Strategisk indsats og bredt samarbejde skal skabe attraktive bymidter i Køge Kommune
Arbejdet med en samlet bymidtestrategi, der skal sikre levende og bæredygtige bymidter i Køge, Borup og Herfølge er skudt i gang. Grundlaget for et dynamisk byliv og en styrket handel skal sikres gennem samskabelse med borgere, erhvervsliv og andre interessenter
Mange af os kender den nok – lysten til at tage ’ind til byen’. For at mødes med en ven til en kop kaffe eller for at shoppe. For bare at ose lidt rundt og se os omkring. Bymidterne er levende samlingssteder – de er centrum for handelsliv og fællesskab, og de rigtige gode af dem er som små oaser, vi tiltrækkes af.
Derfor er udviklingen af bymidterne i Køge Kommune selvsagt et anliggende, der ikke må bero på tilfældigheder. Udviklingen skal ske med de rigtige mål for øje – til gavn for både handelsliv og borgere.
Derfor er der sat gang i en strategisk indsats, der skal skabe attraktive bymidter i Køge, Borup og Herfølge – et arbejde, der ventes at strække sig hen over året, hvor inddragelse af en lang række relevante aktører, herunder både virksomheder og borgere, står centralt i processen.
- En stærk bymidte er kernen i et levende lokalsamfund. Vi ønsker at skabe bymidter, hvor mennesker mødes, hvor handlen trives, og hvor der er plads til både erhverv og fællesskab. Det kræver en strategisk indsats og et tæt samarbejde med både lokale borgere og erhvervsliv, og det er netop det, vi nu sætter i gang, siger borgmester Marie Stærke.
Arbejdet med den strategiske udvikling af de tre bymidter er forankret hos Køge Kommune, Connect Køge, Køge Handel, Borup Erhverv og Herfølge Borgerforening. Økonomiudvalget i Køge Kommune har netop godkendt kommissoriet for arbejdet – og næste skridt er at få udpeget de relevante interessenter, som gennem workshops og andre aktiviteter skal bidrage til den bedste udvikling.
Formand for Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget, Mette Wigand Bode, peger på, at en levende bymidte er essentiel for et velfungerende lokalsamfund, herunder ikke mindst det handelsliv, der også er med til at sikre lokale arbejdspladser:
- Vi skal sikre, at vores bymidter forbliver attraktive og relevante – både for det lokale erhvervsliv og for de kommende generationer. Jeg ser meget frem til at bidrage til en strategi, der bygger på erhvervslivets og borgernes behov og erfaringer, siger hun.
Lene Møller Nielsen, formand for Teknik- og Ejendomsudvalget, betoner vigtigheden af, at vi udvikler vores bymidter i takt med tidens behov:
- Vi går nu i gang med en proces, hvor vi sammen med private og offentlige aktører vil forme fremtidens bymidter, der både styrker handlen og skaber gode opholdssteder, så der fortsat er attraktive byrum for både borgere, erhvervsliv og besøgende, siger hun.
Også formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov ser frem til arbjedet:
- Det er et spændende projekt, som vil få indflydelse på, hvordan vi i fremtiden vil planlægge, så vi får nogle spændende og levende bymidter til gavn for både borgere og den grønne dagsorden, siger han.
Arbejdet med bymidtestrategien sker i flere faser. Den første fase omfatter dataindsamling, analyse og dialog med interessenter. Herefter følger udviklingen af strategien, hvor de konkrete målsætninger og virkemidler bliver formuleret af nedsatte arbejdsgrupper.