Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Nyt fra byrådets møde den 25. februar 2025

Med blandt andet disse overskrifter ”Mini-bibliotek på vej til Ejby”, ”Bedre forhold for cyklister langs Ringvejen og Københavnsvej” og ”Årets første økonomiske redegørelse”.

Årets første økonomiske redegørelse

En række forskellige udfordringer betyder, at årets første økonomiske redegørelse giver anledning til en økonomisk opbremsning i Køge Kommune. Byrådet blev præsenteret for redegørelsen på årets andet byrådsmøde, og her stod det klart, at der endnu engang sker en stigning til udgifter til børn og voksne, der har det svært. Området presser budgettet på mellem 10 – 15 millioner kroner. Dertil kommer, at stigende fjernvarmepriser gør det dyrere at varme kommunens bygninger op. Alt i alt betyder det, at der i starten af 2025 skal findes omkring 15 millioner kroner på budgettet.

Over de seneste 4 år er der tilført omkring 50 millioner kroner ekstra til netop det specialiserede børne- og voksenområde. Pengene går til at sætte ind hos børn og voksne i svære situationer. Men på trods af et stigende behov, bliver udgifterne ikke kompenseret fra statens side – og det mærkes nu for alvor i kommunens budget.

  • I Køge Kommune er der en stor drivkraft og mange ønsker om at udvikle en levende kommune med gode rammer for velfærden. Lige nu kan vi se, at de ønsker bliver presset af den økonomiske udvikling. Det er vi nødt til at tage alvorligt, og det kommer til at betyde noget for de muligheder, vi har. Vi er i fuld gang med en task force, der skal finde løsninger på det specialiserede område. Jeg forventer mig bestemt noget af det arbejde, men uanset hvordan vi vender og drejer budgettet, så er vi som byråd tvunget til nøje at overveje, hvordan vi løser den umiddelbare udfordring, siger borgmester Marie Stærke.

Køge Kommunes bilpark skal køre på strøm i 2030

I 2030 skal alle 70 servicebiler i Køge Kommunes bilpark være skiftet fra brændstofbiler til elbiler. Det er ambitionen i kommunens klimaplan. Et vigtigt skridt i den omstilling er, at der opsættes tilstrækkelig med ladestandere rundt om i hele kommunen, så det er nemt for medarbejderne at få strøm på bilen, når de skal rundt til kommunens borgere.

På aftenens byrådsmøde besluttede et flertal i byrådet derfor også, at der i efteråret 2025 skal opsættes 19 nye ladestandere på syv forskellige lokationer rundt om i kommunen. Primært der, hvor medarbejderne i forvejen parkerer.

  • Med beslutningen, sætter vi nu turbo på omstillingen af kommunens bilpark, og jeg er rigtig glad for, at vi nu er et skridt tættere på at indfri vores ambition om en eldrevet bilpark, siger borgmester Marie Stærke.

Bedre forhold for cyklister langs Ringvejen og Københavnsvej

Så er der godt nyt til alle cyklister i kommunen. På aftenens byrådsmøde besluttede politikkerne nemlig at frigive penge til, at cykelforholdene skal optimeres langs Ringvejen og Københavnsvej. Helt konkret betyder det, at der laves forbedringer i 12 vejkryds langs strækningen. Forbedringerne indeholder blandt andet cykelsignaler, øget markering i form af cykelsymboler og nemmere og hurtigere højresving. Projektet sættes i gang i foråret 2025 og forventes færdig i efteråret 2026.

  • Det er vigtigt, at vi hele tiden investerer i bedre infrastruktur for alle dem, der hopper op på cyklen. Og forhåbentlig kan det give endnu flere lyst til at lade bilen stå. Det er både godt for klimaet og den enkelte, siger borgmester Marie Stærke.

På aftenen møde besluttede byrådet også at søge midler fra vejdirektoratets årlige pulje til et projekt, som skal binde Køge og Ejby sammen med en 3,1 kilometer lang cykelsti. Køge Kommune forventer svar på ansøgningen i løbet af efteråret.

Forslag: Boskovcenteret skal udvides

Den sydlige del af Hastrup skal have bedre indkøbsmuligheder. Forslag til ny lokalplan baner nemlig vejen for en opgradering af det eksisterende Boskovcenter, som vil kunne udvides til i alt 2.400 m2 detailhandel – svarende til i alt to dagligvarebutikker.

Planen er, at det nuværende center rives ned, og at der efterfølgende opføres et nyt med plads til både den eksisterende Netto og yderligere en dagligvarebutik. Lokalplanen åbner samtidig for publikumsorienterede serviceerhverv ud mod Vordingborgvej, hvilket giver muligheden for, at det eksisterende pizzeria og frisør kan blive i området.

  • Boskovcenteret er nedslidt og trænger klart til et løft. Dette forslag til en ny lokalplan vil forbedre indkøbsmulighederne for beboerne i området og samtidig sikre en bedre trafikafvikling omkring centeret, så det er trygt at færdes for de bløde trafikanter, siger borgmester Marie Stærke.

Udover et mere moderne center er der lagt op til en forbedring af parkeringsforholdene og en overordnet trafikafvikling i området for både biler, busser og vareleveringer, der skal gøre det sikkert at færdes for de bløde trafikanter.

Forslaget til lokalplanen følges af et tillæg til kommuneplanen. Begge dele bliver nu sendt i høring i syv uger. Samtidig vil der blive afholdt et borgermøde den 8. april 2025, kl. 19.00 til 20.30 i kantinen på Køge Rådhus. Borgermødet vil blive annonceret på koege.dk, og invitation vil blive sendt til umiddelbare naboer.

Boliger på vej på Kymervej

Nu er vejen banet for, at 14 husstande kan få adresse på Kymervej i det sydlige Borup. Byrådet har netop vedtaget en ny lokalplan, der undervejs er blevet justeret blandt andet efter en høring i efteråret. De indkomne svar gav anledning til, at der i den sydvestlige del af området er lagt større afstand ind mellem de nye boliger og det eksisterende erhverv mod syd. Samtidig er der blevet gjort tiltag, der skal minimere potentielle indbliksgener i de eksisterende boliger.

Den nye lokalplan, som giver mulighed for at opføre op til syv bygninger med i alt 14 boliger, lægger op til, at der kan opføres bygninger i op til 2 etager med god plads til beplantning, regnvandshåndtering, fælles opholdsarealer samt en fælles parkeringsløsning.

  • Kymervej er placeret i et rigtig dejligt område, som byder på både naturoplevelser og Borups byliv i gåafstand. Jeg er glad for, at vi nu gør plads til endnu flere Borup-borgere, og at lokalplanen samtidig stiller tydelige krav til kvaliteten i det kommende byggeri, siger borgmester Marie Stærke.

Lokalplanen betyder, at facader på de kommende boliger skal etableres primært i mursten, skærmtegl og/eller træ, at fællesparkering placeres, så den ikke bliver direkte synlig fra Kymervej, at der skal etableres et beplantningsbælte mod eksisterende erhvervsområder, samt at der skal etableres en offentlig tilgængelig sti mod syd til Bækgårdsvej.

Herfølge Bjergby og infrastrukturen

Den kommende bydel Herfølge Bjergby skal være mangfoldig og grøn – en bydel for alle, der værdsætter fællesskabet og en bæredygtig hverdag i naturskønne omgivelser. Bjergbyen skal, når den står færdig, bestå af fire kvarterer med både daginstitution og friskole og med fokus på den lokale handel. Med bare 36 minutter i toget til København H er placeringen også ideel for dem, der har arbejde i eller omkring hovedstaden.

Nu har byrådet afsat midler til anlæg af vejinfrastruktur i området. De kommende projekter omfatter handler blandt ombygning af krydset Svansbjergvej/Bjergvej samt udvidelse af Bjergvej og anlæg af stiforbindelser. I år bliver der taget fat på de indledende arbejder og den konkrete udformning af projekterne, mens realiseringen vil være koblet op på planen for opførelse af boligerne i Bjerbyen.

Ambitionen er, at et tæt stinet skal gøre det nemt og attraktiv at tage cyklen eller gå til stationen, indkøb, skole og sport. For i Herfølge Bjergby vil der være begrænset kørsel, og parkering vil forgå som fællesparkering i yderområderne.

  • Vi er i gang med at se på både lokalplaner og de aftaler om udbygninger, vi skal indgå med samarbejdspartnere i Herfølge Bjergby. Jeg glæder mig meget til at følge udviklingen af en bydel, som jeg tror, bliver noget særegent og helt i tråd med, hvordan vi skal tænke både boliger og bydele fremover; bæredygtige og med fokus på fællesskab, siger borgmester Marie Stærke.

Med i helhedsplanen for Herfølge Bjergby er også ambitionen om en underføring af sti ved Herfølge Station. Her kan du læse mere om Herfølge Bjergby (www.koege.dk/herfoelgebjergby)

Mulighed for erhverv på Naurbjergvej

På Naurbjergvej er der nu nye muligheder for at drive erhverv. Den lokalplan, der netop er vedtaget, giver nemlig mulighed for lettere industri og håndværksvirksomhed i form af lager-, distributions- og produktionsvirksomhed samt administration i forlængelse af eksisterende erhvervsområde omkring Hjørnegårdsvej i Ll. Skensved. På baggrund af input fra borgere i Ll. Skensved og Naurbjerg er der foretaget revideringer af det forslag til lokalplan, der har været i høring.

  • Mulighederne for at drive erhverv bliver naturligvis givet med udgangspunkt i åbeskyttelseslinjen omkring Skensved Å. Det betyder, at der ikke kan bygges nyt i den nordlige del af lokalplanområdet.

På baggrund af gode input fra borgerne har vi ændret planen, så der nu desuden stilles krav om, at bebyggelsen skal være sammenhængende på en måde, så den fungerer som afskærmning mellem køre- og færdselsarealerne mod syd og det fremtidige grønne område omkring Skensved Å, siger borgmester Marie Stærke.

Samtidig vil der blive stillet krav om et beplantningsbælte nord for bebyggelsen – hvor der også søges etableret en trampesti.

Mini-bibliotek på vej til Ejby
Medborgerhuset i Ejby er et livligt samlingspunkt, hvor frivillige i mange år har sørget for børneteater, koncerter, foredrag og meget mere til glæde for alle i Ejby. Og nu får medborgerhuset også sit eget minibibliotek. Det gav et enigt byråd nemlig grønt lys til på aftenens møde.

  • Det her er et fantastisk eksempel på, hvad stærke lokale kræfter kan lykkedes med at skabe. Og jeg vil gerne sige stor tak til alle de frivillige i Ejby Medborgerhus, som har taget initiativ til, at vi nu i fællesskab kan åbne et mini-bibliotek. Jeg er sikker på, at biblioteket kommer til at skabe endnu flere fællesskaber og gode stunder på tværs af generationer i Ejby, siger borgmester Marie Stærke.

Minibiblioteket bygger ovenpå det såkaldte ’bibliotekspunkt’, som har været drevet af frivillige i medborgerhuset siden 2012. Her har man kunne hente reserverede materialer fra Køge Bibliotek og bytte bøger fra bogbyttehylderne. Med minibiblioteket, vil KøgeBibliotekerne nu sørge for, at der fast bliver fyldt bøger på hylderne, som kan lånes med hjem samme dag.

Minibiblioteket skal drives af medborgerhusets frivillige, som bliver oplært i basal biblioteksbetjening.

Ansatte i Køge Kommune bruger whistleblowerordning
Hvert år gives en status på, hvor mange indberetninger, Køge Kommune har modtaget i den whistleblowerordning, der skal sikre en god og tryg arbejdsplads for Køge Kommunes godt 5000 medarbejdere.

I 2024 har der i alt været otte henvendelser til whistleblowerordningen, hvor to af dem har givet anledning til politianmeldelse, mens en sag er blevet afvist, da indberetningen ikke

faldt ind under ordningens anvendelsesområde. De resterende fem sager er blevet behandlet af whistleblowergruppen, som har udført en omhyggelig opfølgning for at undersøge og vurdere rigtigheden af de påstande, der fremsættes i indberetningerne.

  • Whistleblowerordningen et med til at skabe den tillid, som er nødvendig for, at medarbejderne kan trives på jobbet og har et sted et trygt sted at gå til med deres bekymringer. Det er helt afgørende for at sikre, at Køge Kommune er en god og sund arbejdsplads, siger borgmester Marie Stærke.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje