Nyt fra byrådets møde den 28. januar 2025
Med blandt andet disse overskrifter ”Repræsentant til lokale grønne treparter”, ”Skolerne i Køge Kommune skal bestemme mere selv” og ”Juniormesterlære skal gøre folkeskolen mere alsidig”.
Repræsentant til lokale grønne treparter
Danmark skal i langt højere grad være et grønt land – og kommunerne skal bidrage. Regeringen har sammen med en række organisationer og Kommunernes Landsforening indgået aftale om den Grønne Trepart, som blandt andet har til formål at omlægge op til 15 procent af den eksisterende landbrugsjord til naturarealer. Det skal give bedre plads til biodiversiteten og mindske belastningen af vandmiljøet – og alt i alt udgøre en samlet gevinst for klimaet.
Arbejdet med den grønne trepart organiseres i såkaldte lokale treparter, hvor Køge Kommune skal arbejde sammen med 15 andre kommuner langs Køge Bugt, fra Tårnby til Stevns.
De i alt 16 kommuner skal sammen finde ud af, hvordan de vil komme i mål med indsatsen
- Det er en stor og vigtig opgave, vi står over for, både lokalt og på landsplan. I løbet af 2025 skal vi i Køge Kommune sammen med 15 af vores nabokommuner pege på nye muligheder for skovrejsning og finde landbrugsjord, der kan omdannes til lavbundsjord som moser og enge. Jeg glæder mig over, at vi allerede har et godt samarbejde med flertallet af de kommuner gennem vores fælles indsats for havmiljøet i Køge Bugt Alliancen, siger borgmester Marie Stærke.
Det bliver borgmester Marie Stærke, der repræsenterer Køge Kommune i den lokale grønne trepart. Byrådet har desuden besluttet, at der skal nedsættes en politisk følgegruppe for den kommunale grønne trepart, samt at der senere nedsættes et opgaveudvalg med bred lokal repræsentation, som skal løfte følgegruppens opgaver og stifte en lokal Køge Naturfond for at indfri den kommunale grønne trepart i Køge Kommune.
Rundkørsel ved Ymersvej i Køge Nord
Der er fuld fart på udviklingen i Køge Nord. Også ved Microsofts nye dataanlæg, hvor der nu er givet grønt lys til etableringen af en rundkørsel på Egedesvej ved Ymersvej.
Det er Microsoft, der efter aftale med Køge Kommune har stået for anlægget af Ymersvej, som nu står færdig som en del af den nye infrastruktur i den voksende bydel – Køge Kommune står til gengæld for rundkørslen, der forventes påbegyndt i foråret.
- Som alle kan se, er der gang i meget i Køge Nord – både rent erhvervsmæssigt og på boligområdet. Når en bydel vokser, kræver det, at infrastrukturen følger med, så det bliver både muligt og sikkert at færdes i området, siger borgmester Marie Stærke.
Juniormesterlære skal gøre folkeskolen mere alsidig
Efter sommerferien skal alle folkeskoleelever i 8. og 9. klasse i Køge Kommune have mulighed for at komme i juniormesterlære. Det betyder, at eleverne får et skema, som kombinerer den klassiske undervisning med et praktikophold i for eksempel en virksomhed eller på en erhvervsuddannelsesinstitution.
- Ikke alle unge er ens. Og derfor er det en rigtig god ide at tilbyde juniormesterlære til dem, der gerne vil ud at bruge hænderne og løfte næsen lidt fra bøgerne. Det tror jeg er nødvendigt, hvis vi skal give ny motivation til de elever, som måske er lidt skoletrætte. Som samfund, har vi også brug for, at flere unge får øjnene op for erhvervsuddannelserne, siger borgmester Marie Stærke.
Byrådet besluttede på aftenens møde, at juniormesterlæreordningen skal samles et sted. Det betyder, at unge, som tilvælger forløbet, kommer til at gå i en klasse på Campus Køge sammen med andre unge, som også er i juniormesterlære.
- Der er mange fordele ved, at vi samler juniormesterlæreordningen på Campus Køge. På den måde kan sikre en sammenhængende planlægning, frem for at hver enkelt skole skal håndtere opgaven selv. Herudover er det en fordel for de unge at komme i klasse med andre unge, som også har valgt at komme i praktik, siger borgmester Marie Stærke
Beslutningen om juniormesterlæreordningen træffes af eleven med samtykke fra forældrene.
Juniormesterlæreordningen er en del af det kvalitetsprogram, som folketinget godkendte tilbage i december 2024. Det betyder, at det nu er obligatoriske for alle landets folkeskoler at tilbyde juniormesterlære. I Køge Kommune har vi dog siden skoleåret 2020 haft en erhvervsklasse, som er en lignende ordning.
Skolerne i Køge Kommune skal bestemme mere selv
Skolerne i Køge Kommune skal i fremtiden have langt større indflydelse på udformningen af deres hverdag - en frisættelse, der skal øge arbejdsglæden blandt medarbejderne, skoleglæden hos børnene og engagementet fra lokalsamfundet rundt om skolerne.
Byrådet har med inspiration fra Gentofte Kommune besluttet at nedsætte et såkaldt opgaveudvalg, som skal bemandes med byrådspolitikere, interessenter fra lokalområdet og interessenter fra skoleområdet i form af medarbejdere, ledere, forældre, elevrepræsentanter og fagpolitiske organisationer.
Opgaveudvalget skal udarbejde anbefalinger til Byrådet om, hvordan det kan lykkes at etablere et nyt og forpligtende samarbejde med alle kommunens folkeskoler, så væsentlige beslutninger på skoleområdet altid bliver taget i samråd med skolerne og skolebestyrelserne. Og så bliver Hastrupskolen og Højelse Skole pilotskoler og kommer inden længe til at afprøve, hvordan skoledagen og skolelivet generelt kan indrettes, når langt de fleste beslutninger er op til skolerne selv.
- Jeg tror på, at der gemmer sig en masse begejstring og arbejdsglæde i den medbestemmelse det kommer til at betyde for medarbejderne, som vil smitte af på børnene. Og jeg tror også, at der er en masse god energi i at få engageret lokalområderne omkring skolerne. Endelig forpligter vi politikere os på at inddrage skolerne mere i de beslutninger vi tager, siger borgmester Marie Stærke.
Nyt alarmsystem skal øge trygheden på bostedet Pedersvænge
På det socialpsykiatriske bosted Pedersvænge i Køge Kommune øger man nu sikkerheden og trygheden for både medarbejdere og beboere. Det sker blandt andet ved, at der opsættes et nyt og bedre alarmsystem, som er et af flere initiativer, som byrådet godkendte tirsdag aften.
Det nye alarmsystem kan for eksempel udsende forskellige lyde, alt efter, hvilken nødsituation, der er tale om. For eksempel vil lyden være mindre voldsom, hvis der er tale om, at en beboer er faldet, end når der er tale om et overfald på en medarbejder. Og på den måde bliver der færre forskrækkelser for beboerne. Herudover viser alarmen også præcis, hvor i huset en medarbejder befinder sig, så kollegaer hurtigt kan træde til og hjælpe, hvis der trykkes på knappen.
- Med de her initiativer er vi forhåbentlig med til at øge trygheden på Pedersvænge – både blandt medarbejdere og beboere. Det betyder noget for trivslen, og har også en helt naturlig effekt på arbejdsforholdene og medarbejdernes muligheder for at løse deres opgaver så godt som muligt, siger borgmester Marie Stærke
Udover alarmsystemet, bliver der også opsat en ny digital overbliksskærm, hvor medarbejderne hurtigt kan se, hvordan hver enkelt beboer har det, og om der er noget, som de skal være særlig opmærksom på. På den måde sikrer skærmen, at der ikke går vigtig viden tabt under et vagtskifte.
Initiativerne er en del af projektet ”Et trygt og sikkert Pedersvænge”, som starter op i januar 2025. Pengene til installeringen af den nye alarm og overbliksskærm er bevilget af Social- og Boligstyrelsen.