Rottebekæmpelse uden gift er fremtiden - Køge sætter gang i større pilotprojekt
Rottebekæmpelse uden gift beskytter andre dyr mod forgiftning og er lige så effektiv som traditionel bekæmpelse med rottegift. Derfor sætter Køge Kommune gang i et pilotprojekt, hvor rotterne primært skal bekæmpes med fælder.
Fremover skal brugen af gift i rottebekæmpelsen begrænses til glæde for både miljøet og andre dyr. Sådan lyder det fra formand for Teknik- og ejendomsudvalget i Køge Kommune, Lene Møller Nielsen, som sammen med sine kollegaer i udvalget har sat gang i et pilotprojekt, som betyder, at den kommunale bekæmpelse som udgangspunkt sker uden gift. Til at starte med justeres måden at bekæmpe rotter på i to udvalgte områder, nemlig i postnumrene 4623 Ll. Skensved og 4632 Bjæverskov.
- Erfaringerne fra andre kommuner er, at rottebekæmpelse kan være lige så effektiv med fælder. Rottegift kan være farlig for andre dyr end de rotter, den er tiltænkt - eksempelvis for de rovfugle, der lever af rotter og dermed selv risikerer at blive forgiftet. Samtidig kan der være negative langtidspåvirkninger af både det omkringliggende miljø og af dem, der håndterer giften. Der er med andre ord mange gode grunde til at tænke nyt i bekæmpelsen af rotter, siger Lene Møller Nielsen.
Projektet betyder, at den kommunale bekæmpelse bliver startet op med giftfri metoder i de to pilot-områder. Hvis bekæmperen efter en periode med fælder ikke ser resultat, kan en ny opfølgende indsats eventuelt omfatte brug af gift.
- Kommunens bekæmpere har gennem de senere år afprøvet forskelligt udstyr, så nu er det tid til at få erfaringer i et større pilot-område. Med projektet her vil giften aldrig være førstevalget, og hvis gift skal anvendes, vil det kræve en nærmere vurdering af sagen, siger Lene Møller Nielsen.
Postnumrene 4623 Ll. Skensved og 4632 Bjæverskov er valgt, da der er en god blanding af by, industriområder, landsbyer, fritids-landbrug, landbrugsvirksomheder og fritliggende ejendomme. Pilotprojektet startes op i foråret 2022 og forventes at løbe resten af året, hvorefter erfaringerne skal indgå i en den kommunale rottehandlingsplan, der træder i kraft i starten af 2023.
Billedtekst: Klapfælde til giftfri bekæmpelse af rotter. I midten lægger bekæmperen lokkemad i form af svesker, peanutbutter eller måske et stykke spegepølse.
Sådan kan du undgå rotter
Der er hjælp at hente hos kommunen, hvis du har set en rotte på din grund. Men der er flere ting, du selv kan gøre for at undgå de uønskede besøg:
• Undgå eller begræns fuglefodring.
• Fjern foderrester fra husdyr og kæledyr.
• Opbevar foder til dyr i lukkede beholdere af kraftigt materiale.
• Reparér defekte kloakker, brønde og dæksler.
• Sørg for at ventilations- og afløbsriste er hele og fastgjorte.
• Kompostér ikke kød og forarbejdede fødevarer som brød og kogte ris.
• Sørg for, at rotter ikke kan komme ind i bygninger via eksempelvis utætte døre og kattelemme.
• Fjern planter, der vokser op ad husets ydervægge.
• Flyt brændestakke væk fra husets ydervægge.
…og husk altid at anmelde rotter på koege.dk/borger/Natur-miljoe-og-energi/Uoenskede-dyr.aspx