Havehegn kan give små fristeder for støjplagede borgere
Støjdæmpende havehegn giver borgere, der bor i områder med trafikstøj, mulighed for at bruge deres haver mere. Oplevelsen af støj er ofte en subjektiv størrelse, men et forsøg med havehegnene viser positiv effekt.
Mange tusinde danskere bor i områder, hvor trafikstøj generer. Det gælder også i Køge Kommune, hvor den lette adgang til både tog og motorvej også har sine ulemper i form af støj til trods for, at der mange steder er sat afskærmning op. Der skal tænkes i nye baner, og derfor har Køge Kommune sammen med Gladsaxe Kommune og en række andre partnere være med til at teste et lokalt støjhegn af rør af genbrugsplast og kokosfibre i fire private haver i de to kommuner.
Projektet bærer navnet Rolig Have og testene viser, at det med hegnene er muligt at skabe små og mere rolige oaser tæt ved hegnet.
Lydmålinger i de deltagende haver i Køge og Gladsaxe viser, at de lokale støjhegn dæmper støjen på mellem 3,5 og 10 decibel tæt på hegnet. Støjdæmpningen gør det ikke helt af med støjen, men støjen vil opfattes som mindre påtrængende og måske give lyst til at sidde og læse eller slappe af i hjørnet, hvor støjhegnet er opsat. Støjreduktionen er ifølge FORCE Technology, som har foretaget målingerne, hørbar og de fleste vil opleve det behageligt at få den generende støj dæmpet.
- Vi har deltaget i dette projekt for at få erfaringer til, hvad de haveejere, der er generet af trafikstøj, har af muligheder. Og vi kan se, at de lokale hegn, selvom de nok ikke løser støjproblemet helt, har en effekt, siger Mette Siedler Sand fra Vej, Park og Byrum i Køge Kommune.
Udover den målte effekt har projektet også undersøgt, hvordan haveejerne har oplevet hegnets effekt på støjen og brugen af deres have.
Oplevelsen af støj handler ikke kun om decibel
Efter haveejerne har brugt området ved hegnet i et års tid, har folkene projektet spurgt ind til deres oplevelse af hegnets effekt. Tæt ved Køge Nord og Køge Bugt Motorvejen bor Michael og Sara Sahl. De har fået opsat det lokale støjhegn ved en terrasse – og kan godt mærke en forskel, der gør det mere attraktivt at opholde sig i haven selv på støjende dage:
- Det hjælper. Det er ikke et mirakel, der bare fjerner al lyd, men det flytter det fra, at man ikke gider opholde sig, til man gider opholde sig i haven, siger Michael Sahl, og Sara Sahl supplerer:
- Jeg synes godt, man kan mærke det. Ovre i hængekøjen uden for hegnet kan man ikke ligge og falde i søvn, men herovre ved hegnet kan vi godt.
At oplevelsen af lyd er subjektiv, bekræftes af testen af Rolig Have. For imens Michael og Sara Sahl oplever, at deres lyddæmpede hjørne har gjort haven mere attraktiv, har den anden køgensiske deltager oplevet begrænset effekt af støjhegnet i den have, som de næsten ikke får brugt på grund af støjen. De har derfor bedt om at få hegnet fjernet igen.
Hos haveejerne i Gladsaxe Kommune er oplevelsen af hegnet også overvejende positivt - de er tilfredse med hegnets effekt og bruger haven mere. Faktisk har den haveejer med den laveste målte effekt på 3,5 decibel været mest tilfreds med hegnet.
Tovholder på projektet er Gate 21, som er et partnerskab for kommuner, regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, der sammen skal sikre klimahandling. Ifølge Signe Frøkiær Schou, projektleder for projektet i Gate 21, kan forskellen mellem den målte og den oplevede effekt kan hænge sammen med, at vi har forskellige oplevelser af, hvad støj er, og hvor meget det generer.
- Vi ved fra flere undersøgelser, at eksempelvis beplantning, synlighed af vejen eller banen og hvordan udendørsarealet vender i forhold til støjen, kan betyde, at man oplever støjen mere eller mindre generende, siger hun og tilføjer:
- Under alle omstændigheder er det godt at se, at der er alternative løsninger, som kan bruges af borgere lokalt, så de kan få mere gavn af deres haver.
Projektet Rolig Have har udarbejdet en publikation med gode råd og vejledning til borgere, der overvejer at opsætte et lokalt støjhegn i egen have. Det er muligt at finde publikationen her:
https://roligbolig.dk/wp-content/uploads/2024/06/Rolig-Have-2.0.pdf
Det lokale støjhegn i Rolig Have
Støjhegnet er opstillet i en vinkel for at skabe et roligt hjørne. Højden er to meter – og siderne fire og fem meter. Hegnet er lavet af rør af genbrugsplast, som er omviklet med kokosfibre, der giver en lydabsorberende effekt.
Når den lydabsorberende overflade rammes af lyden, bliver lyden ikke – eller i meget begrænset omfang – kastet tilbage. Det bidrager til at begrænse støjen – ligesom hegnet i sig selv gør.
Der er arbejdet med, at hegnet skal være visuelt behageligt at se på – ligesom det er muligt at lade bevoksning brede sig på hegnet.
Projektet Rolig Have har undersøgt virkningen af lokale støjhegn i borgeres haver i Gladsaxe og Køge. Projektet har undersøgt både den målbare effekt og virkningen på borgernes brug af haven, samt hvordan borgerne oplever ændringen af støjen.
Projektet er et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune, Køge Kommune, Region Hovedstaden, ISHØJ HEGN A/S, Vejdirektoratet, FORCE Technology, Rambøll og Gate 21.
Projektet er afsluttet med en slutrapport i foråret 2024, hvor alle erfaringer og målinger er samlet. Find rapporten her:
https://roligbolig.dk/wp-content/uploads/2024/06/Rolig-Have-2.0-FINAL.pdf