En helt ny type plejehjem kan være på vej i Køge Kommune
Regeringens reform af ældreområdet gør det muligt at oprette såkaldte ’lokalplejehjem’, som får større frihed til at indrette sig, som de ønsker. Nu skal et udvalg bestående af pårørende, medarbejdere og ledere sammen med borgere i forskellige lokalsamfund og politikere drøfte, hvordan den nye type plejehjem bedst vil kunne fungere i Køge Kommune.
De ældre skal have mere medbestemmelse, medarbejderne skal vises en større grad af tillid – og så skal både de pårørende og de lokale fællesskaber og civilsamfundet inddrages. Sådan lyder visionen for de såkaldte lokalplejehjem, som med regeringens reform af ældreområdet, nu er blevet en mulighed.
Den ny type plejehjem skal have større frihed til, at medarbejdere og ledelse med udgangspunkt i ønsker fra beboere og pårørende i højere grad kan indrette dagligdagen som de ønsker – blandt andet med mulighed for tilkøbsydelser.
Samtidig er ambitionen, at mere frihed til at tilrettelægge arbejdet bidrager til en større arbejdsglæde blandt medarbejderne.
Byrådet har nu besluttet at nedsætte et såkaldt opgaveudvalg, der skal drøfte mulighederne for at omdanne et eller flere plejehjem i Køge Kommune til lokalplejehjem. Opgaveudvalget vil være bredt sammensat og med deltagelse af både Seniorrådet, repræsentanter fra ledere og medarbejdere, borgere og pårørende samt politikere og repræsentanter for det lokale forenings- og erhvervsliv. Udvalget skal komme med anbefalinger til Byrådet om, hvordan de nye muligheder bedst kan udnyttes i Køge Kommune:
- Lokalplejehjemmene er kendetegnet ved mere lokal frihed og mere valgfrihed til beboere og medarbejdere. Det er principper, som ligger godt i tråd med de forandringer, som vi er i gang med på ældreområdet generelt i Køge Kommune, hvor vores ældrepleje skal være god, omsorgsfuld og nærværende, men også mere fleksibel. Vi ser gerne, at ældre borgere får mere selvbestemmelse i deres eget liv, og at medarbejderne og ledelse får en højere grad af faglig frihed til at udvikle plejehjem i samklang med ønskerne fra beboere og lokalsamfund, siger borgmester Marie Stærke.
Opgaveudvalget er en ny politisk arbejdsform, hvor politikere, borgere, pårørende, medarbejdere og ledere inviteres med ind i maskinrummet i forhold til at udvikle politik.
Formand for det nye opgaveudvalg bliver Mette Jorsø – og hun ser frem til samarbejdet med både politiske kollegaer og alle de interessenter, der er endnu tættere på plejehjemmene:
- Vi står over for en meget spændende udvikling på ældreområdet, hvor lokalplejehjem er en konkret mulighed for frisættelse til gavn for både borgere, medarbejdere og pårørende. Jeg ser meget frem til at høre input fra mange sider og glæder mig til, at vi kan være med til at lave nogle gode rammer for lokalplejehjem i Køge Kommune – for det er sammen, at vi laver de bedste og mest holdbare løsninger, siger hun.
Lokalplejehjemmene vil skulle oprettes som et aktieselskab med en professionel bestyrelse bl.a. med medlemmer fra lokalområdet og/eller det lokale erhvervsliv og med et fortsat kommunalt tilsyn.
Fakta:
Lokalplejehjem er en del af den politiske aftale om ældrereformen fra april, som regeringen indgik med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
Kommunerne får med loven mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til lokalplejehjem pr. 1. januar 2025. Med aftale om ældrereformen er afsat 120 mio. kr. fra 2024-2027 til at understøtte kommunernes modning til og implementering af lokalplejehjem.