Batterier i metalskrot medfører brande
Husker du at fjerne batterier fra fx din elcykel, el-løbehjul, robot-plæneklipper og værktøj, inden du afleverer dem på genbrugspladsen? Det er vigtigt for at undgå brande, lyder det fra Køge Kommunes Miljøteam.
Den 18. oktober 2024 gik der brand i et oplag af metalskrot på Køge Havns kajareal. Branden var forårsaget af et litiumbatteri, som var havnet i metalskrottet på en genbrugsplads, og altså efterfølgende endt hos en metalskrotvirksomhed på Køge Havn. Samme weekend var der en tilsvarende brand i Vissenbjerg.
Det er anden gang i 2024, at der har været brand i et metalskrotoplag på Køge Havn. Mange husker nok skibsbranden i starten af året, som medførte nedlukning af Køge Bymidte samt gener for naboer og trafik i et stort område. Årsagen til denne brand var også et litiumbatteri, som ikke var blevet fjernet fra noget genanvendeligt metalskrot, inden det blev afleveret til skrotvirksomheden.
Det sker oftere og oftere, at der opstår brande i metalskrot. Årsagen er den stigende mængde elcykler, el-løbehjul, robot-plæneklippere og -støvsugere, samt batteridrevet værktøj m.m. som har litiumbatterier.
- Når genstande med batterier i afleveres på genbrugspladsen, er det desværre ikke alle, som husker at fjerne batteriet inden de smider fx deres elcykel i metalcontaineren. Det er godt, at cyklen afleveres til genbrug, men batteriet skal fjernes først, da det er farligt affald, siger teamleder for Køge Kommunes Miljøteam, Susan Bladt og tilføjer:
- Det er meget vigtigt at fjerne batterier af alle slags og aflevere dem i en særlig container til batterier på genbrugspladserne – det er typisk samme sted, som man også kan aflevere farligt affald og kemikalier.
Hvis der havner et litiumbatteri i metalskrottet, kan det gå i stykker, når fx en kran flytter rundt på metallet. Når et litiumbatteri går i stykker, kan det helt af sig selv begynde at varme op, indtil det efter et par timer er overophedet og kan gå i brand. Sådan en brand er vanskelig at slukke og særligt svært, hvis man først skal grave et brændende batteri ud af mange tons affald, som der også kan være gået ild i.
Forebyggelse og forbedret håndtering
Køge Kommunes miljømyndighed er i gang med en tværgående indsats om forebyggelse og forbedret håndtering af disse brande i samarbejde med Brand & Redning, Køge Havn, metalskrotvirksomhederne på Køge Havn, samt affaldsselskabet ARGO I/S.
- Vi arbejder sammen for at sikre, at brande fremover forebygges i højere grad, samt at eventuelle brande kan bekæmpes hurtigere, siger Susan Bladt.
Metalskrotvirksomhederne kontrollerer i forvejen det affald, de modtager, og fjerner løbende batterier som fejlagtigt er havnet i affaldet, men det kan være vanskeligt at finde alle batterier.
Køge Kommune er samtidig i dialog med affaldsselskabet ARGO I/S, som driver de kommunale genbrugspladser i Køge By og Bjæverskov, samt i en række kommuner ud over Køge. ARGO I/S opsætter nu forbedret skiltning ved metalcontainerne på alle deres genbrugspladser for at hjælpe borgerne til at huske at fjerne batterier fra metalaffald.
Hvor afleverer jeg batterier?
Små husholdningsbatterier m.m. kan afleveres i din husstands/bebyggelses røde miljøkasse til farligt affald. Andre batterier skal afleveres på genbrugspladsen. I Argos sorteringsvejledning, som du kan se her, kan du slå forskellige typer batterier op og se, hvor og hvordan de skal bortskaffes.