Skip til hoved indholdet

Nyt fra byrådets møde tirsdag den 28. maj 2024

Med blandt andet disse overskrifter: ” Et flot regnskab ruster Køge Kommunes økonomi”, ” Planstrategi tegner stregerne til fremtidens kommune” og ” Midler til genopretning efter stormfloder”.

Et flot regnskab ruster Køge Kommunes økonomi

Byrådet sendte tirsdag Køge Kommunes regnskab videre til revision. Regnskabet for 2023 vidner om et år, hvor hverdagen igen indfandt sig efter nogle turbulente år med både COVID-19, stigende energipriser og stigende udgifter generelt. Det betyder også, at en del af de penge, som byrådet ellers havde afsat til at håndtere eventuelle nye udgifter i den forbindelse, ikke har været taget i brug.

På baggrund af en statslig forventning om en mulig hård opbremsning i økonomien, havde byrådet planlagt med en opbremsning i økonomien, hvilket i så fald ville betyde en stigning i ledigheden. Det modsatte skete – og beskæftigelsen i Køge Kommune er høj. Det ses tydeligt i regnskabet, hvor der er 52 millioner kroner tilbage på budgettet vedrørende indkomstoverførsler. Det styrker kassebeholdningen.

-    Det er ikke bare et flot regnskab, vi sender videre til revision i dag. Det er et regnskab, der vidner om en god og sund økonomi i Køge Kommune. Det er et regnskab, der viser, at vi har overskud til de vigtige prioriteringer, der skaber en god kommune for borgerne. Alt i alt giver det flotte regnskab mig ro i maven og en glæde over at kunne sætte fokus på kommunale kerneopgaver og velfærd, siger borgmester Marie Stærke.

-    Når det er sagt, viser den nyeste udvikling på ældreområdet, at den kommunale økonomi er en kompleks størrelse. Det er ikke lykkedes fuldt ud at implementere de besparelser, som byrådet vedtog i forbindelse med sidste års budget. Derfor står vi lige nu med en udfordring på 18,7 millioner kroner som skal findes i år. Vi har en aftale om i byrådet, at merforbrug håndteres i det enkelte udvalg, hvilket forvaltningen lige nu arbejder på, siger borgmester Marie Stærke.

Kunstnergruppen SUPERFLEX inviteres til at lave unikt kunstværk på Køge Marina

Køge Kommune og ’KØS – museum for kunst i det offentlige rum’ er gået sammen om et projekt, som skal få et værk af den berømte danske kunstnergruppe SUPERFLEX til Køge Marina, og på aftenens byrådsmøde godkendte et flertal af politikerne, at der skal sendes en officiel invitation til kunstnergruppen. Værket skal sætte fokus på beskyttelse af havmiljøet og er en del af en ambitiøs strategi om, at kunst skal være med til at skabe ekstraordinære oplevelser på Køge Marina og tiltrække endnu flere besøgende til den populære lystbådehavn.

SUPERFLEX er en anerkendt gruppe, som er kendt for at levere værker af høj kunstnerisk standard også internationalt. Værket på marinaen skal have fokus på beskyttelse af havmiljøet og ligger derfor i tråd med aktiviteter, som marinaen tidligere har dannet rammerne om. Forrige år blev der for eksempel afholdt ”Havets Folkemøde”, som var arrangeret af Køge Bugt Alliancen, som er et samarbejde mellem seks kommuner langs kysten, og Danmarks Naturfredningsforening:

-    Kampen for havmiljøet er mere aktuel end nogensinde før. Derfor er det helt oplagt, at et kommende kunstværk på Køge Marina tager udgangspunkt i Køge Kommunes ambitioner for at beskytte og bevare havmiljøet i Køge Bugt sammen med resten af Køge Bugt Alliancen. SUPERFLEX er kendt for at lave samtidskunst, som virkelig kan være med til at sætte en dagsorden og give en stærk oplevelse. Og lige netop dét har vi brug for, når det kommer til havmiljøet, siger borgmester Marie Stærke.

SUPERFLEXs særlige kendetegn er, at de arbejder med samfundsmæssige problemstillinger, og de har flere internationale installationer i det offentlige rum på deres cv. SUPERFLEX metode til at lave kunstværker er baseret på dialog og samskabelse med lokale interessenter. Det kunne for eksempel være eleverne på det kommende Maritime Læringssted og foreningen Køge Bugt Stenrev.

Kunstværket skal finansieres i et samarbejde mellem KØS og Køge Kommune. Køge Kommune finansierer 1,1 mio. kroner. Midlerne blev afsat tilbage i 2021, og blev fundet fra tilbageværende midler fra renovering af KØS’ tag. Det forventes, at Køge Kommune i samarbejde med KØS fonder minimum det samme beløb, som Køge Kommune har givet til projektet.

Det er ikke første gang, at SUPERFLEX sætter et kunstværk op i Køge. Tilbage i 2021 under Hummings festivalen opsatte gruppen en midlertidig gådefuld pink konstruktion, som satte fokus på klima, oversvømmelser og det undersøiske liv ved navn Dive-in.

Planstrategi tegner stregerne til fremtidens kommune

Naturen har en fremtrædende plads i Planstrategi 2023, der nu er endelig vedtaget, og som udstikker rammerne for hensyn og prioriteringer i fremtidens udvikling af kommunen – både det åbne land og byområderne.

Der er nemlig behov for flere, større sammenhængende områder, hvor naturen kan sprede sig – til gavn for dyr og mennesker. Ikke mindst i denne tid, hvor der er rift om arealer til både erhverv og bebyggelser, er der behov for en klar prioritering af natur og bæredygtighed:

-    Der er mange interesser i spil, for der er mange måder at anvende vores arealer på. Med den nye planstrategi har vi nu retningen for den kommuneplan, vi skal arbejde med i den kommende tid og vedtage i slutningen af 2025. Planstrategien gør det tydeligt, at vi skal værne om naturen i vores kommune til gavn for alle borgere både nu og i fremtiden. Samtidig skal vi gøre os umage for at belaste klimaet mindst mulig, når vi udvikler nye by- og boligprojekter, siger borgmester Marie Stærke.

Hensynet til klimaet handler blandt andet om at påvirke byggeriets CO2-aftryk gennem regulering af materialevalg og ved at prioritere at udvikle bydele i nærheden af kollektiv transport og med god cykel- og ganginfrastruktur, så behovet for at transportere sig i bilen på de kortere ture bliver mindre.

Planstrategien er opbygget med tre temaer med hver sin fortælling og tilhørende politiske målsætninger:

•    Natur og landskaber

•    Balanceret boligudvikling

•    Det levede liv

Man kan læse meget mere om strategiens tre hovedtemaer og de konkrete målsætninger på planstrategi.koege.dk

Ny beredskabsplan er godkendt

Hvem gør hvad, hvis krisen rammer i Køge Kommune? Det spørgsmål skal alle institutioner og forvaltninger have svar på – hvad enten det drejer sig om stormflod, strømsvigt, pandemi eller anden kriselignende situation. Derfor har byrådet netop vedtaget en ny beredskabsplan, der skal være med til at sikre, at de kommunale organisationer er så robuste, at både de samfundskritiske og livsvigtige kommunale ydelser kan fortsætte - eller hurtigst muligt genoprettes - i tilfælde af en krise.

-    Som kommune er vi i berøring med rigtig mange borgere hver eneste dag. Derfor er det vigtigt, at der er en klar plan for, hvad der skal gøres, hvis vi pludselig står i en situation, hvor strømmen sætter ud, eller hvor vi måtte være udsat for andet, der truer den hverdag, vi kender. Beredskabsplanen skal sikre, at alle, både de kommunale forvaltninger og de lokale ledelser i vores institutioner, kender de tiltag, der skal sættes i værk, hvis en krise rammer, siger borgmester Marie Stærke.

Beredskabsplanen skal sikre, at der i tilfælde af voldsomme hændelser bliver iværksat den rette og mest mulig effektive krisestyring med den optimale udnyttelse af ressourcerne, og at kommunen samtidig er i stand til at fortsætte de samfundskritiske eller livsvigtige kommunale ydelser, mens krisen står på.

Planen er udarbejdet med afsæt i den beredskabspolitik, som nu også er vedtaget af byrådet og som tager afsæt i, at Køge Kommune skal være både robust, sikker og tryg.

Allerede nu er der gang i den proces, der skal sikre, at planen forankres helt fra øverste politiske niveau ud gennem de enkelte forvaltninger og til de lokale institutioner, som skal have deres respektive nødplaner og såkaldte action cards på plads. Især arbejdet på de lokale institutioner er omfattende, da det skal tilpasses lokale forhold og arbejdsgange. Derfor lægges der op til, at der afsættes beredskabsfaglige ressourcer til at bistå ledelser på skoler, i dagtilbud og ældrepleje i arbejdet med at implementere den ny beredskabsplan.

40 nye plejeboliger på vej til Køge Nord

Fuglebæk Allé i Køge Nord vil i løbet af de kommende par år blive hjem for endnu flere medborgere med behov for pleje. Byrådet har nemlig besluttet at afsætte midler til at udvide det eksisterende Køge Nord Plejecenter med op til i alt 40 nye boliger.

-    Jeg er glad for, at vi nu får endnu bedre plads til borgere, der har behov for ekstra pleje. Køge Nord Plejecenter er et moderne hus med fuld belægning, så vi kender behovet og har fokus på at bygge så godt som muligt i en hastighed, der sikrer, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten, siger borgmester Marie Stærke.

Køge Nord Plejecenter stod færdig med den første etape i 2019 og huser i dag 32 beboere. De nye boliger får en bruttostørrelse på 65 kvadratmeter.

Midler til genopretning efter stormfloder

Fire stormflodshændelser i løbet af et halvt år har sat deres tydelige præg på Køge Kommune. Strandene skal renses for betydelige mængder sten, tang og andet organisk materiale, før den almindelige drift med blandt andet opsætning af badebroer kan komme i gang. Også molen på den maritime halvø ved Søndre Havn og dele af indermolen i Køge Havn trænger til at blive renoveret.

Efter stormfloden i oktober blev der anskaffet nye watertubes, som kom i anvendelse allerede i februar. De seneste stormfloder har tydeliggjort, at der også er behov for nyt måleudstyr, så vandstanden i både vandløb og lagune kan overvåges tættere – også det kræver midler, som byrådet nu har afsat:

-    Som nok de fleste her i Køge Kommune ved, har vi været hårdt ramt af oversvømmelser siden oktober, og eksperterne forventer jo desværre, at den slags hændelser vil komme oftere i fremtiden. Derfor skal vi være endnu bedre til at sikre os. Private boligejere skal sikre deres egne ejendomme, mens kommunen sammen med beredskabet har det overordnede ansvar for større veje og arealer. Udover den uomgængelige oprydning, vi står over for nu, skal vi forsøge at være endnu mere på forkant i fremtiden med både planer og udstyr, og det kræver ressourcer, siger borgmester Marie Stærke.

Udover nyt udstyr og oprydning står det klart, at der er behov for en omfattende plan for, hvordan vi håndterer de store mængder vand, som efter alt at dømme kommer igen. Derfor er der også prioriteret ressourcer til rådgivning fra en klimaekspert, som kan stå i spidsen for det komplekse arbejde.

Miljøstyrelsen har oprettet en stormflodspulje, hvor der kan søges om erstatning for op til 25 procent af udgifterne til reparation efter stormfloden i oktober – den pulje søger Køge Kommune sideløbende.


Støtte til nye energispareprojekter

Der er flere gode grunde til at spare på energien; det er bedre både for klimaet og for pengepungen. Men den grønne omstilling kan til at begynde med kræve ressourcer – det gælder også for de energirenoveringer, som Køge Kommune mange steder

allerede er i fuld gang med. Heldigvis har Køge Kommune nu fået en håndsrækning fra Energistyrelsen med tilsagn om ca. 1,4 mio. kr. i støtte til en række konkrete projekter.

-    Vi har som kommune en ambition om at være i en førerposition, når det handler om den grønne omstilling. Det vil være en klar gevinst på sigt, både for de nuværende og de kommende generationer af borgere og for erhvervslivet. Klimabevidsthed er noget, vi vil måles på, og derfor er vi selvfølgelig også glade for den støtte, vi har fået lovning på fra staten, siger borgmester Marie Stærke.

De projekter, der er søgt om støtte til, er tilslutning til fjernvarme og konvertering til fra el-radiatorer til vandbaserede radiatorer i Børnehaven Spiloppen, fjernvarme i crickethuset, omlægning af fra el-radiatorer til fjernvarmebaserede radiatorer på Strandgården SFO Klubben, udskiftning af vinduer på Kirstinedalskolen samt konvertering fra oliefyr til varmepumpe i toiletbygning Lystbådehavnen. Mens fjernvarmekonverteringen på crickethuset blev gennemført i 2023, forventes resten af projekterne gennemført i løbet af 2024.

Køge Kommune skruer op for energibesparelse

Vi skal spare på energien – og vi skal gøre det smart. Digitalisering er en del af svaret, hvor kunstig intelligens i fremtiden skal være med til at følge energiforbruget i de kommunale bygninger, så et uregelmæssig højt forbrug vil kunne opdages, spores og nedbringes hurtigere end i dag.

Samtidig har byrådet besluttet, at kommunens ejendomsafdeling kan fortsætte arbejdet med udskiftning af belysning til lamper med LED-lyskilder, forbedring af ventilationsanlæg, konvertering fra gasopvarmning til varmepumper og en række andre energispareprojekter.

-    Vi har mange ældre ejendomme, der bruger energi på en ikke så hensigtsmæssig måde. Derfor har vi brug for projekter, der kan spare på energien og på sigt også på den kommunale pengepung. Også på det område skal vi selvfølgelig bruge digitaliseringen så smart som muligt, så data fra overvågning kan fortælle os, hvis energiforbruget er højere end man kunne forvente i en bestemt bygning, siger borgmester Marie Stærke.

I alt 15 millioner kroner bliver nu afsat til en række projekter, som vil blive gennemført med start fra i år, mens en del først forventes afsluttet sidst i 2025.

Forening skaber kulturelt samlingssted i tidligere vandværk

Det gamle vandværk på Søndre Allé i Køge er i fuld gang med at blive omdannet til et kulturelt samlingssted for Køges borgere. Tirsdag godkendte byrådet en lejekontrakt mellem foreningen Vandværket og Køge Kommune. Aftalen gør det muligt for foreningen at fortsætte det gode frivillige arbejde, og er dermed med til at understøtte et kreativt skabende miljø for borgerne. Dertil giver aftalen mulighed for, at foreningen kan søge fonde om støtte.

•    Det er skønt at se hvordan kunst og kultur pibler frem på det gamle vandværk. Og hvordan frivillige kræfter bidrager til at give nyt liv og indhold i bygningerne. Derfor er jeg særligt glad for, at vi i byrådet kan give en hjælpende hånd, så foreningen Vandværket kan komme videre i processen med at skabe et nyt mødested for kunst og kultur i Køge, siger borgmester Marie Stærke.

Forslag til lokalplan for boliger ved Kimmerslevvej

Nye boliger ved Kimmerslevvej i Borup er nu et skridt tættere på at blive en realitet. Det naturskønne område ligger i udkanten af Borup og tæt på Kimmerslev sø, og her skal en ny lokalplan give mulighed for at bygge 52 nye boliger.

-    Det er et skønt sted med en god kombination af både natur- og landsbyliv. Jeg er spændt på at få input til, hvordan vi kan gøre området ved Kimmerslevvej så attraktivt som muligt for de kommende beboere, siger Borgmester Marie Stærke.

Lokalplansforslaget giver mulighed for at opføre byggeri i op til to etager med boliger på mellem 68 og 100 m² samt et hyggeligt fælleshus.

Region Sjælland giver 1,5 millioner kroner til karrierevejledning for voksne

Nu er der godt nyt til alle, som gerne vil have en hjælpende hånd til at komme videre i deres arbejdsliv. Region Sjælland har nemlig givet 1,5 mio. kr. til projektet Karrierecentrum, som er et tilbud om gratis karrierevejledning til voksne over 25 år, som vil afsøge nye muligheder, oplever mistrivsel på jobbet eller ønsker sparring om jobsøgning.

-    Projektet er en god mulighed for rådgivning til dem, som ikke ved, hvad deres næste skridt i arbejdslivet skal være. Jeg er glad for, at vi kan tilbyde vores borgere muligheden for at komme ind til en uforpligtende snak om karriere, uddannelse og fremtidsdrømme. På den måde kan vi forhåbentlig hjælpe flere på vej mod den rigtige karriere. I en tid med mangel på arbejdskraft, er sådan et tilbud den helt rigtige satsning", siger borgmester Marie Stærke.

Karrierecentrum drives af Køge Kommune og Campus Køge i samarbejde med faglige organisationer, nabokommuner og regionen og sigter efter, at flere voksne benytter sig af vejledningstilbud om uddannelse og karriereudvikling. Ambitionen er at hjælpe folk godt videre i deres arbejdsliv til gavn for såvel den enkelte borger som for arbejdsmarkedet.

Køge Kommunes første friplejehjem skal ligge i Køge Nord

Køge Kommunes første friplejehjem er på vej, og på aftenens byrådsmøde besluttede et enigt byråd, at friplejehjemmet skal ligge i Køge Nord.

Det kommende friplejehjem sikrer flere plejehjemspladser og er en del af løsningen på, at der kommer flere ældre i Køge Kommune i de kommende år. Herudover giver friplejehjemmet borgerne mulighed for at vælge mellem forskellige typer af plejehjem. Forskellen på et almindeligt kommunalt plejehjem og et friplejehjem er, at et friplejehjem drives af en privat operatør, og at borgerne har mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser. Den private operatør skal være certificeret af Sundhedsstyrelsen:

-    Det har stor værdi, at der er flere forskellige typer af plejehjem inden for kommunegrænsen. Og at borgerne kan vælge det sted, som de synes passer bedst til dem. På den måde bliver friplejehjemmet et godt supplement til de andre plejetilbud, som vi har i kommunen, siger borgmester Marie Stærke.

Beslutningen om friplejehjemmet ligger i tråd med ældrereformen, som regeringen for nylig har præsenteret. Den åbner op for flere friplejehjem og sætter i øvrigt fokus på, at fremtidens ældrepleje skal give de ældre mere selvbestemmelse ligesom samspillet med pårørende og lokale fællesskaber skal styrkes:

-    Køge Kommune er, ligesom resten af landets kommuner, i gang med at forandre den måde, som vi driver ældreområdet på. Udover at vores ældrepleje selvfølgelig skal være god og nærværende, så skal den i fremtiden også være mere fleksibel og give de ældre borgere mere selvbestemmelse i deres eget liv. Udover beslutningen om et friplejehjem har vi for nylig også indført faste lokale teams i hjemmeplejen, som gør, at det i høj grad er de samme medarbejdere, der kommer i borgernes hjem. Det giver en tryghed og ro både for medarbejdere og borgere, siger borgmester Marie Stærke.

Med beslutningen på aftenens møde, sættes der nu gang i den videre proces for etableringen af friplejehjemmet i Køge Nord. Beslutningen om etablering af et friplejehjem er en del af budgetforliget for budget 2024.

Forslag til fire nye siloer i Køge Havn

Køge Havn har modtaget en henvendelse fra BG CEM A/S, som ønsker at etablere et anlæg med fire siloer til cement i Køge Havn. Derfor har byrådet nu vedtaget et forslag til en ny lokalplan for et areal i den nordlige del af det nyanlagte erhvervshavneområde, Køge Unitterminal. Forslaget til lokalplanen vil give mulighed for at opføre fire siloer i op til 40 meters højde. Der kan ligeledes etableres en kontorbygning i tilknytning til siloanlægget.

-    Køge Havn er et attraktivt sted for mange virksomheder. Derfor udvikler vi også områderne på havnen, så de bliver tilpasset de relevante behov, siger borgmester Marie Stærke.

Forslaget til lokalplan, som bliver sendt i høring nu, indeholder også en visualisering af siloerne, så man forud for den endelige vedtagelse kan vurdere deres påvirkning af kystlandskabet og de øvrige omgivelser.

Byggemodning af Møllebankerne

50 nye grunde til parcelhuse skal inden for de kommende år se dagens lys på Møllebankerne i Borup. Derfor har byrådet nu afsat midler til etablering af to boligveje med vejafvanding, vendepladser og belysning, som giver adgang til fælles grønne områder samt stisystem. Dertil kommer forsyningsledninger, herunder kloak, el, tele, vand og fjernvarme, som vil være klar, når de nye parcelejere vil skulle bygge.

-    Møllebankerne er et skønt sted – tæt på den smukke natur, der omgiver Borup og med gode transportforbindelser til og fra området, ikke mindst i form af stationen, som har direkte tog til København. Jeg glæder mig over, at vi nu også vil kunne se Borup vokse, for det er en dejlig by, som endnu flere beboere vil kunne nyde godt af i fremtiden, siger borgmester Marie Stærke.

De nye parcelhusgrunde er sidste etape i udviklingen af området, som i forvejen omfatter rækkehuse på Møllebankerne. Forventningen er, at arbejdet med byggemodningen til de nye byggegrunde vil begynde i august måned. De første grunde forventes at komme til salg i 2025.


Renovering af lysanlæg på Borup- og Herfølge kunstgræsbaner

Der er godt nyt til boldspillerne på Herfølge Stadion. Byrådet har nemlig besluttet at sætte gang i processen for en renovering af lysanlægget på kunstgræsopvisningsbanen allerede næste år. Lysanlægget på Herfølge banen, som stod til renovering i 2026, er fra 1996, og er nu i så ringe stand, at det inden for kort tid ikke ville kunne leve op til de fodboldmæssige krav, et lysanlæg i 2024 bør have.

-    Jeg er glad for, at vi kan pulje noget økonomi, så det kan lade sig gøre at renovere lysanlægget på Herfølge Stadion nu. De løbende udgifter til renovering for blot at holde anlægget i gang er stærkt stigende, så det giver god mening både økonomisk og for de mange brugere, at vi renoverer nu. Samtidig vil renoveringen betyde, at lysanlægget fremover vil køre på LED-lys – det er en gevinst for klimaet og højst sandsynligt også for økonomien, siger borgmester Marie Stærke.

Så snart planlægningen af renoveringen begynder, vil forvaltningen indgå i dialogmøder med de respektive brugergrupper for at sikre, at deres behov for træning og kampafvikling tilgodeses så vidt muligt.

Da projektet har en størrelse, der betyder, at det skal i EU-udbud, forventes det at udbuddet kan være færdigt i løbet af i år, mens selve renoveringsarbejdet efter planen skal stå klar næste år.

Istandsættelsen af lysanlægget vil forventeligt ske samtidig med renoveringen af lysanlægget på kunstgræsset i Borup.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Nyttige genveje