Byråd sender Køge Dige videre til den sidste etape
Udformningen af Køge Dige er nu godkendt af byrådet, som også har vendt tomlen op til finansieringen: De, der får mest gavn af diget, skal betale det største bidrag. I løbet af foråret skal både projektet og fordelingen af bidrag i høring hos borgerne og øvrige interessenter
Hvis alt forløber uden indsigelser eller andre større bump på vejen, kan de første spader stikkes i til opførelsen af Køge Dige i sommeren 2026. Byrådet har nemlig nu godkendt forslag til den konkrete udformning af det ambitiøse digeprojekt – herunder, hvordan diget skal vedligeholdes og finansieres.
Senere på foråret kan både projekt og bidragsfordeling sendes i høring, forud for at projektet kan endelig godkendes og sættes i gang.
Køge Dige har til formål at beskytte boliger samt tab af værdier for op mod 3,9 mia. kr. i tilfælde af stormflod. I det store projekt indgår blandt andet diger, terrænhævninger, højvandsmure og en port i havnen, der kan lukkes, når der varsles høj vandstand.
Jeg er rigtig glad for at vi nu er et stort skridt nærmere Køge Dige. De tre stormfloder, som ramte Køge sidste år, viste alt for godt, at vi har brug for at sikre huse og værdier mod følgerne af klimaforandringerne. Jeg vil gerne sige tak til de mange borgere, som har givet gode og konstruktive input undervejs, og også til dem, som har siddet i følgegruppen og fulgt arbejdet tæt. Sammen er vi lykkedes med at skabe et ambitiøst kystsikringsprojekt, som skal beskytte boliger for omkring 22.000 mennesker, siger borgmester Marie Stærke
Høring på vej
Køge Dige har fået tilskud fra den statslige pulje til opførelsen af
anlægget, men både borgere, virksomheder og Køge Kommune vil selv skulle stå
for en del af finansieringen af både anlæg og den løbende vedligeholdelse.
En central del af projektet er derfor den økonomiske fordeling mellem ejerne af de ejendomme, der opnår beskyttelse af diget. Her har byrådet godkendt en fordeling, hvor de berørte ejendomme bliver inddelt i tre zoner efter risiko. Når projektet sendes i høring til foråret, vil man som borger med et klik på et digitalt kort kunne se, hvilken zone ens ejendom placerer sig i.
Det er vigtigt for os, at bidragsmodellen er retfærdig. Dem, der har størst risiko for oversvømmelse og derfor får størst gavn af diget, skal også betale en lidt større andel. På den måde sikrer vi, at projektet bliver bæredygtigt både økonomisk og socialt, siger Marie Stærke.
Med byrådets godkendelse i hånden kan forvaltningen nu gå videre og søge om kystbeskyttelsestilladelse.