Tendens: Arbejdet med den gode arbejdsplads har effekt på sygefraværet
Mening i arbejdet og indflydelse på eget arbejdsliv er blot nogle af de temaer, Køge Kommune løbende arbejder med for at skabe den bedst mulige arbejdsplads. Det har betydning, når det gælder rekruttering af nye medarbejdere og fastholdelse af nuværende, ligesom tendensen viser, at det kan have betydning for sygefraværet.
I Køge Kommunes budget er afsat 15 millioner kroner årligt til en bred satsning på rekruttering og fastholdelse. Byrådet har i sit budgetforlig fra efteråret 2023 udtrykt ønske om, at kommunen kontinuerligt drøfter og lærer af de gode eksempler fra kommunens arbejdspladser, hvor man har succes med at sænke sygefraværet.
Kommunens økonomiudvalg blev tirsdag den 16.9 præsenteret for en sag, med fokus på udviklingen i sygefravær blandt medarbejderne.
En tendens i de nyeste data viser blandt andet et fald i sygefraværet blandt medarbejderne i kommunens Jobcenter og på Socialområdet. Her oplever man effekten af den systematiske tilgang til arbejdet med sygefravær gennem blandt andet tidlig indsats og løbende opfølgning og støtte til ledere og medarbejdere, som Køge Kommune har sat ekstra fokus på gennem det seneste år.
Andre af de indsatser, der er sat i gang, som både har til formål at gøre Køge Kommune attraktiv som arbejdsplads, og som forventes at påvirke sygefraværet blandt medarbejderne positivt, er:
• Et projekt, hvor medarbejdere på velfærdsinstitutionerne – fx plejehjem med videre – inviteres til at bidrage med løsninger til, hvordan det kan lade sig gøre for den enkelte at gå op i tid. Erfaringen viser, at det er muligt at finde fleksible løsninger sammen.
• Tværgående teams i hjemmeplejen betyder, at borgerne i langt højere grad får besøg af de samme medarbejdere. Det betyder større faglig frihed for medarbejderne, og mere arbejdsglæde.
• Flere arbejdspladser på dagtilbudsområdet har forsøgt sig med forberedelsestid til pædagoger, hvilket betyder mere ro og omtanke i arbejdet.
• Frisættelse af HR-ordninger, hvilket betyder, at den enkelte arbejdsplads får indflydelse på forskellige personaleordninger, til forskel fra tidligere, hvor alle arbejdspladser blev tilbudt de samme ordninger.
- Ambitionen er at udvikle en arbejdsplads, hvor faglig frihed og indflydelse giver sig udslag i arbejdsglæde og engagement. Vi har igangsat flere indsatser, som alle har til formål at udvikle Køge Kommune som arbejdsplads – og jeg er ikke i tvivl om, at vi med tiden vil kunne se en positiv påvirkning på sygefraværet. Medarbejdertrivsel har også betydning for den service, borgerne oplever. På den måde er indsatsen for rekruttering og fastholdelse til glæde for mange, siger borgmester Marie Stærke.
Også i medarbejderorganisationen ser man en fordel i at styrke Køge Kommune som arbejdsplads, blandt andet gennem frisættelse og fagligt fokus.
- Jeg oplever et stærkt ønske om at udvikle Køge Kommune som en fleksibel arbejdsplads, hvor der er plads til faglig frihed og høj medbestemmelse. Det er en udvikling, der falder rigtig fint i tråd med de anbefalinger, der generelt er til hvordan man arbejder med medarbejdertrivsel, siger Tine Johnsen, næstformand fra medarbejdersiden i Køge Kommunes Hoved-Med-Udvalg.
Generelt er tanken, at jo jo mere mening der er i arbejdet, desto højere jobtilfredshed blandt medarbejderne – og på sigt et fald i sygefraværet. På tegnebrættet for fremtidige indsatser er en mulig prøvehandling der involverer sundhedsordning til medarbejdere på ældreområdet.