Værested vendte det hele på hovedet og fik over dobbelt så mange unge brugere
På værestedet Værket i Køge er det brugerne, der bestemmer næsten alt - lige fra åbningstider til indholdet af aktiviteterne. Det betyder, at brugerne mødes i madklubber og til gaming-aftener, ligesom en populær podcast der skal hjælpe andre til at finde rundt i systemet, sendes ud i æteren. Værket er en af de første kommunale væresteder, hvor alt i så høj grad er brugerdrevet. Det har blandt andet betydet en fordobling i antallet af unge brugere.
I dag kommer der i løbet af ugen over 25 unge på værestedet ’Værket’. Men sådan så det ikke ud for bare ét år siden. Her var gennemsnitsalderen næsten 50 år, hvilket er almindeligt på de fleste kommunale væresteder. Forandringen skyldes blandt andet, at ’Værket’ er gået fra at være et traditionelt værested med pædagoger, der laver aktiviteter, til et hus, hvor brugerne er med til at skabe alle aktiviteter.
Vi vidste, at meget få unge brugte kommunens væresteder på trods af, at statistikkerne viser, at flere og flere unge er ensomme. Derfor gav vi vores medarbejdere frie hænder til at afprøve nye metoder for at tiltrække flere unge. Og det har haft en enorm god effekt. Ikke kun i forhold til at få flere unge ned på Værket – men generelt for alle borgere, som bruger stedet. Vi har givet mere ansvar til borgerne og ser dem som medskabere i alt, hvad der sættes i gang. Og det tror jeg generelt er den vej, vi skal gå i fremtiden”, siger Lissie Kirk, formand for Socialudvalget i Køge Kommune.
Et levende hus hvor døren aldrig er låst
Forandringen blev
sat i gang i slutningen af 2023 og 1. maj 2024, blev der sat en streg i sandet.
Herfra var huset udelukkende brugerdrevet. For at markere husets forandring
skiftede stedet også navn fra ’Den Gule Dør’ til ’Værket’. Et navn, som er
valgt af dem, der bruger huset. I takt med at flere og flere begyndte at bruge
huset, blev det efterspurgt, om Værket også kunne bruges i weekenderne. Derfor
er der nu indført brugerstyret åbningstid.
- Nu kommer jeg på værket op til tre gange om ugen, og jeg har fået rigtig mange nye venner og bekendtskaber. Der er et fantastisk fællesskab hernede, og det er fedt, at man kan starte forskellige aktiviteter op – jeg har blandt andet været med til at starte en aktivitet, hvor vi mødes og spiller Dungeons and Dragons”, siger Theis, som er en af de unge, der kommer på Værket.
Og han bakkes op af Julius på 19 år, som også kommer på Værket.
- Vi er rigtig mange unge, som samles hernede om mandagen, hvor vi er her i forbindelse med de forskellige tilbud, som vi er tilknyttet. Mange af os er så også begyndt at ses og komme her andre dage, og vi håber, at endnu flere unge vil være en del af fællesskabet hernede. Vi gør meget for at tage godt imod de nye unge, som kommer” siger Julius på 19 år.
Brugerne kan gøre opmærksom på aktiviteter ved at hænge en seddel op i huset eller dele det i værestedets Facebook-gruppe. Og Rasmus Jürs som er leder af Køge Kommunes Vejleder- og Værestedsteam fortæller, at det har en positiv effekt, når borgerne selv får lov at skabe og tage initiativ til aktiviteter.
- Brugerne kan generelt meget mere, end de tror. Og vi ved, at de vokser, når bare nogen tror på dem. Den måde at se borgerne på gennemsyrer alt, hvad vi gør. En af borgerne gik fra at hjælpe en medarbejder med at bage boller til selv at stå for det hele. Nu er det hans egen onsdagsaktivitet, hvor han selv handler, bager og gør klar. Og der er rigtig mange der dukker op til hans arrangement hver uge. Det har været en kæmpe succesoplevelse for ham, som giver mod på at kaste sig ud i mere. Nogle andre har taget initiativ til at starte en podcast og andre spiller musik sammen, siger han.
Mange gode side-effekter
En del af processen med at forandre Værket har også været at åbne huset mere op og invitere foreninger og interesseorganisationer til at bruges husets lokaler. Det gør, at flere borgere, som er tilknyttet nogle af kommunens andre tilbud kommer ned på Værket og bliver opmærksom på alle de aktiviteter, som foregår.
Jo flere der kommer på Værket, jo større netværk kan der skabes på kryds og tværs. Og en af side-effekterne, at brugerne hjælper og sparrer med hinanden om for eksempel jobmuligheder. Forandringen af huset bringer altså mange andre gode ting med sig, slutter Lissie Kirk, formand for Socialudvalget i Køge Kommune.