Marie Stærke: Behov for strammere regler for jordflytning
De mange sager om flytning af forurenet jord – senest med et eksempel fra Morsø Kommune - viser et behov for øget indsats, mener Køge Kommunes borgmester Marie Stærke. Enten skal kommunerne have tilført flere ressourcer til en mere fintmasket kontrol, eller også bør ansvarsområdet overgå til staten, lyder det fra borgmesteren.
Kørsler med forurenet jord har været på dagsordenen i flere kommuner, siden TV2’s dokumentar Den Sorte Svane afslørede, hvordan et kriminelt netværk har tjent penge på ulovligt af skaffe sig af med giftig jord.
Senest har Morsø Kommune oplevet at stå med jord, der viser sig at være mere forurenet end forventet, selvom Køge Kommune har gennemgået præcis de prøver af jorden, som reglerne tilskriver, at kommunen skal, når en virksomhed anmoder om at flytte jord over kommunegrænser.
Ifølge Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke, er der brug for opstramning af den kontrol, der skal forhindre både fejl og eventuel svindel med forurenet jord:
- Hvis giftig jord ender de forkerte steder, kan det være alvorligt for både mennesker, dyr og ikke mindst vores grundvand. Reglerne er ikke fintmaskede nok i dag til, at de i tilstrækkelig grad fanger fejl eller sågar decideret svindel. Der er brug for en øget kontrol og muligvis også for opstramning af lovgivningen på området, siger hun.
Som reglerne er i dag, er det kommunerne, der skal føre tilsyn med den jord, der flyttes fra et sted til et andet. Reglerne siger blandt andet, at der skal udtages én prøve på 60 gram pr. 30 tons jord – hvilket svarer til et lille prøveglas ud af et stort vognlæs.
Ifølge Marie Stærke er der brug for strengere krav til kontrol – men det koster penge fra det kommunale velfærdsbudget.
- Det handler om kontrol med et område, som typisk går på tværs af kommunegrænser, og som vi kan se er et både alvorligt og nationalt problem. Derfor mener jeg, at vi som kommuner skal have tilført flere ressourcer til opgaven sammen med en øget indflydelse på, hvordan vi bedst sikrer os mod fejl og svindel – eller også bør opgaven overgå til staten – ligesom på fødevareområdet, hvor det jo i dag er en statslig myndighed, der fører kontrol, siger hun.
Forud for den seneste sag fra Morsø Kommune, var Køge Kommune i gang med at undersøge et par sager om forurenet jord, som er blevet transporteret til kommunen. Intet tyder på, at forvaltningen i Køge Kommune har begået fejl – men en mere omfattende kontrol kunne ifølge borgmesteren sandsynligvis have fanget i hvert fald en del af den svindel, der er mistanke om i de konkrete tilfælde.
- Jeg vil gerne have nogle drøftelser om, hvordan vi kan gøre det her bedre, ikke bare rundt om i kommunerne, hvor vi mange steder er presset på økonomien, men på et nationalt plan. Det handler om alvorlig forurening og om kriminalitet, og begge dele skal vi tage alvorligt, siger hun.