Skip til hoved indholdet

Kommunens kantinepersonale sørger for alle måltider til de ukrainske flygtninge

Det er Køge Kommunes kantinepersonale, der står for indkøb og tilberedning af alle tre måltider til de foreløbig 75 ukrainske flygtninge, der er indkvarteret på vandrehjemmet. Men det handler langt fra bare om at mætte munde, forklarer kantineleder Pia Johnsen.

Hverdagen har ikke været den samme for kantinepersonalet i Køge Kommune, siden de første ukrainske flygtninge blev indkvarteret på vandrehjemmet midt i marts. Det var ikke længere kun medarbejderne på rådhuset, der skulle tænkes på; nu skulle de flygtninge, der i dag foreløbig tæller 75 primært kvinder og børn også have god mad. Tre gange om dagen. 
Helt oplagt er det selvfølgelig at introducere dem til det danske køkken. Men ikke kun, forklarer kantineleder Pia Johnsen:

- Vi prøver jo at sætte os ind i, hvad ukrainerne spiser derhjemme. Da de til at begynde med var ganske få, kunne de selv lave mad ude i køkkenet på vandrehjemmet. Der var jeg derude nogle dage for at se, hvilke råvarer, de havde anskaffet, og for at lære noget om, hvordan de bruger dem. Nogle af dem kan lidt engelsk, og så tog vi ellers google til hjælp, siger hun.

Det ukrainske køkken minder ifølge Pia Johnsen lidt om det danske bondekøkken – solid mad med kød. 

- Men vi vil også gerne lære dem lidt om dansk kultur. En del af dem har taget godt imod rugbrødet – og remoulade er generelt et stort hit, smiler kantinelederen.

Borgmester Marie Stærke er glad for, at kommunens kantinepersonale kan bistå med forplejningen af de tilkomne flygtninge:

- Måltider er jo et essentielt element i vores liv og i vores hverdag. Vi har nogle dygtige og dedikerede kantinemedarbejdere, som heldigvis også fra begyndelsen var med på at sadle om, så vi på den måde kan hjælpe de mennesker, som i så høj grad har brug for det, siger hun.

Hvad er en madpakke?

Fra denne uge skal børnene starte i skole – og det tyder på nye udfordringer, for begrebet madpakke opererer man ikke på samme måde med i Ukraine:

- Det kender de slet ikke, så vi er i gang med at introducere begrebet sammen med tolken ude på vandrehjemmet. Og børnene er ikke vilde med rugbrødet, så der skal tænkes lidt anderledes. Nu forsøger vi med groft sandwichbrød, så må vi se, siger Pia Johnsen.

For bespisningen af de flygtninge, der ventes at komme mange endnu flere af, handler for Køge Kommunes kantinepersonale ikke kun om at mætte munde:

- Det handler i høj grad om at få de mennesker til at føle sig velkomne og så vidt muligt om at skabe en hverdag for dem. Vi ved, at de hjemme i Ukraine får varm mad til frokost, så det efterligner vi med suppe eller lignende. Vi vil også gerne vise dem dansk hygge, så vi laver kage et par gange om ugen. I weekenden gør vi det fx lidt mere lækkert med juice og nutella til morgenmad, så vi på den måde efterligner det, man ville gøre derhjemme.

De danske myndigheder anslår, at der kan komme op mod 100.000 flygtninge til Danmark fra Ukraine, hvis krigen trækker ud. Køge Kommune har forpligtet sig på at huse en procent. 

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje