Stor opbakning til en erhvervsskole for unge med handicap
Visionen om at skabe en erhvervsskole, der er tilgængelig for elever med funktionsnedsættelser, møder bred opbakning. Tilbuddet findes ikke i dag - og samtidig er mange unge med et handicap ikke i gang med hverken uddannelse eller job.
På landsplan er der 6-7.000 unge med funktionsnedsættelser, der ikke er i gang med uddannelse eller er i job - i Køge-området er der mellem 200 og 250 unge i målgruppen. Alligevel findes der ikke et tilbud, der imødekommer disse unges behov. Det vil Køge Kommunes Arbejdsmarkedsråd (KKA) sammen en række andre aktører at ændre på - og visionen om at oprette en erhvervsskole til unge med handicap møder stor opbakning. Det konstaterer Mette Wigand Bode, som er formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget og formand for KKA på baggrund af et stort visionsseminar med deltagelse af både fagbevægelse, arbejdsgiverforeninger, en række nabokommuner og ledelser fra en række uddannelsesinstitutioner på både kommunalt og regionalt niveau:
- Det stærke fremmøde, både hvad angår bredde og niveau for repræsentation, vidner om aktørernes prioritering af initiativet og engagement. Der er i den grad brug for at række ud til disse unge mennesker, som har ressourcer, men som har brug for en uddannelse, som er særlig tilrettelagt. Og nu er vi med mange gode input kommet et vigtigt skridt nærmere realiseringen, siger Mette Wigand Bode.
Også formand for Socialudvalget i Køge Kommune Lissie Kirk, er meget glad for den store interesse:
- Der er et kæmpe skridt i retning af mere lighed i uddannelsessystemet for de unge mennesker. Jeg glæder mig over den store opbakning og interesse for projektet, for vi har et bredt fælles ansvar for at fjerne de strukturelle forhold, som forhindrer mennesker med handicap i at få en uddannelse. Det at få en uddannelse giver et bedre liv - derfor er et initiativ som dette helt fantastisk.
Næste skridt er at søge fonde
KKA har bevilliget midler til en undersøgelse af behovet for Danmarks første ’Tilgængelige Erhvervsskole’. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, Region Sjælland og Arbejdsmarkedsafdelingen i Køge Kommune sammen med centrale organisationer, myndigheder, forskningsinstitutioner og handicaporganisationerne. Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd taler deres eget tydelige sprog: I 2019 var 88 procent af alle unge 18-årige i gang med eller færdig med en ungdomsuddannelse. Det samme galt for blot 64% af unge med handicap.
Ifølge Lars Kunov, formand for Køge Kommunes Handicapråd og medlem af Køge Kommunes Arbejdsmarkedsråd, har opbakningen fra KKA været afgørende for, at man er nået et vigtigt skridt nærmere en realisering af visionen:
- Det er netop den kickstart, som fremtidens ”Tilgængelige Erhvervsskole for unge med funktionsnedsættelser” har brug for. I næste fase skal projektet beskrives så detaljeret, at der kan søges midler ved de store fonde. Målgruppen og samfundet har brug for, at vi kommer i mål med et nyt tilbud til målgruppen, siger Lars Kunov.