Udviklingen af Søndre Havn afsluttes med helt nyt byområde
Et helt nyt byområde på Søndre Havn vil betyde endnu mere vigør i det forandrede havneområde. Her bliver plads til 550 nye boliger og kontorer, ligesom restauranter og hotel kommer til at skabe liv på de nordlige dele af Søndre Havn. Hermed planlægges for sidste skridt i udviklingen af området, der tidligere husede industri. En ny lokalplan sendes i høring nu, og der inviteres til borgermøde om det nye byområde i begyndelsen af det nye år
En gåtur på Søndre Havn i 2024 er en noget anderledes oplevelse end i begyndelsen af årtusindskiftet. På 22 år er havnen undergået en enorm forandring – fra benhård industri til nybygget boligområde med havudsigt. Nu sættes rammerne for færdiggørelse af byområdet til debat. I første omgang sendes et forslag til lokalplan i høring – en lokalplan, som også omfatter den midlertidige gæstemarina i havneslipset, som lovliggøres permanent.
Det betyder, at byrådet kan afslutte et visionært arbejde, der handler om at åbne Køge ud mod vandet, og skabe et helt nyt boligområde, hvor der tidligere var industri.
- Det er kæmpestort, at vi nu kan sende sidste del af udviklingen af Køges skønne Søndre Havn i høring. Projektet er et flot eksempel på, hvordan det kan lykkes at ændre et bynært område til i langt højere grad at give glæde og rum til byen og borgerne, siger borgmester Marie Stærke.
Den del af Søndre Havn, som er omfattet af det nye lokalplanforslag, skal anvendes til boliger, kontor- og serviceerhverv, hoteller, offentlige formål, foreningsformål samt cafe/restaurant og detailhandel. Der vil kunne bygges ca. 65.000 etagemeter, hvoraf cirka tre fjerdedele kan være boliger – svarende til cirka 550 nye boliger.
Langs havnebassinet vil der blive etableret offentlige promenader, mens der mellem bebyggelserne anlægges offentligt tilgængelige friarealer. Internt i bebyggelserne etableres mere intime gårdrum, som skal fungere som de primære opholdsarealer til boligerne.
- Der bliver banet vej for, at vi kan udvike et nyt område på Søndre Havn med det bedste fra det eksisterende og med plads til nye tanker og ideer. I området ligger også nogle bevaringsværdige bygninger, som vi vil beskytte – både fordi de er smukke og fordi de betyder meget for at kunne fortælle Køges nyere historie. Endelig er jeg glad for, at vi med projektet her får skabt en løsning på den trafik, som er mellem Søndre Havn og køge by, siger borgmester Marie Stærke.
Bilparkering på Søndre Havn skal primært ske i parkeringskældre, og med de mange nye funktioner på Søndre Havn forventes en øget trafik i området. Det betyder, at der er behov for, at klapbroen på Carlsensvej tilbageføres til sin oprindelige udformning, så den igen kan håndtere dobbeltrettet biltrafik.
Lokalplanen muliggør derfor, at der parallelt med klapbroen kan etableres en ny stibro til fodgængere og cyklister.
Bygningerne nord for Søndre Havnevej kan i højere grad få karakter af pakhuse, som i nogen grad vil bryde med den karréstruktur, der ellers præger området. Langs havnefronten gives også mulighed for to højere tårnmotiver på henholdsvis 30 og 36 meter, som vil bryde områdets generelle højdegrænse på 24,5 meter.
De offentlige promenader langs havnen udformes som et dige, der vil yde beskyttelse på samme niveau, som den øvrige planlagte del af Køge Dige. Dog med undtagelse af de inderste dele af havneslipset, fordi der i regi af Køge Dige etableres en højvandsport på tværs af havneslipset, så de inderste dele af kajerne kan bevares som i dag.
Området ved roklubben bevares stort set som i dag, men da resten af området af hensyn til klimasikring og LAR-løsninger hæves, vil roklubben fremover ligge lidt lavere end naboerne – til gengæld med direkte adgang til vandet.
Forslaget til lokalplanen, som har navnet 1119, sendes i høring sammen med Kommuneplantillæg nr. 9, der giver mulighed for hoteller i området og samtidig regulerer den tilladte byggehøjde fra 24,5 til 36 meter – dog kun enkelte steder langs havnen. Forslaget og den medfølgende miljøvurdering kan ses herunder fanen "LOKALPLANFORSLAG".
Forslag til kommuneplantillæg 9 og den medfølgende miljøvurdering kan ses herunder fanen "TILLÆG".
Der vil blive afholdt et borgermøde om både lokalplanen og kommuneplantillæget tirsdag den 14. januar 2025, kl. 19.00 til 21.00 i Kantinen på Køge Rådhus.