejder med barnet og familien om at sikre en indsats af høj kvalitet.
Tema 6: Overgange
Handicappolitisk ambition: Tryghed, enkelthed og sammenhæng i alle overgange
Den handicappolitiske vision for temaet Overgange er, at borgere med handicap oplever tryghed, enkelthed og sammenhæng i forbindelse med vigtige overgange i livet eller ved skift af fx sagsbehandler eller støtteindsatser.
Indsatsområder
Helhed, kontinuitet og koordinering
Forløb for personer med handicap skal være præget af helhed, kontinuitet og koordinering på tværs af involverede parter, så personer med handicap oplever tillid, tryghed og sammenhæng i indsatsen.
Fra barn til ung til voksen
I Køge Kommune vil vi være kendt for, at personer med handicap oplever en professionel og veltilrettelagt indsats ved overgange i livet. Overgangen til det 18. år stiller særlige krav til en god og tidlig dialog med den unge og den unges familie om en tryg overgang.
Et langt og godt liv med handicap
En sund og aktiv aldring er vigtig for alle – også for personer med handicap. Derfor skal vi i dialog om, hvordan vi bedst indretter og udvikler tilbud, netværk og støtte til ældre personer med handicap.
Tema 7: Netværk og fritid
Handicappolitisk ambition: Ligeværdige og aktive fællesskaber med plads til forskellighed
Den handicappolitiske vision for temaet Netværk og fritid er ligeværdige og aktive fællesskaber med plads til forskellighed i Køge Kommune. Det være sig i form af idrætsfællesskaber, foreninger, netværk, sociale arrangementer, frivillige besøgsvenner m.v.
Indsatsområder
Fritidstilbud med plads til forskellighed
Gennem samarbejde og dialog med borgere, foreninger og klubber arbejder vi for at øge tilgængelighed og rummelighed i fritidslivet, og skaber dermed mulighed for ligeværdige og aktive fællesskaber.
Øget synlighed
Det skal være nemt at få oplysninger om, hvilke muligheder der er for deltagelse i samfundslivet for personer med handicap i Køge Kommune. Derfor skal vi sammen med borgere og civilsamfundets aktører styrke viden og oplysning om tilbud i fritids-, kultur- og hverdagslivet.
Sociale fællesskaber og bruger-til-bruger netværk
Sociale netværk, fællesskaber mellem personer med samme type livserfaringer, handicap m.m. kan være en værdifuld støtte, som styrker livskvaliteten og mindsker ensomhed. Sammen med personer og familier med handicap skal vi styrke eksisterende og skabe nye fællesskaber.
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om Køge Kommunes Handicappolitik på koege.dk/handicappolitik