Skip til hoved indholdet

Lokalt overskud giver varme: Bjæverskovs nye fjernvarmeprojekt godkendt

Bjæverskov Fjernvarme er skudt i gang af engagerede borgere - projektet er godt nyt for både økonomi og den grønne omstilling og en vigtig brik i Køge Kommunes ambitiøse klimaplan

Det startede i foråret 2022. Politikerne havde fokus på energibesparelser, og i Bjæverskov talte en god håndfuld borgere sammen. De ønskede både bæredygtighed og økonomisk fornuft i deres varmeforsyning. Bjæverskov ligger uden for det eksisterende fjernvarmenet, men de drømte alligevel om at anvende overskudsvarmen fra den lokale transformerstation i en fjernvarmeform.

Bare et halvt år senere - den 29. juni 2022 - blev Andelsselskabet Bjæverskov Fjernvarme A.M.B.A. stiftet med et fjernvarmeprojekt, der i den grad bidrager til bæredygtig opvarmning og dermed bliver en væsentlig brik i Køge Kommunes ambitiøse klimaplan.

Efter grundig inddragelse af lokale borgere, sparring med Køge Kommune og ikke mindst samarbejdsvilje fra ejeren af transformerstationen, EnergiNet, fik bestyrelsen af selskabet i sidste uge en besked; jeres projekt er blevet godkendt af Klima- og Planudvalget i Køge Kommune. 

Helt konkret betyder godkendelsen, at mens varmeforsyningen i Bjæverskov i dag primært er naturgas og oliefyr, overgår området nu til et fjernvarmeområde. Og langt de fleste borgere forventes af være tilsluttet fjernvarme inden for de kommende fem år:

-    Det er et imponerende stykke arbejde, initiativgruppen i Bjæverskov har lagt for dagen. Det er ikke ukompliceret at starte et fjernvarmeselskab, og heldigvis viser interessetilkendegivelserne også en meget fin tilslutning til projektet, som både er grønt og en økonomisk gevinst for alle parter. Det har været et rigtig godt samarbejde, som jeg glæder mig til at følge helt i mål, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov.

Bestyrelsesformand Lars Have Christensen er glad for det kommunale go til projektet:

-    Vi har haft god sparring med både Køge Kommune og vores rådgivere PlanEnergi, for vi har sammen skulle betræde ny grund. Det er ikke hver dag, man stifter et ny fjernvarmeselskab, siger han.

Ifølge bestyrelsesformanden skal der nu erhverves et grundstykke, og derefter følger en række udbud på både opførelsen af selve varmeværket, rørføringen og tilkoblingen til fjernvarmen.

-    Hvis alt klapper i et pt ophedet marked, kan vi være klar til at sende fjernvarme ud i slutningen af 2024, siger Lars Have Christensen.

Med den kommunale godkendelse følger også et tilskud fra Energistyrelsen på 20.000 kr. per konverteret olie- og gasfyr. Samlet set viser beregninger af projektet et såkaldt samfundsøkonomisk overskud på ca. 10 mio. kr. – dette skal ses i forhold til hvad det ville koste, hvis der blev installeret individuelle varmepumper. 

Også for den private husholdning vil den fælles fjernvarme være en fordel. Et standardhus i Bjæverskov med naturgas kan opnå en årlig besparelse på op til 4.000 kr./år med de nuværende økonomiske rammer ved at overgå til fjernvarme.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje