Køge Kommune vil styrke indsatsen for veteraner og deres pårørende
Med blandt andet en ny veteranstrategi og ansættelsen af en veterankoordinator, styrker Køge Kommune nu indsatsen for at støtte veteraner og deres pårørende.
Nogle hjemvendte soldater oplever, at det kan være svært at vende tilbage til en normal hverdag og få familie- og arbejdsliv til at fungere. Og der er veteraner, som kæmper med fysiske, sociale eller psykiske mén. Derfor styrker Køge Kommune nu indsatsen for at støtte veteraner og deres familier.
Indsatsen består af tre initiativer: En ny veteranstrategi, som skal samle de forskellige indsatser ét sted, en samarbejdsaftale med Veterancenteret i Ringsted, som kan tilbyde konkret hjælp døgnet rundt og ansættelsen af en veterankoordinator, som skal sikre sammenhæng i den hjælp, der tilbydes.
- Når man sætter livet på spil for at kæmpe for frihed og demokrati ude i verden, fortjener man også at blive grebet, når man kommer hjem, hvis man har brug for det. Derudover skal vi huske på, at når en soldat tager på mission, er der ofte en familie og andre pårørende derhjemme, som også bliver påvirket. En udsendelse har derfor indvirkning på mange menneskers hverdag. Med en nye veteranstrategi, ønsker Køge Kommune at have fokus på den udsendte og de pårørende før, under og efter udsendelsen. Det tager vi et stort skridt henimod med den her indsats, siger formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Mette Wigand-Bode.
Ny
veterankoordinator skal gøre det nemmere at få hjælp
Som led i indsatsen, ansætter Køge Kommune
fra 2025 en veterankoordinator på fuld tid. Veterankoordinatorren skal sikre,
at der er sammenhæng i den indsats, som bliver tilbudt til soldaterne.
- Når man er sårbar og kæmper med mén efter en udsendelse, er det vigtigt, at mødet med kommunen er nemt og overskueligt. En veterankoordinator skal være med til at lette dialogen med kommunen og hjælpe sagsbehandleren i kommunen med at forstå den verden veteranen kommer fra. Samtidig skal veterankoordinatoren hjælpe veteranen og de pårørende med at få et overblik over de tilbud kommunen har. Det er her til sidst vigtigt for mig at nævne, at mange veteraner har det fint, når de kommer hjem fra mission, og her vil veterankoordinatoren hjælpe med at skabe netværk, oversætte veteranens mange kompetencer til den civile verden og i forlængelse heraf hjælpe med at komme ind på jobmarkedet, hvis der er ønske om det, siger formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Mette Wigand-Bode.
Ny veteranstrategi er lavet
sammen med veteraner
Udover ansættelsen af en veterankoordinator, har Køge Kommune også
udarbejdet en ny veteranstrategi, som beskriver de konkrete indsatser, kommunen
tilbyder veteraner.
- Den nye veteranstrategi sætter vigtige hjørneflag for indsatsen til veteraner og deres pårørende, og er blevet til i tæt samarbejde med veteraner, pårørende og organisationer. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige en stor tak til alle dem, som har taget sig tid til at give os deres input til, hvordan vi som kommune bedst kan hjælpe. Det gør utrolig stort indtryk at høre veteranernes historier, siger formand for socialudvalget, Lissie Kirk.
Styrket samarbejde med Veterancenteret
For at sikre, at der er øjeblikkelig hjælp at hente til hjemvendte soldater med behov, har Køge Kommune som led i ovenstående strategi indgået en samarbejdsaftale med Veterancenteret i Ringsted. Det er, en organisation, der står klar til at hjælpe kriseramte veteraner døgnet rundt, og som har tilbud om for eksempel samtalegrupper og netværk til veteraner og pårørende. Chef for Veterancenteret Oberst Kim Simonsen udtrykker stor glæde over aftalen.
- Samarbejdsaftalen er for mig et synligt bevis på, at der i kommunerne er bred opbakning til at støtte op om de danske veteraner og deres pårørende og til at anerkende den særlige indsats, veteranerne har ydet for Danmark. Derfor er jeg oprigtig glad for, at Køge Kommune nu har indgået en samarbejdsaftale med Veterancentret, siger han.