Vejen er banet for lagring af grøn strøm i Køge Kommune
Når vinden har lagt sig og solen har gemt sig bag skyerne, er det en fordel at have grøn strøm på lager. Køge Kommune vil derfor gøre det lettere for de virksomheder, som ønsker at opstille batterianlæg, der kan lagre den grønne strøm
Det er den gode grønne strøm, vi gerne vil satse fuldt ud på i fremtiden. Men for at det kan lykkes, kræver det, at vi i er i stand til at opsamle og lagre den energi, som vi i dag henter fra både vindmøller og solceller. Ved at lagre energien, omtrent som i et almindeligt batteri, kan strøm fra solceller og vindmøller gemmes og hentes til brug igen på de dage, hvor solen ikke skinner, og hvor stille vejr har sat vindmøllerne i stå.
Løsningen hedder batterianlæg, og dem vil Køge Kommune gerne give plads til i fremtiden. Ambitionen om at gøre det lettere at lagre den grønne strøm fremgår af den seneste erhvervspolitik, der blev vedtaget for blot et halvt år siden – og allerede nu er der retningslinjer på plads, som gør det lettere for virksomhederne at få tilladelserne til at opstille netop batterianlæg:
- Vi ved, at den grønne omstilling kræver, at vi tænker nyt og udvikler måder at producere og anvende energi på. Vi oplever en stigende efterspørgsel fra private virksomheder, som ønsker at opstille batterianlæg i større eller mindre skala. Derfor har vi nu opstillet retningslinjer, som gør det lettere for de virksomheder, der - til gavn for os alle - ønsker at udnytte den vedvarende energi, og samtidig sikrer vi, at anlæggene bliver etableret under hensyntagen til omgivelserne, siger borgmester Marie Stærke.
Batterianlæggene etableres ofte i nærheden af en transformerstation, så de kan aftage el, når der er en overproduktion, og kan tilbageføre el, når der er behov for det – enten fordi forbruget er ekstra højt, eller fordi der er lav energiproduktion fra sol- og vindenergi.
Økonomiudvalget i Køge Kommune har besluttet, at mens mindre anlæg kan sidestilles med lagervirksomhed og som udgangspunkt frit vil kunne etableres i områder, hvor lokalplanen i forvejen giver plads til industri, vil større batterianlæg, som forventes at påvirke omgivelserne væsentligt, kræve en lokalplan for det enkelte projekt.
Det fordrer nemlig nøje omtanke og grundig planlægning, for at sikre at placeringen og udnyttelsen af energilagringen bliver optimal, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov:
- Det er oplagt at benytte den kommende Kommuneplan 2025 til at lave retningslinjer for, hvordan man kan opsætte batterianlæg, og måske også udlægge nogle rammer til placering af større batterianlæg. Vi ved, at det er nødvendigt, at vi tænker udnyttelsen af energi på en anden og mere optimal måde i fremtiden – og det tager vi hul på nu, siger han.
Ud over at lokalplangrundlaget skal være på plads for, at et batterianlæg kan sættes op, skal der tages hensyn til både brandsikkerheden og miljøet fx i forhold til nedsivning, så et anlæg ikke må forurene grundvandet. Således skal alle ansøgninger om at etablere batterianlæg leve op til gældende lovgivning, som fx støjkrav, grundvandsbeskyttelse og beredskab.