Skip til hoved indholdet

Nyt fra byrådets møde den 17. december 2024

Med blandt andet disse overskrifter ”Argo vil fange CO2 før det ryger ud i atmosfæren”, ”Skoler gør klar til flere elever” og ”Taget på Skovbohallen bliver skiftet”.

Skoler gør klar til flere elever

Køge Kommune er vokset – og det betyder nu vokseværk på to af kommunens skoler. Det gælder Kirstinedalskolen i Køge Nord og Ellebækskolen på Lundegårdsvej i Gørslev, som begge udvider, så de i fremtiden kan rumme flere børn.

Byrådet besluttede på sit decembermøde af frigive 23,5 millioner kroner til en udvidelse af Kirstinedalskolen med i alt tre klasselokaler. Desuden etableres et billedkunstlokale og en udvidelse og ombygning af SFO-en. Ligeledes besluttede byrådet at frigive 6,1 millioner kroner til en udvidelse af Ellebækskolen, der, når udvidelsen er på plads, kan rumme elever.

- Jeg er rigtig glad for at vi nu får sat gang i at skabe mere plads på to af kommunens skoler. Køge Kommune er vokset, og de fysiske rammer på vores institutioner skal følge med. Det sætter vi gang i med de to projekter her, og det betyder, at begge skoler i fremtiden kan byde flere børn velkomne, ligesom en nødvendig opgradering af billedkunst og SFO på Kirstinedalskolen bliver til virkelighed, siger borgmester Marie

Stærke.

Valg til seniorrådet bliver digitalt

Når Køge Kommunes seniorer til efteråret skal vælge repræsentanter til kommunens seniorråd, kommer det til at ske med et klik i stedet for et kryds. Seniorrådsvalget bliver nemlig digitalt. Det betyder, at borgere over 60 år modtager en besked om valget i e-boks og et link til afstemningen.

Seniorrådet har til opgave at rådgive byrådet i ældrepolitiske spørgsmål, og formidle synspunkter mellem borgere og byråd om lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører de ældre. i Køge Kommune består af ni folkevalgte repræsentanter, som vælges for fire år ad gangen. Alle, der har fast bopæl i kommunen, og som er fyldt 60 år, har valgret og er valgbare til Seniorrådet.

Når valg til seniorrådet gennemføres i efteråret 2025 vil borgere, der er fritaget for digital post, modtage en fysisk stemmeseddel i postkassen. Der arbejdes på muligheden for at tilbyde hjælp, hvis der er stemmeberettigede borgere, der har svært ved den digitale løsning.

Taget på Skovbohallen bliver skiftet

Der er godt nyt for den ældste af Skovbohallerne, som i løbet af 2025 vil kunne bryste sig af et nyt tag. Byrådet har nemlig frigivet de midler, der skal til for at taget kan blive udskiftet. I løbet af sommeren næste år vil hallen blive forsynet med ståltagplader til erstatning for det nuværende tag, hvis levetid er udløbet.

- Det nye tag på den ældste af Skovbohellerne er en del af det omfattende projekt med at restaurere tagene på både Boruphallen, Skovbohallen, Ejbyhallen og til sidst Rishøjhallen. Det er et dyrt projekt, som vi må tage et ad gangen, men helt klart også et vigtigt projekt for alle de borgere, der bruger vores haller – både til at dyrke idræt og til andre aktiviteter, som styrker fællesskabet, siger Marie Stærke.

I dialog med Skovbohallerne er det aftalt, at projektet bliver sat i gang i løbet af maj og forventes afsluttet til august 2025.

30 millioner til vedligehold af kommunens ejendomme

Både skoler, dagtilbud og øvrige kommunale bygninger skal holdes vedlige – og det kræver ressourcer. Byrådet har nu nikket til, at der gives en bevilling på 30,175 millioner kroner til vedligehold af kommunens ejendomme i 2025. Pengene anvendes for eksempel. til udskiftning af tage, vinduer og døre, til tekniske anlæg så som ventilation, til renovering samt til planlagt genoprettende vedligehold på øvrige bygningsdele.

- Vi bygger nyt rundt omkring, og det kan være nødvendigt. Men endnu bedre – ikke mindst for klimaet - er det, når vi kan bevare og vedligeholde. Nogle steder er vores bygninger også så slidte, at en form for genoprettelse er bydende nødvendig. Jeg er glad for, at vi nu har afsat midler til vedligehold, og jeg ved, at der står en del projekter i kø, som vores forvaltning vil tage fat på i den rækkefølge, der er mest hensigtsmæssig, siger borgmester Marie Stærke.

Det, der pt. fylder mest på vedligeholdelseslisten er renovering af tage på kommunens bygninger – her er der planlagt i alt 32 renoveringer og udskiftninger på kommunens bygninger, blandt andet på Vemmedrup Børnehus og Sct. Georggården.


Ny aftale sikrer drikkevand mod forurening

Klima- og Planudvalget har allerede sagt ja, og i dag blev det byrådets tur til formelt at godkende en ny aftale, som sikrer rent drikkevand til 34.000 borgere i hovedstadsområdet. Aftalen, der er indgået mellem forsyningsselskabet HOFOR og ejeren af en grund, der grænser op til 10 vandboringer på Kimmerslev Kildeplads ved Borup, sikrer, at arealet holdes fri fra pesticider, forurenet jord og spildevandsslam – nu og i al fremtid.

- Rent drikkevand er desværre ikke så selvfølgeligt, som vi kunne ønske det. Det er afgørende, at vi værner om de vandboringer, vi har, så grundvandet ikke forurenes af menneskelige aktiviteter. Derfor er jeg også glad for den aftale, der er indgået mellem HOFOR og en privat grundejer. Det får betydning for vores drikkevand langt ud i fremtiden, siger borgmester Marie Stærke.

Aftalen, som er indgået med ejeren, Dansk Økojord A/S, betyder for eksempel, at der på arealet ikke må ske anvendelse af pesticider i forbindelse med erhverv - dog med undtagelse af de pesticider, der er godkendt til anvendelse i økologisk landbrug. De 10 vandboringer forsyner borgere i en række hovedstadskommuner, samt enkelte husstande i Køge Kommune.

Argo vil fange CO2 før det ryger ud i atmosfæren

Nedbringelsen af CO2 er et afgørende parameter for en mere bæredygtig drift – også hos affaldsselskabet ARGO. ARGO overvejer at etablere det, man kalder et fangstanlæg. Et teknisk komplekst anlæg, som fanger den CO2, som kraftvarmeværket udleder, hvorefter man renser den og komprimerer den en til væske, som kan lagres langt nede i undergrunden. På den måde bidrager man til væsentlige reduktioner i den skadelige CO2-udledning.

Den grønne omstilling kræver nytænkning på en lang række områder. Derfor er jeg også imponeret over det projekt, som Argo kommer med her. Det er et visionært projekt og en investering i en mere klimavenlig drift og i en fremtidssikring af ARGO, som et fremsynet selskab. Jeg er glad for, at byrådet i dag giver sin principielle tilslutning til, at ARGO går videre med planerne, siger borgmester Marie Stærke.

AGRO forventes at søge statsstøtte til projektet i løbet af 2025, mens de kommuner, der står bag virksomheden – herunder altså Køge Kommune – igen skal tage stilling til projektet, når finansieringen skal på plads.

ARGO behandler affald fra ni kommuner – fra Kalundborg i vest, over Roskilde til Stevns i syd.

Ombygning af dagtilbud Vestergården i Ejby

Mange nye borgere af den helt unge slags står klar til at tage deres plads i et dagtilbud, men i den vestlige del af Køge Kommune er pladsen trang.

Derfor har byrådet givet grønt lys til et projekt, der skal udvide dagtilbuddet Vestergården i Ejby med flere pladser. Projektet omfatter en udvidelse med et grupperum med plads til op til 22 børn samt forbedring af både køkken- og personalefaciliteter. Derudover vil der ske ændringer af legepladsen for at skabe plads til udvidelsen.

Midlerne til projektet bliver frigivet over to år – i 2025 og 2026 – så der har været behov for at tænke nyt til da. På Vestergården har man således anskaffet en børnehavebus, som kan bruges, mens man venter på, at udvidelsen er på plads.

- Der er kommet mange nye børn til vores kommune, og det er vidunderligt. Derfor er vi i fuld gang med at udvide, så der er plads i blandt andet daginstitutionerne. Jeg er glad for, at man på Vestergården i Ejby har tænkt nyt, mens man venter på udvidelsen, og jeg ser frem til, at der også på selve institutionen bliver plads til endnu flere kammerater til de børn, der allerede går der, siger borgmester Marie Stærke.

Projektet omfatter også en udvidelse af personalefaciliteterne, da der i takt med, at børnetallet stiger, også er brug for flere medarbejdere.

10 millioner til renovering af kommunens broer og underføringer

Køge kommune har ansvaret for at vedligeholde og renovere 166 broer, underføringer og andre bygningsværker, som forbinder kommunen på kryds og tværs. Og på aftenens byrådsmøde afsatte et enigt byråd 10 millioner til netop den opgave i 2025-2027.

I løbet af 2023 og 2024 har 56 bygningsværkerne fået en kærlig hånd og gennemgået en større eller mindre renovering, ligesom den historiske Køge Bro gennemgik en stor istandsættelse tilbage i 2023.

Der er flere punkter på listen over kommende renoveringer, men en af de større projekter er renoveringen af dæmningen til Revlen, som giver adgang fra Københavnsvej til stranden ved Ølsemagle revle. Rørerne og broen er slidt og trænger derfor til udskiftning. Med byrådets beslutninging på aftenens møde sættes nu gang i indledende undersøgelser, og broen på Revlen forventes færdigrenoveret i 2027.

- Alle de små og store broer og underføringer er det, der sikrer, at vi allesammen kan komme rundt i kommunen, hvad enten det er på gåben, cykel eller i bil. Jeg glæder mig over, at broen på Revlen snart får en større tur. Det bliver til stor glæde for de mange borgere, som går tur i det smukke vildreservat, som vi er så heldige at have på Revlen, siger borgmester Marie Stærke.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje