Invitation til borgermøde om Vallø Energipark
Onsdag den 11. december inviterer Køge Kommune til borgermøde om projektet ’Vallø Energipark’. På mødet deltager også Vallø Stift og Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som vil beskrive henholdsvis projektet og statens proces for energiparker. Alle er velkomne.
Danmark er i gang med en grundlæggende forandring, der handler om i langt højere grad at skaffe grøn energi. Det kommer til at påvirke landskabet rundt omkring, også i Køge. Grøn energi er en måde at bremse nogle af de klimaforandringer, som allerede nu viser sig som alvorlige katastrofer ude i verden. Også i Danmark og i Køge oplever vi, hvordan stormfloder, forhøjet grundvand og oversvømmelser fra åer og vandløb påvirker mange steder rundt omkring.
Som et led i den grønne omstilling har staten efterlyst projekter, der kan bidrage til at styrke den vedvarende energiforsyning. Vallø Stift har budt ind med et projekt, som lægger op til både at omfatte vindmøller og solceller.
Køge Kommune har behandlet projektet i forhold til at få området udpeget som statslig energipark, og har givet sin positive tilbagemelding til Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Det konkrete projekt er endnu ikke færdigbeskrevet, men har vakt både almen interesse for den grønne omstilling og også bekymring hos nogle borgere, som ikke føler sig inddraget og informeret. Nu inviterer Køge Kommune til borgermøde, hvor Vallø Stift vil fortælle om projektet, og Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil gennemgå processen for de statsligt udpegedee energiparker.
Vallø Stift har et ønske om at bidrage med arealer til den grønne omstilling, hvilket de har meldt ind til staten. Køge Kommunes Økonomiudvalg og senere Byrådet har herfra ansvaret for at sige ja eller nej til, om man synes det er en god ide – og om man ønsker at overlade til staten at gå videre med projektetat få udpeget området som statslig energipark.
En videre udvikling af projektet vil i givet fald ske i et samarbejde mellem Køge Kommune, Vallø Stift og Plan- og Landdistriktsstyrelsen.
- Når vi står over for at skulle udvikle vores samfund og vores land så markant, som den grønne omstilling kræver, er det vigtigt, at det sker på baggrund af størst mulig viden og åben kommunikation. Energiparken i Vallø har mange gode perspektiver, men det er klart, at borgernes perspektiver skal med, før der kan sættes gang i endelige udformninger og i den videre proces, siger borgmester Marie Stærke.
Borgermødet finder sted onsdag den 11. december 2024 kl. 19-21:30 i Ravnsborghallen, Ravnsborgvej 3, 4600 Køge.
På mødet vil borgmester Marie Stærke byde velkommen. Plan og – Landdistriktsstyrelsen fortæller om processen for de statslige energiparker herunder både bekendtgørelse og miljøkonsekvensvurdering. Vallø Stift vil beskrive status og visioner for deres projekt med gennemgang af blandt andet solceller og vindmøller. Køge Kommune vil fortælle om kommunens planlægning.
Da der er et begrænset antal pladser, er det nødvendigt med tilmelding på:
Tilmelding til borgermøde om Energipark Vallø d. 11/12 kl. 19.00-21.30 i Ravnsborghallen
Tilmelding skal ske senest den 10. december 2024.
Fakta om processen
Processen for statslige energiparker som Vallø Energipark er en længere proces, der sikrer grundig inddragelse af borgere, miljøvurdering og planlægning, før noget kan bygges.
Borgermøde
Den 11. december 2024 inviterer Køge Kommune til borgermøde med deltagelse af Vallø Stift og Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Her kan borgerne få indsigt i projektet og stille spørgsmål.
Byrådsbeslutning
I løbet af første halvår 2025 beslutter Køge Kommunes byråd, om projektet skal gå videre til næste fase under Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Hvis byrådet beslutter at gå videre med projektet, fortsætter processen - ligeledes med inddragelse af borgere og andre interessenter - som herunder:
1. Projektudformning
Projektet bliver konkretiseret i samarbejde mellem Ada Green Energy A/S & Vallø Stift og Plan- og Landdistriktsstyrelsen, og de første udkast laves.
2. Miljøvurdering og høring
Plan- og Landdistriktsstyrelsen laver en bekendtgørelse med miljøvurdering, som sendes i offentlig høring i otte uger.
3. Detaljeret planlægning og inddragelse
Efter høringen bliver der arbejdet videre med den præcise planlægning for området. Lokalbefolkningen og andre, der bliver berørt, får mulighed for at deltage i denne proces.
4. Lokalplan – hvem står for den?
Herefter skal byrådet beslutte, om det er staten eller Køge Kommune, der skal udarbejde lokalplanen og en miljøkonsekvensrapport. Forslaget til lokalplanen, som er en præcis beskrivelse af projektet, inkluderer en høring. Den samlede proces for lokalplanen tager typisk omkring 1 år.
5. Offentlig høring af projektet
Herefter bliver projektet sendt i offentlig høring, hvor alle kan komme med input.
6. Endelig beslutning
Når høringsperioden er slut, træffer Plan- og Landdistriktsstyrelsen en endelig beslutning om projektet. Der er en klagefrist på fire uger.