Skip til hoved indholdet

Nyt fra byrådets møde den 24. september 2024

Med blandt andet disse overskrifter ”Bibliotekerne i Køge Kommune bliver gebyrfrie”, ” Borup Omfartsvej etape fire sættes i gang” og ” Plan for boliger ved Kimmerslevvej er på plads”.

Bibliotekerne i Køge Kommune bliver gebyrfrie
Bibliotekerne i Køge Kommune bliver i fremtiden gebyrfrie. Det vedtog et flertal i byrådet tirsdag aften. Baggrunden er, at undersøgelser og erfaringer fra andre biblioteker viser, at et gebyrfrit bibliotek tiltrækker flere brugere – særligt de unge. 

Gebyrerne fjernes derfor fremover for materialer, som afleveres for sent. Dog vil der stadig være opkrævning for materialer, som bortkommer.

  • Bibliotekerne har et fint formål når det gælder at få skabt nye læsere. Hvis borgere og særligt ungdommen fravælger biblioteket, fordi der er risiko for en bøde, så synes jeg, at det er den helt rigtig prioritering at gøre bibliotekerne i Køge Kommune gebyrfrie. Det vigtigste må være, at så mange som muligt bruger deres lokale bibliotek. Vores biblioteker spiller en enorm vigtig rolle i samfundet. De giver adgang til viden, kultur og fællesskab, og det skal vi værne om” siger borgmester Marie Stærke.

Ved at fjerne gebyrerne vil KøgeBibliotekerne have færre indtægter svarende til 370.000 kroner om året. De penge skal findes i Bibliotekets eget budget. Derfor sættes prisen for at kopiere op, ligesom det forventes, at der bruges færre ressourcer på administration, fordi personalet nu ikke længere skal varetage håndtering af gebyrer.

Konservativt folkeparti stemte imod forslaget om gebyrfrit bibliotek.

Forening skaber kulturelt samlingssted i tidligere vandværk
Det gamle vandværk på Søndre Allé i Køge er i fuld gang med at blive omdannet til et kulturelt samlingssted for Køges borgere. Tidligere på året godkendte byrådet en lejekontrakt mellem foreningen Vandværket og Køge Kommune i forhold til vandværkets lokaler. I forlængelse af den aftale ønsker foreningen Vandværket nu også at gøre brug af udearealerne omkring vandværket. Og det godkendte et enigt byråd på aftenens møde. Aftalen gør det muligt for foreningen at understøtte et kreativt skabende miljø for borgerne både udenfor og indenfor.

  • Det er skønt at se hvordan kunst og kultur pibler frem på det gamle vandværk. Og hvordan frivillige kræfter bidrager til at give nyt liv og indhold i bygningerne. Derfor er jeg særligt glad for, at vi i byrådet kan give en hjælpende hånd, så foreningen Vandværket kan komme videre i processen med at skabe et nyt mødested for kunst og kultur i Køge. Jeg glæder mig til at følge, hvordan projektet skrider frem, siger borgmester Marie Stærke.

Køge Kommune skal afprøve ny metode for at få flere unge i job eller uddannelse
Hvad sker der, hvis unge, som har været udenfor job og uddannelse i en længere periode, får 25.000 kr. til rådighed for at indfri deres fremtidsdrømme om job eller uddannelse? Det har et nyt projekt sat sig for at undersøge. Projektet er et samarbejde mellem Køge Kommune, velgørenhedsorganisationen Lind Foundation og Køge Kommunes arbejdsmarkedsråd. 

Metoden, som kaldes ’Ungebudgetter’, går ud på, at der gives 25.000 kroner til 50 tilfældigt udvalgte unge i Køge Kommune, som har været uden job og uddannelse i minimum 26 uger. De unge bestemmer selv, hvordan de vil bruge pengene. Det kan for eksempel være på et kørekort, en computer eller andet, som de unge finder brugbart i forhold til studiestart eller jobmarkedet. De unge får sparring af deres sagsbehandler undervejs. 50 andre tilfældigt udvalgte unge i Køge Kommune vil indgå i en kontrolgruppe og modtage den hjælp og rådgivning, som hidtil har været givet. På den måde kan man undersøge effekten af metoden og sammenligne de to grupper af unge.

  • Vi giver penge og ansvar til de unge, med det udgangspunkt, at de bedst selv ved, hvordan de fjerner de forhindringer, som er grunden til, at de ikke er i job eller uddannelse. Metoden ligger rigtig godt i tråd med den måde, som vi gerne vil samarbejde med organisationer, fonde og borgerne på i fremtiden. Borgerne skal inddrages mest muligt og have medbestemmelse i deres eget liv. Derfor er jeg rigtig glad for at Køge Kommune får lov til at afprøve den nye metode, siger borgmester Marie Stærke.

Ungebudgetter evalueres af Lind Foundation, når projektperioden er slut. Evalueringen vil være klar i løbet af 2027, hvorefter byrådet vil tage stilling til, om ’Ungebudgetter’ skal implementeres som et fast værktøj i Køge Kommunes beskæftigelsesindsats.

Der er i alt fire kommuner, som tester den nye metode. Kommunerne er Køge, Roskilde, Esbjerg og Holbæk.

Borup Omfartsvej etape fire sættes i gang

Den fulde strækning af Borup Omfartsvej, der leder den tunge trafik uden om Borup Midtby, blev en realitet med det budgetforlig, som et samlet byråd i Køge Kommune præsenterede i forrige uge.

På tirsdagens byrådsmøde blev der frigivet penge til at sætte gang i anlægget af etape fire, som strækker sig mellem Møllebankerne og Ørningevej – en etape, der forventes færdig i løbet af næste år og som altså forbereder grundlaget for den femte og sidste etape af omfartsvejen.

  • Det er en glædelig nyhed, at vi nu kan sætte gang i den næstsidste etape af Borup Omfartsvej, der har været så længe undervejs. Alle partier i byrådet er enige om, at trafiksikkerheden i Borup skal prioriteres – nu er der heldigvis også sat specifikke midler af til indsatsen, siger borgmester Marie Stærke.

I forbindelse med det seneste budgetforlig er der afsat 15 mio. kr. i 2025 til det videre arbejde med etape fem fra Ørningevej til Ryeskovvej, idet mulighederne for statsfinansiering af de resterende 17 mio. kr. afdækkes. Forligspartierne er enige om at hvis det ikke lykkedes skal finansieringen af de resterende midler findes i næste års budgetlægning.

 

Plan for boliger ved Kimmerslevvej er på plads

52 nye boliger kan snart få den naturskønne placering i udkanten af Borup ved Kimmerslevvej tæt på Kimmerslev sø. En ny lokalplan for området er nu på plads, hvor der på baggrund af de indkomne høringssvar er lavet visse ændringer. Det er præciseret, at beplantningen i det 20 meter brede beplantningsbælte i områdets nordlige ende i overvejende grad skal bevares sammen med enkelte af de største træer. Samtidig skal der i bæltet være lysninger til b.la. legeplads, stier og andre former for ophold. Derudover skal der etableres tre stier gennem beplantningsbæltet til den eksisterende grønne kile.

  • Vi står med en plan, som både gør det meget attraktivt for kommende beboere at bosætte sig i området ved Kimmerslevvej og som samtidig tager højde for, at området i dag bruges rekreativt af mange af de nuværende beboere. Det er klart, at der går noget areal fra, når man skal bygge nye boliger, så jeg er glad for, at vi samtidig har reserveret plads til områder med plads til natur og fællesskab, siger borgmester Marie Stærke.

Lokalplanen giver mulighed for at opføre byggeri i op til to etager med boliger på mellem 68 og 100 m² samt et fælleshus – samlet set med en bebyggelsesprocent på området på højst 40 procent.

Fire nye siloer på Køge Havn

De bliver op til 40 meter i højden og får højst sandsynligt naboskab af en kontorbygning. Fire nye siloer til cement kan med en ny lokalplan for et areal i den nordlige del af det nyanlagte erhvervshavneområde, Køge Unitterminal helt lovligt skyde op. Køge Havn har modtaget en henvendelse fra BG CEM A/S, som ønsker at etablere det nye siloanlæg anlæg – et ønske, der blev taget godt i mod fra både Køge Kyst og Køge Havn, der har givet svar i høringsfasen.

-    Vi udvikler områderne på Køge Havn, som jo er et attraktivt sted for mange virksomheder. Samtidig kan udviklingen af den nordlige erhvervshavn give plads til at udviklingen af Søndre Havn som et boligområde kan fortsætte, siger borgmester Marie Stærke.

17 kommuner vil knække udgiftskurven på det specialiserede socialområde
Som resten af landets kommuner er også Køge Kommune udfordret af stigende udgifter til børn og voksne på det specialiserede socialområde.

Derfor er 17 kommuner på Sjælland nu gået sammen under KKR, kommunekontaktråd Sjælland, for at arbejde på fælles løsninger på de stigende udgifter. KKR Sjælland er et forum, hvor de 17 borgmestre i de sjællandske kommuner mødes fem gange om året for at diskutere udfordringer, som alle kommuner står i. Tidligere på året nedsatte KKR en udviklingsgruppe, som har arbejdet intensivt på, hvordan kommunerne kan løse udfordringerne med de stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Her er der gennem workshops og input fra en ekspertgruppe blevet udviklet tre fælleskommunale principper.

Principperne blev godkendt at et enigt byråd på aftenens byrådsmøde. De tre principper er:

  1. Fælles om takster og kontrakter

  2. Fælles om kvalitet

  3. Fælles om botilbud

Principperne fokuserer på at styrke samarbejdet på tværs af kommunerne for både at sikre den faglige kvalitet men også hjælpe hinanden med at holde udgifterne nede. Af konkrete indsatser under de tre principper kan blandt andet nævnes, at de 17 kommuner altid undersøger, om der er ledige botilbud i andre kommuner, før der for eksempel købes plads hos private udbydere.

  • Vi står overfor udfordringer på det her område, som kalder på fælles løsninger. Og jeg er faktisk ikke i tvivl om, at forudsætningen for at lykkedes med at knække udgiftskurven er, at vi samarbejder med andre kommuner og Region Sjælland. Derfor er jeg også utrolig glad for det samarbejde, som nu er etableret. På den måde kan vi lave sammenhængende løsninger, som i sidste ende skal komme borgerne til gavn, siger borgmester Marie Stærke.

Principper er nu til godkendelse i alle 17 byråd i KKR Sjælland, og hvis de godkendes hele vejen rundt, vil næste skridt være at lave en plan for implementeringen af dem. Planen vil blive præsenteret for KKR Sjælland i efteråret 2024.

 

Ny vandforsyningsplan er vedtaget

Vandforsyningsplanen er en plan, der skal sikre den fremtidige vandforsyning til borgere og virksomheder i kommunen. Den nye plan Vandforsyningsplanen har fokus på tre områder; Grundvandsressourcen, Forsyningssikkerhed og Samarbejde om vandforsyningen. Planen skal sikre en god og sikker vandforsyning til alle borgere blandt andet ved at udpege en række primære vandforsyninger, som vil være i stand til at forsyne større områder, fx hvis en mindre vandforsyning må lukke.

Man kan dykke ned i detaljerne i planen på Indledning - Vandforsyningsplan for Køge Kommune - Køge Kommune (niras.dk)

 

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje