Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Nyt fra byrådets møde tirsdag den 25. juni

Nyt fra byrådets møde tirsdag den 25. juni

Med blandt andet disse overskrifter: ”Første skridt taget mod vej mod borgerrådgiver”, ”Projekt skal forebygge magtanvendelser på botilbud”, og ”Køge Bugt Alliancen fortsætter arbejdet for et bedre havmiljø”

Løsninger på kapacitetsudfordringen i Søndre Skoles Distrikt sendes videre til budgetforhandlingerne

I fremtiden kommer der til at mangle plads på skolerne i Søndre Skoles distrikt. Det skyldes, at rigtig mange familier de seneste år har slået sig ned i distriktet, samtidig med, at der er blevet bygget rigtig meget nyt i området, særligt på Søndre Havn. Herudover vil endnu flere børnefamilier komme til, når Ravnsborg Enge står færdigt.

Derfor er Køge Kommune nu i gang med at finde en løsning på kapacitetsproblemet i distriktet. I maj blev der blandt andet afholdt borgermøde, hvor skolebestyrelser, forældre, naboer til skolerne og andre interesserede sammen med en række byrådsmedlemmer deltog for at give deres besyv med. Borgermødet var det seneste led i en lang proces, hvor kommunen har undersøgt forskellige løsningsmuligheder.

På aftenens byrådsmøde blev byrådet orienteret om borgermødet og sendte i øvrigt Skoleudvalgets forslag til løsninger videre til budgetforhandlingerne, som går i gang efter sommerferien.

Skoleudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med to forskellige løsninger frem mod 2025. De to løsninger er enten en udbygning af Søndre Skole eller af Sct. Nicolai Skole. Hvis Sct. Nicolai Skole skal udbygges, kræver det, at der findes et alternativ til KØS’ placering.

-    At en bred kreds af borgere mødte op til borgermødet, vidner om, at der er mange holdninger og input til, hvordan vi løser udfordringen bedst. Og det er jeg glad for. Det er vigtigt, at vi lytter og undersøger grundigt, hvad der giver bedste mening i forhold til de løsningsforslag, som er i spil, siger borgmester Marie Stærke.

Budgetforhandlingerne går i gang efter sommerferien, og budgettet forventet godkendt den 8. oktober 2024.


Taskforce skal lægge strategi for økonomiske udfordringer på socialområdet

Køge Kommune er, ligesom resten af landets kommuner, udfordret økonomisk, når det kommer til det specialiserede socialområde. Det specialiserede socialområde omfatter børn, unge og voksne, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Nogle af de indsatser, som der sættes ind med, kan for eksempel være familiepleje, familiebehandling, specialskoler, botilbud og misbrugsbehandling.

De seneste år har Køge Kommune oplevet store udgiftsstigninger, som har medført budgetoverskridelser på området, og ser man ind i 2024 og 2025 forventes det, at udgifterne fortsat vil stige. Det betyder, at Køge Kommune får behov for at forøge budgettet til det specialiserede socialområde med ca. 55 mio. kr. i 2025.

For at imødekomme den udfordring besluttede et enigt byråd på aftenens møde at nedsætte en politisk taskeforce, der på tværs af politiske udvalg skal finde mulige løsninger på området og komme med konkrete initiativer og forslag til, hvordan Køge Kommune bedst ruster sig i forhold til det økonomiske pres, som der er på området.

-    Allerede nu har vi svært ved at følge med udgifterne på det her område, og udfordringen bliver ikke mindre de kommende år. Derfor er det helt afgørende, at vi arbejder med en langsigtet økonomisk plan og finder nye, bedre og mere holdbare løsninger, når det gælder børn og voksne der har det svært, så vi inden for rammerne af vores økonomi kan hjælpe bedst muligt. Det bliver netop taskforcens opgave”, siger borgmester Marie Stærke.

Taskforcen opstarter sit arbejde i august 2024 og afslutter det i 1. kvartal 2025. På den måde kommer resultaterne af taskforcens arbejde til at indgå i forberedelserne til budgettet for 2026-2030.


Byrådet godkendte årets anden økonomiske redegørelse

På sidste byrådsmøde før sommerferien blev byrådet præsenteret for årets anden økonomiske redegørelse. Den økonomiske redegørelse er nummer to ud af i alt tre, som byrådet modtager på et år.

Redegørelsen viser, at der er økonomiske udfordringer i fire politiske udvalg: Socialudvalget, Børneudvalget, Teknik- og Ejendomsudvalget og Ældre- og Sundhedsudvalget.

Socialudvalget og Børneudvalgets udfordringer skyldes stigende udgifter til det specialiserede socialområde. Teknik- og Miljøudvalget har oversteget budgettet på ejendomsområdet, mens Ældre- og Sundhedsudvalgets merforbrug skyldes, at de vedtagne besparelser fra sidste års budgetlægning har været for optimistiske og ikke forventes realiseret i år.

-    Særlig Socialudvalget og Børneudvalget er udfordret grundet stigende udgifter til det specialiserede socialområde, som skyldes at flere børn og voksne har brug for hjælp. For at løse den udfordring har byrådet netop besluttet, at der nedsættes en politisk taskforce, som skal arbejde med konkrete løsningsforslag på området, og som skal sikre holdbare løsninger, siger borgmester Marie Stærke

Alle fire udvalg er i gang med at se på kompenserende besparelser, og i august måned afleverer hvert udvalg en status til Økonomiudvalget.

Udover ovenstående viser redegørelsen, at der forventes et merforbrug på 2,2 mio. kr. på den ordinære drift. Det forventede merforbrug dækkes af kommunens opsparing.

Sidst kan det nævnes, at der forventes et merforbrug til flygtninge på 8,3 mio. kr., som finansieres i Økonomiaftalen for 2025.


Projekt skal forebygge magtanvendelser på botilbud

Et nyt projekt, som Køge Kommune deltager i, skal være med til at forebygge magtanvendelser og understøtte trivsel og tryghed for både borgere og medarbejdere på Køge Kommunes botilbud. Det er Social- og Boligstyrelsen, som står bag tilbuddet, og som sender et rejsehold afsted til Køge Kommune for at undervise udvalgte medarbejdere og ledere på Agerbækhuse, som er et botilbud for voksne.

Kompetenceløftet er med til at sikre, at borgerne bliver mødt med en større forståelse, og skal sætte fokus på, at der kun bliver udøvet magtanvendelse, hvis det er sidste udvej.

-    Det er afgørende, at vi som kommune suger den nyeste viden til os og hele tiden prøver nye metoder af, som kan gøre hverdagen bedre for medarbejdere og borgere. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi er en del af det her projekt, som giver indblik i nye værktøjer og metoder, som kan forebygge svære episoder, siger borgmester Marie Stærke.

Medarbejderne og lederne deltager i kompetenceforløbet fra marts 2024 til september med blandt andet workshops og prøvehandlinger med henblik på en ensrettet og fælles viden i mødet med borgeren.

På aftenens byrådsmøde godkendte politikerne Køge Kommunes deltagelse i projektet, som ikke har nogle økonomiske udgifter, da Social- og Boligstyrelsen finansierer både undervisningen og dækningen af vikarer, mens medarbejderne bliver undervist.


Yderligere undersøgelser af vejforbindelse til Stevns

En ny vejforbindelse til Stevns skal både aflaste vejnettet i Køge by for gennemkørende biltrafik fra Stevns og samtidig skabe en mere direkte regional forbindelse fra Stevns til motorvejsnettet. På tirsdagens byrådsmøde besluttede et flertal, at Køge Kommune vil anbefale Vejdirektoratet at lave en supplerende miljøkonsekvensvurdering af to linjeføringer.

Den ene linjeføring går via en omfartsvej ved Strøby Egede, ad Strandvejen og videre ad Billesborgvej og så mellem Hastrup og Herfølge til motorvejen, mens den anden linjeføring går fra krydset Køgevej/Stevnsvej mod syd mellem Vedskølle og Herfølge og syd om Herfølge, for at forsætte mod nord til motorvejen.

Udover de supplerende undersøgelser skal der laves en opdateret miljøkonsekvensvurdering af den helt sydlige strækning, som går fra Klippinge og syd om Hårlev ud til den nuværende motorvejstilkørsel, og som allerede er godkendt som brugbar rute.

-    Når staten vil gennemføre et så omfattende projekt som en ny vejforbindelse til Stevns, er det afgørende, at vi få belyst de forskellige muligheder godt. Der er mange interesser på spil – både for de borgere, der måske får en ny vej anlagt i umiddelbar nærhed af deres bopæl og for de mange især pendlere, der skal bruge den nye vejforbindelse hver dag. Samtidig er der naturen at tage hensyn til, så jeg er glad for, at vi får gennemført yderligere undersøgelser af de ruter, der kan være relevante, siger borgmester Marie Stærke og tilføjer:

-    Derudover håber jeg, at Køge Byråd, Stevns Kommunalbestyrelse og Vejdirektoratet ganske snart kan samles om at få taget de øvrige linjeføringer, som igennem årene har været bragt op, helt af bordet, så borgerne ikke længere behøver at bekymre sig om dem.

De supplerende undersøgelser af miljøkonsekvenserne skal efter planen gennemføres i 2027-29. Herefter skal de to kommuner afklare, hvilken anbefaling, de vil give til Vejdirektoratet med henblik på det videre arbejde. Anlægsarbejdet til den nye vej er planlagt til 2030.

Stevns Kommune har ligeledes behandlingen af supplerende miljøkonsekvensundersøgelser med på deres kommunalbestyrelses dagsorden i denne uge.



Midler til stormflodssikring af Køge Marina og genopretning efter stormfloder

Tre større stormflodshændelser og en mindre siden oktober 2023 har sat deres triste spor. For Køge Marina har det haft store konsekvenser for både området på Nordstranden, hvor stier er blevet ødelagt, og inde i selve marinaen, hvor såvel broer som promenadedæk har fået skader og er blevet svækket. Byrådet har derfor godkendt midler til genopretning af området, ligesom området, der ikke indgår i Køge Dige projektet, fremover skal sikres bedre mod ødelæggelse fra stormflod.

-    Det er et område, som er både meget smukt og meget sårbart og som bruges dagligt af mange borgere. Derfor er ambitionen også, at stormflodssikringen skal i gang hurtigst muligt, så den kan være på plads inden efteråret, hvor vi desværre nok kan forvente nye stormflodshændelser, siger borgmester Marie Stærke.

Samtidig er Nordstranden et område med flere planlagte tiltag; etablering af kunst i landskabet og en læringsbåd til naturskolen. Desuden grænser det op mod det kommende hotel Rox Resort og det eksisterende havnebad, toilet og sauna samt ydermolerne.

Stormflodssikringen vil primært bestå i, at området fra havnebadet til Nordstranden opfyldes med jord, så det løftes op til samme niveau, som resten af det nordlige område.

Ud mod havet og ved marinaens ydermoler vil der blive lavet en stenbelagt skråning ned mod de nuværende moler, og alle nuværende stier lægges op i den nye højde. Hævningen af området vil ikke ændre den visuelle oplevelser ud mod havet - hverken fra hotellet eller fra kommende installationer.


Køge Bugt Alliancen fortsætter arbejdet for et bedre havmiljø

Køge Bugt Alliancens syv borgmestre har besluttet at arbejdet med et forbedret havmiljø i Køge Bugt fortsætter, også i 2025. Beslutningen er truffet af flere årsager: For det første arbejder Hvidovre Kommune fortsat på at etablere ni kunstige erhvervsøer syd for Avedøre Holme – øer, som ifølge forskere vil forringet havmiljøet og sågar været i strid med EU-lovgivningen på området. For det andet udlægger regeringens udkast til Havplan størstedelen af Køge Bugt til råstofindvindingsområde, hvilket ifølge Køge Bugt Alliancen er et alt for stort område til skade for bugten – og sidst men ikke mindst, at Miljøministeren endnu ikke har truffet beslutning om afgrænsningen af den marine naturnationalpark Øresund – en naturnationalpark, som alliancen arbejder for, også skal omfatte Køge Bugt.

Udover arbejdet for Køge Bugts havmiljø i relation til de ovenstående projekter bliver det i år til et gensyn med sidste års succesfulde Havets Folkemøde – denne gang afholdes folkemødet i Brøndby Strandpark lørdag den 24. august 2024, kl. 11-16 i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Samtidig forberedes pilotprojekter mellem Køge Bugt Alliancen og Tænketanken HAV, som med en stor fondsbevilling er en af de helt centrale spillere i debatten om det danske havmiljø. Projekterne skal efter planen fokusere på en økosystembaseret planlægning for bugten og ambitioner om at gøre råstofindvinding mere bæredygtig.

-    Jeg er meget tilfreds med, at vi i Køge Bugt Alliancen har fået et stærkt samarbejde på tværs af kommuner i kampen for et bedre havmiljø og en Køge Bugt, som skal være i betydelig bedre stand, end vi ser i dag. Vi har mange vigtige samarbejdspartnere i det arbejde, som jeg ser frem til at fortsætte – både når det handler om modstanden mod yderligere belastninger af bugten og i forhold til indsatser, der kan hjælpe til, at vi fremover eksempelvis udvinder råstoffer på en mere skånsom måde, siger borgmester Marie Stærke.

Alliancen fortsætter samarbejdet med Køge Bugt Stenrev, DN og Friluftsrådet, mens der i samarbejde KLAR Forsyning og Biofos vil blive lavet nærmere beskrivelser af kommunernes eget ansvar for forbedringer af havmiljøet. Både i Greve, Solrød og Køge kommuner planlægges helt nye renseanlæg eller yderligere rensning på eksisterende værker. Endelig forbereder Øresundsvandsamarbejdet, som alle syv kommuner er blevet medlemmer af, en større konference med både dansk og svensk deltagelse til marts 2025.


Første skridt taget på vej mod borgerrådgiver

Med en ændring i den såkaldte styrelsesvedtægt for Køge Kommune har byrådet nu banet første del af vejen for, at der kan ansættes en borgerrådgiver, som skal kunne støtte de borgere, der har brug for det i forbindelse med en sagsbehandling i kommunen.

-    Jeg er glad for, at vi nu har taget første skridt hen mod ansættelsen af en Borgerrådgiver. Ambitionen er, at en borgerrådgiver kan være med til at sikre en bedre sagsbehandling og ikke mindst, at borgerne kan opleve både en endnu større tryghed og en øget tillid i deres møde med Køge Kommune, siger borgmester Marie Stærke.

Ændringen af styrelsesvedtægten, som er den vedtægt, der udstikker rammerne for, hvordan en kommune skal styres, skal følges op af en ny behandling i byrådet til august. Her skal Borgerrådgiverens opgaver fremgå af en vedtægt, som mere specifikt beskriver opgaverne og rammerne for rådgiverens virke.

Det overordnede formål for en borgerrådgiver vil være at vejlede borgere om kommunens afgørelser og øvrig information fra kommunen og i øvrigt finde vej i den kommunale organisation, ligesom borgere med behov kan få rådgivning om eventuelle klagemuligheder. Samtidig skal Borgerrådgiveren også styrke forvaltningen og deres sagsbehandling gennem vejledning og dialog.

En borgerrådgiver skal afrapportere direkte til byrådet og bliver altså ikke en del af forvaltningen.

Forventningen er, at en borgerrådgiver vil kunne ansættes pr. 1. januar 2025. Borgerrådgiverfunktionen skal evalueres, når den har været i gang i 2 år.



Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje