Skip til hoved indholdet

Undersøgelser fastslår årsag til forurenet badevand på Køge Marina

I Køge Kommune er vi så heldige at have flere skønne strande, søer og et havnebad, hvor man kan tage en dukkert. Dog har særligt havnebadet på Køge Marina i løbet af sommeren været ramt af perioder med forurenet vand, som skyldes E.coli bakterier. For at finde ud af, hvad det skyldes, har Køge Marina, Teknik- og Miljøforvaltningen og KLAR Forsyning i samarbejde fået lavet undersøgelser, som nu har givet svar på, hvad der med meget stor sikkerhed er skyld i de gentagne overskridelser med E.coli bakterier i badevandet.

Det skal være trygt at bade i havnebadet på Køge Marina og alle andre badesteder i Køge Kommune, og derfor undersøger Køge Kommune også løbende badevandets kvalitet. Men særligt havnebadet på Køge Marina har været ramt af forurenet vand med E.coli bakterier i løbet af sommeren, som har sat en stopper for badning i perioder. 

Fejltilslutning i kloak skyld i forurening

Derfor har Køge Kommune sammen med KLAR Forsyning nu fået lavet en større undersøgelse, som har gennemgået alle de regnvandsudløb, der udleder vand til Køge Marina. Det omfatter et stort område, og der er udtaget mange prøver i de forskellige forgreninger, der løber i baglandet til Køge Marina. Undersøgelserne viser nu, at det er en kloak vest for Københavnsvej, som er kilde til forureningen. Her er der nemlig foretaget en forkert tilkobling i kloakken, som gør, at der udledes spildevand fra boliger ned i en regnvandskloak. Spildevandet ryger derfor direkte med regnvandet ud i vandet ved Køge Marina.

-    Det viser sig, at vi havde ret i vores formodning om, at en fejltilslutning med stor sikkerhed har været skyld i de mange perioder med forurenet badevand. Vi har nu talt med ejeren af de private huskloakker og givet ejeren et påbud om at få ændret huskloakkerne, siger chef for Plan, Byg og Miljø i Køge Kommune, Pia Nielsen.

Opsporingsarbejdet fortsætter for at fastslå, om der er andre kloakker, som også kan være kilde til forurening:

-    Det har været en stor frustration for både os og alle gæsterne på marinaen, at vi har haft så store udfordringer med badevandet i løbet af sommeren. Nu har vi heldigvis fundet svar på, hvad det skyldes, og det betyder forhåbentlig, at vi kan se frem til bedre badevandskvalitet fremover, siger Kenneth Højlund, havnemester på Køge Marina.

Midlertidigt skærpet fokus på badevandskvalitet

Indtil årsagen er endeligt afklaret, vil Køge Kommune have et skærpet fokus på badevandskvaliteten, og derfor vil man kunne opleve at badning frarådes, selvom der ikke er taget prøver. Den elektroniske tavle ved havnebadet vil automatisk skifte til rød, når der statistisk set er mulighed for ringe badevandskvalitet. Det kriterie har hidtil være ved 10 mm. regn. Dog ændres det nu til 5 mm. Det vil sige, at der skal falde mindre regn, før Køge Kommune fraråder badning. De sker ud fra et forsigtighedsprincip.

Som udgangspunkt vil der blive frarådet badning i 24 timer efter regnskyl på over 5 mm. Ved vedvarende regn, vil den røde lampe fortsat være tændt, indtil de store regnskyl er forbi.

Husk at badning altid er på eget ansvar, og det er altid en god ide at lige skylle sig under bruseren efter en badetur.

Er den røde lampe tændt ved Havnebadet kan badegæster i stedet benytte Nordstranden lidt nord for havnebadet.

Generelle baderåd

Du har selv et ansvar, så brug din sunde fornuft og nedenstående råd, inden du hopper i vandet:

-    Kraftige regnskyl. Bad ikke de første dage efter kraftige regnskyl, da der kan forekomme overløb fra spildevandssystemet og dermed E.coli bakterier i badevandet.

-    Uklart vand. Bad ikke, hvis vandet er uklart og du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene.

-    Alger. Bad ikke i de bræmmer af sammenskyllede alger, der kan drive på vandet. Du kan læse mere om badevand og alger på Miljøstyrelsens hjemmeside.t

-    Småbørn. Lad aldrig småbørn soppe og lege i alger, der er skyllet sammen langs bredden.

-    Husdyr. Lad ikke husdyr drikke af og bade i vand, der er grønt af alger eller kraftige skumdannelser.

-    Hvis du alligevel bader, bør du vaske dig grundigt efterfølgende.


Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje