VVM – Vurdering af Virkninger på Miljøet
En lang række virksomheder og anlæg er omfattet af anmeldepligten i Lov om miljøvurdering af planer, programmer og konkrete projekter. En screening skal afklare, om der skal udarbejdes miljøkonsekvensvurdering, inden projektet kan tillades.
Miljøet skal tænkes ind så tidligt som muligt, både i forbindelse med planlægning og ved gennemførelse af større anlægsarbejder og andre større indgreb i det naturlige miljø. Derfor gennemføres der miljøvurderinger af planer og programmer. Desuden gennemføres der miljøvurderinger af konkrete projekter i form af anlægsarbejder, installationer og andre indgreb i det naturlige miljø (tidligere omtalt som VVM). Miljøvurderinger foretages i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Formålet med miljøvurdering er, at sikre god miljøbeskyttelse og at bidrage til at integrere miljøhensyn under udarbejdelse og vedtagelse af planer og programmer og af konkrete projekter. Desuden skal miljøvurdering give det bedst mulige grundlag for både en offentlig debat og for den politiske vedtagelse af planer og programmer og om konkrete projekter. Læse mere om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Miljøvurdering af planer og programmer
I forbindelse med alle nye planforslag inden for blandt andet byplanlægning, transport, energi, vandforvaltning og anden arealanvendelse skal der foretages en screening af, hvorvidt planen kan medføre væsentlige påvirkninger af miljøet. Er det ikke tilfældet, offentliggøres en screeningsafgørelse om, at der ikke vil blive gennemført en miljøvurdering. Er du som borger eller forening uenig i afgørelsen, kan du klage i henhold til klagereglerne i den sektorlov, som planen er udarbejdet efter. Er der for eksempel tale om en lokalplan – udarbejdet efter Planloven – skal klagen sendes til Planklagenævnet.
Hvis planen må antages at få væsentlige indvirkninger på miljøet, skal der gennemføres en miljøvurdering af planen. I forbindelse med miljøvurderingen af planen skal der udarbejdes en miljørapport, som beskriver planens mulige indvirkninger på miljøet. Miljørapporten offentliggøres på Køge Kommunes hjemmeside sammen med planforslaget.
Miljøvurdering af konkrete projekter
Projekter kan være anlægsarbejder, andre installationer eller arbejder, for eksempel nedrivning, og andre indgreb i det naturlige miljø, herunder indgreb med sigte på udnyttelse af ressourcer i undergrunden. Loven indeholder to bilag, som viser, hvilke typer af projekter, der er omfattet af miljøvurderingsreglerne. De største projekter, som for eksempel motorveje, nye jernbaner, større vindmøller, større industrivirksomheder og kraftværker er omfattet af bilag 1, skal altid miljøvurderes. Andre anlæg, som for eksempel parkeringspladser i byzone, veje, solcelleanlæg og visse typer virksomheder, er omfattet af bilag 2. For disse typer anlæg skal kommunen foretage en konkret vurdering (en VVM-screening) af om, der er behov for, at projektet skal undergå en miljøvurdering. Se bilagene:
Når et projekt skal VVM-screenes, skal ansøger anvende følgende ansøgningsskema til brug for ansøgningen: Ansøgningsskema
VVM-screeningsafgørelsen bliver offentliggjort på Køge Kommunes hjemmeside. Hvis du er uenig i afgørelsen, kan du klage til Miljø- og fødevareklagenævnet.
Når der skal gennemføres en miljøvurdering af et konkret projekt, skal bygherren udarbejde en miljøkonsekvensrapport. En miljøkonsekvensrapport giver en samlet beskrivelse af et projekt, og projektets forventede skadelige virkninger på miljøet. Desuden skal rapporten i relevant omfang beskrive, hvordan de skadelige virkninger på miljøet afværges.
Miljøkonsekvensrapporten offentliggøres på Køge Kommunes hjemmeside og eventuelt sammen med et tillæg til kommuneplanen og en lokalplan eller anden plan. Forud for udarbejdelsen af rapporten vil der være en forudgående offentlig høring – en idéfase. Her kan borgere, interesseorganisationer og andre myndigheder komme med forslag og idéer til, hvilke miljøpåvirkninger, de særligt ønsker undersøgt i VVM-redegørelsen, og om der bør være alternative forslag til projektet, der skal undersøges.
VVM-screeningsafgørelser
Se VVM-screeningsafgørelser under: Høring og afgørelser