Skolerne i Køge Kommune skal bestemme mere selv
Hvordan skal skoledagen se ud, hvis eleverne, medarbejderne og lokalsamfundet bestemmer? Det spørgsmål bliver meget snart helt aktuelt, når Køge Kommunes byråd sætter frisættelse af skoleområdet på dagsordenen. Helt konkret får Højelse Skole og Hastrup Skolen snart frie rammer til at udvikle skolen i et samarbejde mellem medarbejdere, elever, forældre og lokalområdet. Desuden ønsker byrådet at arbejde sig frem til et bedre og mere forpligtende samarbejde med kommunens 17 folkeskoler. Håbet er, at arbejdsglæde og det lokale engagement i skolernes liv og udvikling følger med.
En levende, frisat folkeskole med engagerede medarbejdere og et lokalmiljø, der bakker op. Sådan kan man kort beskrive visionen for Køge Kommunes folkeskoler i fremtiden. Byrådet sætter nu frisættelse af kommunens 17 folkeskoler på dagsordenen. Formålet er at øge arbejdsglæden blandt medarbejderne, skoleglæden hos børnene – og engagementet fra lokalsamfundet side.
Hastrupskolen og Højelse Skole kommer inden længe til at afprøve, hvordan skoledagen og skolelivet generelt kan indrettes, når langt de fleste beslutninger er op til skolerne selv. De to skoler bliver nemlig pilotskoler når det gælder en større frisættelse af skoleområdet, som byrådet sætter i gang.
Byrådet vil desuden arbejde med, hvordan det kan lykkes at etablere et nyt og forpligtende samarbejde med alle kommunens 17 folkeskoler, så væsentlige beslutninger på skoleområdet altid bliver taget i samråd med skolerne og skolebestyrelserne.
De to dagsordner bliver emnet for et nyt såkaldt opgaveudvalg, der nedsættes med inspiration fra Gentofte Kommune, og som bemandes med byrådspolitikere, interessenter fra lokalområdet og interessenter fra skoleområdet i form af medarbejdere, ledere, forældre, elevrepræsentanter og fagpolitiske organisationer.
Vores folkeskoler har historisk set haft stor betydning for de lokalområder, de er en del af. I mange år har vi haft fokus på en ensretning af skoleområdet, på tværs af kommuner. Nu sender vi en del af friheden tilbage til skolerne og lokalområdet. Jeg tror på, at der gemmer sig en masse begejstring og arbejdsglæde i den medbestemmelse det kommer til at betyde for medarbejderne, som vil smitte af på børnene. Og jeg tror også, at der er en masse god energi i at få engageret lokalområderne omkring skolerne. Endelig forpligter vi politikere os på at inddrage skolerne mere i de beslutninger vi tager, siger borgmester Marie Stærke.
Betydning for rekruttering
Intentionen i frisættelsen er, at elever og forældre, som brugere af skolerne lokalt, får større indflydelse på deres hverdag og bedre muligheder for at tage et større ansvar. Og at lokalområdet i bred forstand får bedre muligheder for at støtte op om den lokale skole - og omvendt.
Jeg er slet ikke i tvivl om, at dem, der er bedst til at drive skole, er dem, der er tættest på eleverne, og jeg glæder mig til at se, hvad de to skoler kan få ud af frisættelsen. På sigt er jeg overbevist om, at vi med beslutningen her får et endnu bedre grundlag for at rekruttere engageret arbejdskraft til vores skoler, siger Ali Yahya, formand for Skoleudvalget i Køge Kommune.
Opgaveudvalget skal udarbejde anbefalinger til Byrådet, der kan understøtte et nyt, forpligtende samarbejde mellem det politiske niveau og skolerne. Udvalget skal desuden fremsætte forslag til, hvordan et pilotforsøg med vidtgående frisættelse af Højelse Skole og Hastrupskolen kan foregå. Pilotforsøget skal bidrage med læring og erfaringer og derigennem sætte rammerne for øget frisættelse af alle kommunens skoler i fremtiden.
Sagen om opgaveudvalg blev behandlet i Økonomiudvalget den 21. januar, og Byrådet behandler sagen endeligt på sit møde den 28. januar.
Baggrund om frisættelsen af folkeskolerne:
En række reformer er på vej, som kommer til at betyde store forandringer for styringen af den kommunale sektor. På samme tid er den kommunale økonomi under stigende pres, hvilket har betydning for servicen til borgerne.
Ny lovgivning giver mulighed for at forandre den måde, velfærden udøves på. Derfor har Køge Kommune gennem længere tid planlagt en større omlægning af kommunens indsatser, som i 2025 vil give sig udslag i tydelige forandringer på ikke mindst skoleområdet, hvor faglig frisættelse og større mulighed for selvbestemmelse bliver omdrejningspunktet.
Det betyder, at Køge Kommune nu griber den mulighed der er i Aftalen om Folkeskolens Kvalitetsprogram, hvor faglig frisættelse af skoleområdet, større decentralisering, en bedre forankring i lokalsamfundet og en styrket rolle for skolebestyrelserne giver plads til forandring af måden at drive skole på.
Der nedsættes et opgaveudvalg, der kommer med anbefalinger til, hvilke rammer, der skal arbejdes inden for på skoleområdet. Skoleudvalget og Byrådet behandler opgaveudvalgets forslag til rammer for et nyt, forpligtende samarbejde mellem det politiske niveau og skolerne samt rammer for pilotforsøg med vidtgående frisættelse af to af kommunens folkeskoler i juni måned.