10 vandboringer til drikkevand sikres nu mod forurening
En ny aftale mellem HOFOR og ejeren af en matrikel på Kimmerslev Kildeplads skal sikre rent drikkevand fra de 10 vandboringer i området. Formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune kalder aftalen for ’både vigtig og glædelig’
Rent drikkevand er ikke en given ting. Faktisk kræver det i stadig stigende grad, at de arealer, der ligger i nærheden af vandboringer, anvendes med stor omtanke, og at de f.eks. holdes fri fra de pesticider, som typisk anvendes i forbindelse med konventionelt landbrug eller andre erhvervsaktiviteter.
Nu er der rigtig godt nyt for en del af det drikkevand, som indvindes i Køge Kommune. Forsyningsselskabet HOFOR har nemlig lavet en aftale med ejeren af et stort areal, der grænser op til Kimmerslev Kildeplads ved Borup, hvor der hvert år kan indvindes så meget vand, at det dækker behovet hos 34.000 borgere.
Aftalen betyder blandt andet, at det nu og i al fremtid vil være forbudt at anvende, opbevare eller håndtere pesticider på området, dog med undtagelse af de pesticider, der er godkendt til anvendelse i økologisk landbrug. Grundvandet i området skal således beskyttes mod forurening fra pesticider, forurenet jord, og spildevandsslam, så drikkevandet fortsat kan holdes rent:
- Det er en vigtig aftale, som har stor betydning for drikkevandet i fremtiden. Med den her aftale beskytter vi 10 vigtige boringer, som er med til at forsyne flere kommuner i Hovedstadsområdet – og også nogle få borgere her i Køge Kommune, som får deres vand netop derfra, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov.
Aftalen, der er indgået med ejeren, Dansk Økojord A/S, betyder, at der eksempelvis ikke kan bekæmpes bjørneklo eller andre uønskede planter på arealet med brug af pesticider – hverken nu eller på noget tidspunkt i fremtiden – men at bekæmpelsen skal ske manuelt eller ved slåning. Der må heller ikke fremadrettet modtages udefrakommende jord eller spildevandsslam på arealer.
- Jeg er meget glad for, at den aftale, som vi nu har godkendt i Klima- og Planudvalget, kompenserer ejeren, og som til gengæld har stor betydning for rigtig mange borgere – både nu og i al fremtid, siger Niels Rolskov.
Aftalen sikrer også, at HOFOR kan etablere nye indvindingsboringer med tilhørende infrastruktur på området til brug for indvinding og transport af grundvand til produktion af drikkevand.
Aftalen forventes ligeledes at blive godkendt i byrådet på deres møde den 17. december.